torsdag, februari 17, 2011

En rädsla som inte kan misstolkas

I dag så får de borgerliga megafoner som vrider sig av oro efter Socialdemokraternas kriskommission levererat sin slutrapport förkroppsligas av Per Gudmundson. Han summerar bilden som han tagit till sig av övriga politiska redaktörer som Gudmundson kallar för "bedömarna", och dessa bedömare är enligt honom tämligen eniga. "Tisdagens rapport från Socialdemokraternas kriskommission saknar nya tankar, och signalerar snarast en återgång till riktigt traditionell S-politik", skriver Gudmundson.

Jag har full förståelse för att nyliberaler och stockkonservativa högermän som Gudmundson börjar tänka på Nangijala när det föreslås att Socialdemokraterna skall gå tillbaka till rötterna och leverera traditionell S-politik. Att Socialdemokraterna hittar tillbaka till sin berättelse där vi är partiet som förstår människors vardag och där man levererar lösningar på de problem som de stora väljargrupperna identifierat. Att man leverera en Socialdemokrati som står i en tydlig kontrast mot en maktfullkomlig borgerlig allians är inget som Gudmundson och han gelikar önskar, och vi vet alla varför.

Gudmundson målar nu bilden av att inget nytt framkommit trots kriskommissionens höga svansföring, och det är här det blir riktigt intressant. Vad hade Gudmundson skrivit om kriskommissionen hade förordat att Socialdemokraterna skulle kliva mot mitten och ta Folkpartiets plats i solen, att Socialdemokraterna skulle triangulera Moderaterna och använda deras retorik och deras fördelningspolitik. Hade Gudmundson då applåderat kriskommissionens tankar och funderingar? Nej kära läsare, det hade han inte...han vill nämligen inte skriva något som kan uppfattas som positivt om Socialdemokraterna.

Man kan inte misstolka rädslan som Gudmundson signalerar.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / Peter Högberg / Peter Andersson / Martin Moberg / Rebella / Johan Westerholm / Roger Jönsson / Sandro Wennberg /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte någon är rädd för S idag.

Er nya partiledare får chansen att visa vad han (jag antar att det blir en han) går för redan den 15 maj i år...

Hur går valet i västra götaland. Det handlar om drygt 1,4 miljoner väljare. Den som lever får se, personligen tror jag att resultatet kommer få stora konsekvenser både för regeringen och Socialdemokratin.

Jag tror att SD kommer öka kraftigt på bekostnad av både S, C, Kd och M... Fast S, C o Kd förlorar mest o de 2 sistnämnda har inte så mycket kvar att förlora... Dom kommer bli desperata o det slår tillbaka mot vår arroganta så kallade lyssnande statsminister...

Spiff sa...

Just nu ligger vi sömnlösa över om ni skall lyckas i valet 2022, för det tar tid att glömma ert vanstyre och era ständigt högre skatter...

Anonym sa...

Min upplevelse är att man från borgerligt håll vill fortsätta att trycka ner Socialdemokrater och försämra S självförtroende än mer.

Och naturligtvis finns det en rädsla att S ska börja tro på sig själv och sin politik...
Gydvan

Krassman sa...

@Anonym
Jag tycker ändå att borgerliga ledarskribenter uppvisar rädsla i det som nu pågår inom S.

Valet i Örebro och västra götaland blir spännande. Frågan är dock hur mycket detta kommer att ses som en nationell valrörelse kontra lokal, regional. Skall bli interssant och se hur man väljer att göra.

@Spiff
Vanstyre, skrev han som röstade fram Fas 3, den borgerliga sjukförsäkringen och förändringen av A-kassan eller?

@Gydvan
Helt rätt där, helt rätt.

Nemokrati sa...

Håller med bloggskribenten. Ska S låta Schibsted (Aftonbladet) och Axelson-Johnson (makthavare.se/fokus/FPG Media) välja partiledare - kandidaturer som går stick i stäv med kriskommissionens rapport. Det räcker väl med att Prime (Svenskt Näringsliv) infiltrerade valrörelsen så att valet förlorades. Och TROTS denna massiva korrupta påverkan och totala mediadominans, så fick regeringen Reinfeldt ändå inte egen majoritet. För svenska folket tycker att den inhumana utförsäkringspolitiken är avskyvärd och den neoliberala utförsäljningspolitiken är ekonomiskt huvudlös. PRIME blev uppköpt för S-infiltration av en skräckslagen borgerlighet som efter SCB:s stora PSU-undersökning i maj förstod att de skulle göra en brakförlust i valet, därför tog man till fula tricks. Varje opinionsundersökning som talade till de rödgrönas förmån följdes av två-tre-fyra "förtroendemätningar" som påstod på grundval av knappt 1000 respondenter (bortfall icke redovisat, inte heller redovisades alla gånger ifall personer tillfrågats på nätet, eller per telefon, inte heller urvalet klargjordes alla gånger, eller vid vilken tid på dygnet människor ringts upp m fl avgörande variabler) att Reinfeldt låg högre än Mona Sahlin. I jämförelse med SCB:s undersökning med 9 000 respondenter så var det inget annat än valpropaganda, beställd av någon av de stora borgerliga morgontidningarna, eller Expressen. Så det var mycket som var fixat i den valrörelsen. Och nu försöker man göra likadant, krascha den demorkatiska processen och föra fram sina prime- och arenahögerkandidater, t ex Folksam-Anders Sundström när högerarena just suttit i "unikt" samarbete med Timbro i Borg-kommissionen och trumfat fram just den avreglering av trygghetsförsäkringarna som försäkringsbolaget Folksam, Vårdföretagarna och Almega vill ha för att få sin beskärda marknadsandel av ett "avreglerat" trygghetsförsäkringssystem. Är det korrupt eller är det korrupt?

/lasse sa...

Nemokrati:
Ska S låta Schibsted (Aftonbladet) och Axelson-Johnson (makthavare.se/fokus/FPG Media) välja partiledare - kandidaturer som går stick i stäv med kriskommissionens rapport.

Jag kanske har fel men får intrycket att Melin dominera den politiska analysen/tykandet hos Schibsted (Aftonbladet). Tidigare ägde LO 51% av Aftonbladet och bestämde över det politiska tyckandet på Aftonbladet, häromåret sålde de ännu mer till Schipstedt och har nu 7 eller 9 % ägarandel. Avtalet med Schipstedt vid försäljningen ska ha gett LO någon sorts kontroll över ledar, kultur och debatt redaktionerna. Vetoträtt över chefstillsättningen eller något sådant. Melin hör inte dit hon är chef på inrikesredaktionen.