tisdag, februari 15, 2011

Sverige behöver mer Socialdemokrati, inte mindre

Socialdemokraterna har sedan valförlusten 2006 saknat mycket av det som Austin Powers kallar för sin mojo. Sedan den valförlusten så har alltså partiets självförtroende lämnat en hel del mer att önska. Men i dag så kände jag faktiskt av den, eller i alla fall i valda delar. Det var efter att lyssnat på kriskommissionens Anna Johansson, Ardalan Shekarbi, Morgan Johansson, Kajsa Borgnäs och Johan Persson:s summering av deras slutrapport på kvällens gruppmöte i riksdagen.


Jag har skummat igenom dagens rapporteringar på ämnet, sett Ardalan i morgonsoffan, fått dragningen på gruppen och läst 20 sidor av rapporten på 118, så min bild är inte fulltäckande men det är i alla fall en början. Precis som jag kände att när Anna avslutade dagens dragning för våra riksdagsledamöter med orden: - Nu är vårt uppdrag slutfört, nu är det upp till andra att ta vid. De som nu tar vid har i alla fall fått en grundplåt som är en bra början. Sverige behöver mer Socialdemokrati, inte mindre, och det här kan verkligen vara början.

Nu lämnas rapporten över till partistyrelsen och jag hoppas verkligen inte att man tappar detta guldägg i självrannsakan, politisk framtidsanalys och organisatorisk vitamininjektion som rapporten bjuder på. Jag hörde under kvällen kommentarer, läste tweets och såg FB uppdateringar som alla beskrev att nu ser vi framåt när slutrapporten är lagd. Jag hoppas inte att dom alla har fel, men jag oroas över att dom inte förstått. För om vi bara ser framåt så kommer rapporten hamna i en skrivbords låda, långt ner i en skrivbordslåda.

Vi ligger just nu på runt 25-26 procent i opinionsundersökningarna, men vi skall komma ihåg att man i dessa undersökningar kan få noll procent. Om vi inte tar det uppdraget som nu kriskommissionen lämnar över till Sveriges Socialdemokratiska arbetareparti på allvar så kommer vi hamna där. Vad vi skall göra är att se uppåt, med raka ryggar och vara stolta över att vi är Socialdemokrater. Vi skall se på oss själva och vi skall se ge oss en målbild av att vara ett 40 procent parti. Nu börjar allvaret och nu börjar jobbet, vi skall se framåt men om vi bara ser framåt så kommer vi snabbt att glömma misstagen och felstegen och då kommer vi aldrig att få se en Socialdemokrati som tar sin revansch, en revansch som Sverige så väl behöver.

Gammelmedia på detta:
SvD
/ SvD2 / SvD3 / DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Peter Högberg / Sandro Wennberg / Veronica Palm /
Storstad / Martin Moberg / Röda berget x 2 / HBT-sossen / Ulf Bjereld /Jämlikhetsanden, Johan Westerholm, Röda Malmö / Johanna Graf / Peter Andersson / Annika Högberg / Bengt Silfverstrand / Norah4U / Sebastians tankar / Olas tankar / Henrik Alexandersson / Magnus Andersson / Lars Björndahl / Ledarbloggen / Tokmoderaten / Makthavare /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Erika P sa...

Förstår nog inte riktigt ditt tal om revansch, eftersom du uttrycker det som att Sverige behöver en revansch. Sverige har fått sin revansch, det skapas mer värden i Sverige än någonsin just nu, och den som inte tror att det behövs just värden för att klara välfärden har inte förstått mycket.

Kriskommissionens förslag är en tydlig väg till lägre värdeskapande, så jag förstår fuller väl att det behövs ett större skatteuttag i ett socialdemokratiskt Sverige.

Att SAP behöver ta revansch, det är tydligt och klart för alla, men vänligen blanda inte in Sverige i det.

Krassman sa...

@Erika P
Vilka värden är det som skapas som värdesätter så högt. Värdesätter högre än de klyftor som den borgerliga politiken skapar.

Vad är värdeskapande för något? Är det tillväxt eller överskott i statsfinanserna, eller är det att se till att de som tjänar mest skall tjäna ännu mer och att antalet barnfamiljer som vräks skall fortsätta öka?

Ett större skatteuttag KAN behövas för att klara generationskiftet inom välfärden, den sjunkande kvaliten inom skolan och det pansionssystem som är på väg haverera. De värden som du skriver om förutsätter jag är privata och enskilda individers värden, alltså kapital och ägande.

Tror du att det är det som skapar en nation och dess totala välfärd så misstar di dig å det grövsta. Men tack för din synpunkt.