Piratpartiet har en vana att bita sig fast i de tekniska detaljerna kring informationssamhället, vilket inte direkt skapat någon utökad väljarbas. Man har samlat de redan frälsta och nu när man talar om traditionella insändare mer en bloggbävningar så skickas signalen att man skall bli "som andra partier". Raskt överger de medlemmarna som trodde att Piratpartiet var en ny och annorlunda företeelse det sjunkande skeppet. Anna Troberg konstaterar att man inte klarat hålla en massiv tillströmning av medlemmar sysselsatt samtidigt som man haf fokus på politiken.
Så sant så, antalet medlemmar har nu krympt från 50.000 till 16.000 men att kamplustan skulle vara slut ger inte Troberg någon känsla av. Den fastslagna linjen gäller och den egna organisationen ligger i fokus. Mitt eget parti brotts även det med en liknande frågeställning. Våra medlemmar måste bli mer inkluderade, den interna demokratin måste breddas och den enskildes engagemang värnas. Jag kan konstatera att mitt parti med 122 år på nacken har något av samma symptom som denna 5-åring som Piratpartiet är. Vem som klarar uppdraget bäst får vi se, för det är ett faktum att utan nya medlemmar så strandar vi båda två.
Gammelmedia på detta:
DN /
Nymedia på detta:
Krassman / In Your Face
3 kommentarer:
Tycker nog din jämförelse haltar lite. S är ju trots allt kraften bakom mycket av det samhälle vi har i Sverige idag. Piratpartiet är ett gäng fåntrattar som vill ha "transparens" in i alla företag och myndigheters inre. Men själva vill dom kunna fortsätta surfa runt anonymt och sno musik, film, böcker och bilder utan att betala en spänn. Hycklare och navelskådande teknokrater som verkligen tror på alla moderna myter om Facebook, Twitter, bloggar och andra sociala media. Dom borde logga ut ett tag för att se "den vanliga människans" verklighet. Siffrorna talar sitt tydliga språk i detta fall. Finns dom kvar om två år? Skulle du satsa pengar på det? Inte jag heller...
En enkel anledning till att medlemsantalet sjunker tror jag är piratpartiets lösning för förnyelse av medlemskap. Det är nämligen helt e-postbaserat; när man blir medlem så uppger man sin e-postadress, ett år senare skickas en påminnelse till den adressen med information om hur man förnyar medlemskapet.
Det finns ju ett par problem med en sådan lösning t.ex. folk kanske byter e-postadress eller så kan mailet fastna i spamfilter osv. Sedan finns ju självklart de som helt enkelt väljer att ignorera förnyelsen för att de t.ex. tappat intresset eller tänker "det kan jag göra senare". Jag tror att ovanstående är mer sannolikt än de som aktivt valt att lämna partiet, men de finns självklart de också.
Jimmie. Hahaha...Dom faller på eget grepp så att säga. Allt skall ske via nätet men vi läser inte vår epost. Eller så har vi så många fejk hotmail-adresser så vi inte har koll på dom. Fåntrattar.
Skicka en kommentar