fredag, februari 11, 2011

Valet 2010, ett sant fiasko

Att valet 2010 blev ett fiasko för oss Socialdemokrater är ju inget nytt, men valet 2010 visar även på att det var ett organisatoriskt fiasko. Otaliga rapporter har strömmat in om oegentligheter och klagomål till valmyndigheten. Som ett direkt resultat av detta så stundar nu nyval i Örebro och Västra Götalands landsting. Stort grattis till er som längtat efter valrörelse, nu är det bara köra igång igen.

I just Örebro så det politiska läget varit långt från sabilt, man har nämligen bytt majoritet i kommunfullmäktige varannan månad. Knappast den bästa lösningen för att kunna driva en progressiv politik. Jag hoppas onekligen på en röd majoritet efter det nu stundande valet. Rent historiskt så är detta en sensation, och acceptansen för sjabbel från rösträknare och andra inblandade kommer onekligen att bli ett förmål för kommande val. Har inte hittat något resultat av tidigare omval men jag skall undersöka det närmare.

Att demokrati tar tid är okej, man att valmyndigheten landat i att omval skall göras fem månader efter valet i september är helt oacceptabelt. Ny rutiner mpste till och den gällande vallagen måste se över till valet 2014. Att inte ett land som Sverige lyckats modernisera själva valproceduren är ju en internationell pinsamhet av monumental format och jag vill återigen lyfta frågan om när valumaten kommer att presenteras.

Valmyndigheten har en rapport på elektronisk röstning från 2003. I sluet av rapportetn skriver de följande: "Valmyndigheten vill med detta markera en positiv inställning till en vidareutveckling av valadministrationen meden fortsatt successiv datorisering där vissa bestämda steg utvecklas och implementeras så att god funktionalitetuppnås innan nästa fas inleds. På ett sådant sätt kan utvecklingen mot en helt datoriserad röstning ske utan attsäkerheten i genomförandet av valen äventyras". Nog talat, nu är det dags att agera. Hela rapporten finner ni här.

Gammelmedia på detta:
DN /SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Peter Högberg / Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Kenneth Ohlsson sa...

http://www.politikerbloggen.se/2011/02/11/42611/

Jag tror att folk kommer straffa S för dessa oetiska metoder.

Krassman sa...

@Kenneth Ohlsson
Kanske, kanske inte. Moderaterna drabbades inte av någon svekdebatt gällande sitt interna myglande som pågått runt om i landet när det gäller provvalen.

Att detta skulle ge en större svekdebatt och bli straffat av väljarna tvivlar jag på. Minns även överklagandet av Moderaterna i Sundbyberg att Socialdemokraterna skulle "köpa röster", gav väl knappast så mycket mer positiva röster för Moderaterna. Peka finger kan vara roligt, men framgångsrikt tror jag inte det är. Mygel, fusk och felaktigheter är allvarligt men frågan får inte ta överhanden för väljarna tycker jag. Det borde själva politiken göra. Eller vad tycker du?