lördag, februari 12, 2011

UNIBET, från allmänna till privata intressen

Spelbolaget Unibet ska betala 35 miljoner kronor till ATG. Unibet har under lång tid och i stor omfattning gjort olovligt intrång i en sportdatabas som tillhör ATG. Sportdatabasen innehåller uppgifter om samtliga svenska trav- och galopphästar samt utländska tävlingshästar. Enligt domslutet har Unibet olovligen ”gjort utdrag ur sportdatabasen i betydande omfattning”.

En yttrande som Unibets advokat Monique Wadsted inte alls håller med om, hon menar att domstolen inte har gjort en ordentlig analys. Unibet kommer förmodligen att överklaga domslutet. Eftersom databasen tillhörde ATG, mer känt som "monopolet" av UNIBET, så kan vi konstatera att UNIBET i detta fall avviker ordentligt från sin slogan. Den här gången handlade det om att ta från det allmänna för privata intressen.

Vi får väl se om UNIBETS vision "spänningen i att satsa pengar för att vinna mer", eller som de väljer att kalla det Moneytainment, kommer leda till att de överklagar dommen. Det vore väl spännande att se om en högre rättsinstans tycker att ATG:s krav på skadestånd på 325 miljoner kronor går igenom. Eller UNIBET kanske inte vill spela med så mycket pengar, men snacka om att det skulle vara Monytainment.

Sett mot den programförklaring som UNIBET gör på sin blogg, Hyckla lagom, så kan jag konstatera att man knappast lever efter sina egna moraliska förpliktelser. Där finns att läsa följande bevingade ord: "Vi på Unibet brinner för sport och spel och är starka anhängare av en ansvarsfull spelmarknad". UNIBET kanske själva borde kommentera dommen på bloggen och deras ställningstagande för en ansvarsfull spelmarknad. Bloggens namn antyder ju att passa alldeles utmärkt för detta.

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Statliga spel...
Sosse-hyckleri i en liten ask. Det är ingen statlig eller kommunal kärnverksamhet eller ens angelägenhet.

Krassman sa...

@Anonym
Men det faktum att verksamheten skänker cirka 1,5 miljarder till hästsporten varje år är en angelägenhet som berör många.

Att värna näringar är en statlig angelägenhet precis som en kommunal och ATG bildades just för detta. Sett till hur UNIBET agerar så kan man ju undra hur mycket dom återinvesterar tillbaka till idrotten.

Vad nu ditt påstådda hyckleri skulle handla om förstår jag faktiskt inte. Kan inte staten bedriva spel och alkoholförsäljning eftersom, eftersom vadå?

Gill Bates sa...

Unibet är ju ett gäng gangsters som kör precis precis på lagens gräns. Deras VD satt häktad i Holland. Dom använder stulen mjukvara i sina system som dom skiter i att betala licenser för. Etik kan dom inte ens stava till. Deras advokat - Monique Wadsted är samma kvinna som företräder RIAA och Hollywood i rättegången mot The Pirate Bay. Hyckel!!!