lördag, mars 13, 2010

Jämställdhetspolitik värd namnet

De gångna fyra åren har varit en mörk tid för jämställdheten i Sverige. Den borgerliga politiken på området har gjort att arbetet avstannat och utvecklingen gått bakåt. Här om dagen kunde vi läsa att en majoritet av Folkpartiets ordföranden i länsförbunden ansåg att partiet håller på att överge sin jämställdhetsprofil och att jämställdheten förlorat sin kraft som vinnarfråga och att den inte ska prioriteras i valrörelsen. Right on Folkpartiet, right on.

Inom Moderaterna är det lika illa. Per Schlingmann har tidigare talat om att jämställdheten skulle bli en av årets viktigaste frågor men vi kan konstatera att han knappast går i takt med sitt eget parti på området. Ta bara det faktum att den Moderata riksdagsledamoten Jan Ericson så sent som i torsdags kallade kvinnors grova underrepresentation i bolagsstyrelser (18,2% 2008) som "ett lyxproblem" i riksdagens kammare. 57 procent av de samlade skattesänkningarna som den Moderata regeringen genomfört har gått till männen och bara 43 procent till kvinnor.

Idag lämnade Mona Sahlin ett klart besked när det gäller konkreta beslut för en ökad jämställdhet. Vinner de rödgröna valet så kommer lagstiftning om könskvotering till bolagsstyrelser att genomföras, det får helt enkelt vara slut på daltet. Även på arbetstidsområdet kan det bli fråga om lagstiftning för att få bukt med ofrivilligt deltidsarbete meddelade Sahlin. Väljarna kommer under valrörelsen ha en tydlig bild över vilka det är som driver jämställdhetspolitik, och vilka som talar om att göra det.

Gammelmedia på detta:
SvD , DN , Aftonbladet ,

Nymedia på detta:
Mina Moderata karameller , Randig , Grandmaster Peder , Röda Malmö

Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

PeO än mer irriterad... sa...

Klockrent Mona! Om detta vansinne genomdrives kommer det paradoxala resultatet att bli precis det motsatta mot vad man vill åstadkomma. ALLA kvinnor i styrelserna kommer att att bli sedda som "kvotledamöter" och därmed ignorerade, hånande och osynliga.

Kvotering är av ondo - punkt. PÅ alla ställen. I alla former.

Lagstifta mot deltid är ju precis samma sak. Antalet arbetstillfällen kommer att minska, totalt sett. Bra jobbat i så fall S - ni säger en sak och gör en helt annan. Patetiskt!

Krassman sa...

@Peo med nerverna på utsidan
Precis som i Norge!? Frankrike är på väg att införa samma lagstiftning. I 46 länder har könskvotering införts genom lagstiftning.

Senast var det Spanien och Portugal. Fy vad hemskt för dessa länder Peo, tur att vi i Sverige alltid vet bäst....varje människa väljer dessutom själv hur man vill se på en annan, tänk på det du.

Anonym sa...

När Örebro Universitet blir fällt för diskriminering för att ha kvoterat in män så borde väl regeringen bli fälld om man lagstiftar om att kvotera in kvinnor??

Man måste vara konsekvent, antingen kvotering för alla överallt eller ingenstans för någon.

Bergman sa...

Det enklaste sättet för kvinnor att visa att de förtjänar att sitta i börsbolagens styrelser är att faktiskt själva börja starta egna börsbolag. Hur många av landets börsbolag har grundats av kvinnor? Finns det överhuvudtaget något? Man kan fråga sig om kvinnor ens kan starta och driva lönsamma börsbolag?

Den dagen kvinnor har startat och lönsamt drivit lika många börsbolag som män har gjort så kommer de också att vara lika mycket representerade i styrelserna!

Anonym sa...

Ett annat idiotexempel på kvotering är när SVA i Ultuna kvoterade in män på veterinärlinjen och blev skadeståndskyldiga.