söndag, mars 21, 2010

Sänkta trösklar i gymnasieskolan?

Talesättet "skomakare - bliv vid din läst" kan sammanfatta mina funderingar över P J Anders Linder:s krönika i SvD. Linder ger inte helt oväntat Socialdemokraterna skulden för den rådande ungdomsarbetslösheten på 26 procent. Det är ju ingen ovanligt för honom, men idag så är det dock den tidigare statsministern Göran Perssons fel. Grunden enligt Linder är den Gymnasieskola som Persson sjösatte under 1990.

Så här skriver Linder "Uppdelning i studie- och yrkesförberedande studier var förlegat. Att lära sig ett yrke var att fastna i ett fack. Det nya arbetslivet skulle handla om att snabbt ställa om från det ena till det andra och för att ha den nödvändiga överblicken borde man gå på högskola". Linder hamnar efter lite resonerande och botaniserande i slutsatsen att det var efter detta andelen elever utan slutbetyg ökade och roten till detta är att ha treåriga program på gymnasieskolan.

Alla behöver inte bli akademiker för att få ett jobb men vill man ha en starkare förankring på arbetsmarknaden är det bra. Alla behöver inte gå en gymnasieutbildning men vill man ha ett jobb så är detta mer eller mindre ett generellt krav från arbetsmarknaden. Den unga generationen idag kommer att byta karriär cirka fem gånger och det kanske går alldeles utmärkt utan att läst tre år på gymnasiet, men är det verkligen den ambitionen vi skall ha undrar jag.

Alla passar inte för skolbänken och alla skall få göra sina val. Gymnasieskolan är en fri skolform och alla behöver inte söka sig till den och ändå gör 98 procent av alla unga det. Unga vet nämligen att kraven på arbetsmarknaden ökar, i alla branscher och yrken. Att som Linder tro att man kan skylla den skenande ungdomsarbetslösheten i Sverige på tidigare skolminister Göran Persson är bara taffligt men vittnar om en intressant sak. De borgerliga partimegafonerna kommer göra allt som är möjligt, och omöjligt att försöka hitta förklaringsmodeller för det borgerliga jobbfiaskot och skuldbelägga Socialdemokraterna, LAS och fackföreningen.

Att som Linder försöka blunda för det faktum att de kommuner med högst utbildningsnivå i landet även är de med högt inkomster och har störst nyttjande av hushållsnära tjänster fungerar inte. Att som Linder hävda att konservativa idéer som "skomakare - bliv vid din läst" skall ge våra unga bättre förutsättningar för att möta framtiden stämmer helt enkelt inte. Jag tror att vi i Sverige skall konkurrera med vår kompetens som främsta vapen, och oavsett vad Linder skriver så tror jag inte sänkta trösklar inom gymnasieskolan bidrar till det.

Gammelmedia på detta:
SvD ,

Nymedia på detta:
Dr Cais Blogg , Back Nilsson , Lars Björndahl ,


Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Sivan sa...

Har du jobbat med elever som "tvingats" läsa mer matte i Gymnasiet trots att de valt en praktiskt linje?

Krassman sa...

@Sivan
Nej det har jag inte. Jag blev däremot själv motiverad av en pedagog att plugga matte efter att hatat det från åk3 till åk7. Du då?

PJ sa...

Framför allt kräver demokratin medborgare som kan tänka kritiskt och som har kunskaper i historia och samhällskunskap (nej, det har man inte i tillräcklig grad efter nian), och individen själv har nytta av att kunna kritiskt granska de budskap som han/hon dagligen möter.

Jag är helt för att avskaffa matematiken för yrkeslinjerna dock, då den inte fyller ngn funktion enligt ovanstående.