Enligt Socialstyrelsen så har inkomstskillnaderna i Sverige har ökat. De som löper störst risk för fattigdom är ungdomar, ensamstående mammor och invandrare. Även allvarlig sjukdom leder ofta till försämrad ekonomi, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande. Den långvariga fattigdomen har minskat, men blivit mer koncentrerad till invandrare. Av de som haft socialbidrag i fem år eller mer är över 60 procent födda utomlands. Att inkomstskillnaderna i Sverige ökade mellan 2000 och 2007 berodde på att de högavlönade fick större lönelyft.
Den borgerliga fördelningspoltiken har givit effekt. Sjuka, arbetslösa och pensionärer är alla förlorare i det borgerliga Sverige. Det är nämligen dessa grupper som fått betala Reinfeldts skattesänkarfest med försämrade villkor och ersättningsregler. Allt medan de som har jobb och de dyrste husen fått de största skattesänkningarna. Den borgerliga regeringens politik vidgar klyftan i vårt samhälle lika effektfullt som en kil.
Den tiondel med störst inkomster har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar och reformer som 60 procent av svenska folket har fått tillsammans. Socialbidragen har ökat i mer än 90 procent av landets kommuner och klyftan mellan pensionärer och löntagare består. Idag betalar en normal pensionär över 700 kronor mer i skatt varje månad jämfört med en löntagare. Man har redan sänkt skatten med närmare 100 miljarder kronor. Nu planerar man för att sänka skatten med ytterligare 100 miljarder kronor, trots det underskott som skapats.
Det är alltså det som Anders Borg (M) kallar för att ta ansvar för Sveriges ekonomi.
Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , Expressen , DN2
Nymedia på detta:
Slut på vintertiden , Fp i Sollentuna , Martin Moberg , Tyckande och Tankar , Kent Persson , Ulrika Falk , Peter Andersson , Johan Westerholm , Johanna Melén ,
Krassman, In Your Face
2 kommentarer:
"Att inkomstskillnaderna i Sverige ökade mellan 2000 och 2007 berodde på att de högavlönade fick större lönelyft. Den borgerliga fördelningspoltiken har givit effekt. Sjuka, arbetslösa och pensionärer är alla förlorare i det borgerliga Sverige."
Om vi utgår från att undersökningen gäller hela 2007 har vi alltså haft 15 månader av borgerligt styre under den här perioden (oktober 2006-december 2007) och 69 månader med socialdemokratiskt styre. Ändå menar du att det är den borgerliga regeringen som ligger bakom?
Dessutom, fattigdomen minskar i undersökningen. Är inte det bra? På viilket sätt menar du att sjuka, arbetslösa etc får det sämre? Underökningen säger ju att de som lever i fattigdom har minskat från 11 % till 5 %.
Att kyftona har ökat mer under det borgerliga styret är ett faktum Henrik. Men självklart ökade klyftorna även under den förra mandatperioden med. Självklart är det bra att fattigdomen minskar, däremot så består klyftorna. Trodde faktisk inte att det skulle uppfattas som att jag tyckte det var något dåligt att fattigdomen minskar, men jag får väl be om ursäkt för att jag inte skrev att minskad fattigdom är positivt.
Om du missat vad som gjort att sjuka och artebslösa fått det sämre så kan jag väl nämna ersättningsnivåerna i A-kassan och den nya sjukförsäkringen och på sättet som den nya sjukförsäkringen beräknas. Den första rapporten på det området visade att de flesta hade fått sänkt ersättning, trots att Littorin lovade en höjning.
Bara för att du är sjukskriven eller arbetslös behöver du ju inte klassas som fattig i Sverige. Det avgörs av andra faktorer. Och kom ihåg, 2007 var ett par år bort. Ett ökat utanförskap på 70 000 personer, över 100 000 fler arbetslösa, en ugdomsarbetslösghet på över 25 procent och 25 000 färre anställda inom värfärden kommer ge långsiktiga effekter för vårt land.
Skicka en kommentar