fredag, februari 18, 2011

Storfiskarvalsen

Japan ställer nu in valjakten i Antarktis för resten av säsongen. Anledningen är, uppger regeringen, trakasserier från miljöaktivister. Japan som nu bedriver valjakt under flagg att det skulle vara forskning har alltså kommit till vägs ände med valjakten, i alla fall för denna säsong. När Japan, Island och Norge kommer att acceptera omvärldens avsky mot valjakten och helt lämna den till historieböckerna vet dock ingen.


I det här fallet är det tydligen Japan som är offret och inte valarna. – För att garantera säkerheten för våra besättningsmedlemmar och våra forskningsfartyg är regeringen nu tvingad att avsluta forskningen, sade fiskeriminister Michihiko Kano på fredagen till AFP.

Genom ett kryphål i lagen mot kommersiell valjakt dödas hundratals valar varje år. Sea Shepherd Conservation Society har i månader försökt hindra besättningen på de japanska jaktfartygen i Antarktis från att harpunera valar, vilket nu alltså givit resultat. Deras metoder behöver även de belysas men att Japan i den här fallet skall betraktas som offrer är inget annat än löjeväckande och ligger i linje med texten i Storfiskarvalsen.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: