lördag, januari 02, 2010

Var är kursplanen och betygskriterierna?

Opinionsundersökningarna faller över Sverige likt nysnön. Idag så kan vi ta del Aftonbladets/Sifo:s empiriska studie över folkets betygen av regeringens ministrar. Ju mer jag läser, ju mer önskar jag att Skolverket hade varit inblandade i undersökningen. Vad är betygskriterierna någonstans och hur ser kursplanen ut? Vad krävs för att uppnå godkänt? Är det närvaron i media som avgör eller är det kunskapsinhämtning för att styra landet. Jag kan läsa orden populärast och duktigast, men frågan blir ju då om det är detta som ger statsråden sina betyg. Nio ministrar ligger kvar på samma nivå som för ett år sedan och fem ministrar får sänkt betyg.

I botten på listan hittar vi tre statsråd som gott och väl kan komma att kosta den borgerliga regeringen makten. För Centerledaren Maud Olofsson och Kristdemokraternas Göran Hägglund blir betygen 2,7 respektive 2,8 på en femgradig skala. Minst populär, vilket inte inte heller är helt oväntat, är socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson (M). Motivet i undersökningen är den massiva kritiken mot sjukförsäkringssystemet som den borgerliga regeringen levererat, vilket ger henne betyg till 2,4.

Men är det den generella opinionen som slår igenom i mätningar eller är det statsrådens arbetsinsatser som ger betygsättningen. Är det verkligen så att det är Reinfeldt, Borgs och Bildts arbetsinsatser gör att de hamnar i topp på mätningen. Reinfeldt har ju själv bedyrat sig för att senaste halvåret inte haft tid, Borg har inte lagt en budget sedan hösten och Bildt, ja han har väl synts i debatten mest under de senaste dagarna. Har Göran Hägglund och Maud Olofsson inte skött sina arbetsuppgifter?

Olofssons betyg minskar med 0,1 , Hägglunds är oförändrat. Försvarsminister Sten Tolgfors kan dock vara nöjd med en ökning på 0,2 och EU minister Cecilia Malmström med en ökning på 0,3. Är det för att de skötte sina uppdrag sim ministrar så bra, ärligt talat. Vet svenska folket vad Tolgfors och Malmström gjort på jobbet senaste året. Det kanske bara är jag som är frågvis men någonstans kan jag känna att "som man ropar får man svar" och att den här typen av mätningar skapar fler frågetecken än klarhet tycker jag. 

Gammelmedia på detta:
DN , Aftonbladet , SvD , Xpressen 


Nymedia på detta:
Röda Berget , Martin Moberg , Peter Andersson , Kulturbloggen , Veronica Palm , Peter Högberg , Jonas Petersson  , Alliansfritt , Dick Erixon  , Godistanten  , Westerholm  , 


Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Jan Wiklund sa...

Det kan väl bara tolkas som att ju mindre ministrarna syns, desto bättre betyg får dom.

Detsamma gäller för övrigt oppositionen.