onsdag, mars 17, 2010

Eleverna är smartare än så

Justitiekanslern har tidigare slagit fast att inget parti får särbehandlas. De skolor som säger nej till SD eller andra rasisitiska och främlingsfientliga partier måste alltså säga nej till alla politiska partier. Med bakgrund av detta så har nu Läraförbundet genomfört en undersökning som nu visar att fler gymnasieskolor är beredda att släppa in Sverigedemokraterna inför det här valet än för fyra år sedan, inte helt oväntat kanske.

Lärarnas tidning har frågat 100 gymnasierektorer i lika många kommuner om de är beredda att släppa in SD på skolan inför årets val. 62 svarar ja, 18 nej och 20 har inte bestämt sig. Att inga partier kan nekas tillträde vid inbjudningar resulterar dock i att en del skolor helt enkelt vägrar att bjuda in något parti. – Vi har inget val, antingen alla eller ingen. Och jag vill inte släppa in öppet främlingsfientliga partier på vår skola, där det går så många elever med utländsk bakgrund. Det vill jag inte utsätta dem för, säger till TT Dan Sundblad, rektor på Arlanda gymnasium.

Det är ett problem när skolor väljer att inte bjuda in något parti, men frågan är för vilka det är ett problem. Besöken skall rikta sig till eleverna och här kan jag känna att partier och skolan är lite väl överbeskyddande. Jag vill nämligen hävda att eleverna runt om på våra skolor är smartare än vad man tror och själva förstår att främligsfientliga och rasistiska partier som SD och ND inte erbjuder en politik som skapar ett bättre samhälle. Ser man till de unga väljarna idag så tror dom ju inte ens att den borgerliga alliansen erbjuder detta. I SCB:s senaste undersökning är Socialdemokraterna som enskilt parti större än hela den samlade borgerligheten bland väljare mellan 18-24 år.

Den unga generationen som finns nu är den mest politiskt medvetna som funnits. Det är dock inte partipolitiken som är intressant. Siffror från ungdomsstyrelsen (2007) visar att drygt var fjärde, 27 procent, av de unga (16-29 år) var intresserade av politik i allmänhet. Däremot var det 44 procent som kunde tänka sig att vara medlemmar i ett politiskt parti och det visade sig att unga debatterade politik på internet mer än äldre.

Jag tror att de unga som är intresserade av politik kommer att söka sig information på annat håll, om de inte får besök av de politiska partierna i sin skola. Här måste vi partier se till att hänga med när det gäller att kunna förmedla vår poltik på andra arenor. De viktigaste politiska frågorna för våra unga är enligt ungdomsstyrelsens undersökning arbete. Sedan kom skola, sjukvård och miljö. Vi kan väl med detta konstatera att unga alldeles utmärkt kan sålla bort de dåliga äpplena inom politiken mot dom bra.

Gammelmedia på detta:
DN , SvD , Aftonbladet , SvD2 , SvD3

Nymedia på detta:
Röda Malmö , Krohniskt , Tianmi , Verklighetens folk , Tokmoderaten , Ipse Cogita , Grandmaster Peder , HBT-Sossen

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Sverker sa...

Varför försöker myndigheterna omyndigförklara befolkningen gång på gång? Hur svårt kan det vara att låta folk skaffa sig en egen uppfattning genom att släppa in alla partier på skolorna? Vem bestämmer om det är Svenskarnas parti , Sverigedemokraterna eller KPMLr som ska ratas och vem ger den personen rätten att nedvärdera eleverna?

Nej, tänkt till och stå upp för yttrandefriheten!

Liberal sa...

Antigen måste alla partier få komma till skolorna om de vill, eller inga överhuvudtaget.

Allt annat är bizarrt, FRAMFÖRALLT iden att enbart riksdagspartierna skall få komma dit.. Som om det vore något sorts fel eller brott att rösta på ett parti som inte sitter i riksdagen!

Att vägra vissa legala partier (och SD är ett legalt parti, så är även KPMLR som nämdes) att komma till skolorna och tala för sina frågor ÄR att inskränka demokratin och yttrandefriheten: Det kan helt enkelt inte betraktas som annat.

Krassman sa...

@Sverker.
Det är skolorna som avgör själva. Skolan är inte en allmän plats så det är upp till den enskilda skolan att avgöra vilka som får besöka skolan, om man inte är elev. Det är inget nytt i det. Bjuds ett parti in, kan inget annat nekas. Så är det sagt från JK.

Däremot så har SKL (Sverige kommuner och Landsting) lite annan tolkning av detta och menar att man kan bjuda in de partier som bara sitter i riksdagen eller i kommunfullmäktige.

@Liberal
Nja, visst skall alla eller inga få besöka men jag kan inte hålla med dig om din liknelse med att det skulle se som fel eller brott att rösta på ett parti som inte sitter i riksdagen.

Tänk om ett parti inte ställer upp i den kommunen eller landstinget om debatter om kommunpolitik eller landstingspolitik skall diskuteras. Skall de då ha tillträde till skolan? Bara en fundering. Jag håller däremot med med om att "alla" skall ha tillträde om andra får det. Yttrandefrihet rules.

Liberal sa...

@ Krassman.. Ja, det ska dom få.
Om de nu vill komma är det irrelevant om dom inte ställer upp i kommunvalet tex, dom kanske vill skaffa sympatisörer för att ställa upp i framtiden, eller för att rekrytera medlemmar. (och således skaffa folk som kan vara politiker att driva partiets politik i den kommunen)

Vill de inte komma för att de inte ställer upp är det ju inget problem heller.. Ett parti kan inte etablera sig eller hamna i riksdagen om det aldrig får komma till tals.. Detta är just situationen med SD, de får knappt komma till tals i media, de får inte vara med i debatter, de får inte tala i skolor.. hade det inte varit för internet och några få torgmöten (vilka oftast attackeras och överröstas av diverse odemokrater) så hade knappt någon ens känt till partiet eller deras program.

Det är inte demokrati att inskränka yttrandefriheten på det sättet.. För att göra ett sant val måste man få fakta och ha fått se diskussioner och liknande, annars är valet egentligen inte fritt.

Och visst är det inte ett brott eller fel att rösta på något parti utanför riksdagen, men det är vad man kan tro att dom som säger "bara dom sitter i riksdagen skall få komma" tycker..

Det visar iaf på ett oerhört förakt för demokratin när de säger så.