måndag, januari 16, 2012

Aktiebolaget är nytt och fräscht!

Vi brukar i debatten om friskolor lite elakt säga att det är lättare att starta friskola i Sverige än att få tillstånd att sälja korv. Det är dags att ändra på det uttrycket tydligen, för det är ännu lättare. Sitter nämligen med annonsen från Blocket uppslagen som enligt säljaren är ett unikt tillfälle till att driva egen grundskola. I annonsen kan vi läsa att allt arbete med att erhålla tillståndet, som tagit ett helt år, och gäller för högstadiets årskurser 6 -9 och upp till 180 elever, ligger i ett aktiebolag och gäller inom Malmö kommun. Nu kan hela klabbet, Malmö Enskilda Grundskola, äntligen bli ditt.

Första bilden jag fick upp när jag sökte på nytt och fräscht!

Med "ditt" så menas vem som helst. Det är nämligen så fiffigt att ingen kontroll av köparen kommer att göras av Skolinspektionen. Detta eftersom myndigheterna inte granskar nya ägare till aktiebolag som har tillstånd att starta och driva friskolor. Naturligtvis så har reaktionerna från politiken inte behövt vänta på sig. Jan Björklund, som vanligtvis gillar när näringslivet håller i frågorna kring utbildningspolitiken, kokar så att han härdsmälta i huvudreaktorn Björklund#1. – Det är helt oacceptabelt och jag blir oerhört provocerad av att någon som sökt och fått tillstånd att driva skolverksamhet agerar så här meddelar Björklund som vill ändra lagen på detta område.

Vi skall nog se att det löser sig med den biten, men visst är det intressant att kraven från minister Björklund har levererats i nämnda ordning, på barnen, på lärarna och sist på företagen. Det är ju tämligen uppenbart vart fokus ligger för den gode Björklund. Konkurrens på lika villkor och friskolornas friheter har varit en fråga som borgerligheten och Björklund tvingats att ta i, efter debatten om vinster i skatteparadis och bristande kvalité. Det sistnämnda är naturligtvis inte avhängt på driftsformen, men det finns uppenbart en hel del frågor som är det.

Noterar i annonsen på Blocket att det står att aktiebolaget som är till salu är nytt och fräscht, och inga ekonomiska transaktioner är gjorda. Detta tillskillnad mot hur ny och fräsch lagstiftningen kring friskolor verkar att vara. Kan även informer om att företaget har en Kolgrillsrestaurang i centrala Strängnäs till salu, och här är inredningen fräsch.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / Kommunisterna blogg / Olsson betalar / Super pedagogen / Paleolite / Alltid rött alltid rätt /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Parkstugan sa...

Kan inte mer än att hålla med.En enkel fråga är hur många lärare vi hade kunnat haft i verksamhet istället för att betala för kontroll. Bra skrivet.

Anonym sa...

Vad jag inte förstår är hur alliansen lyckas med konststycket att utmåla rödgrön politik som ogenomtänkt och ansvarslös...

Ok, gärna friskolor men utan vinst, personalkooperativ eller föräldrakooperativ är 2 sätt att driva en verksamhet som kanske kan vara bra.

Personligen så har jag mycket bra erfarenhet av den kommunala skolan och svenska ungdomar är faktiskt kunskapsmässigt fortfarande respekterade utomlands.

Men frågan kvarstår, hur kan alliansen genomföra så här pass ansvarslös politik och klara sig undan alla drev och jag undrar om svenska folket har slutat att tänka?
/Gydvan