fredag, januari 27, 2012

Riksdagsdebatternas betydelse

I samma ögonblick som Stefan Löfven nominerades till partiordförande för Socialdemokraternas började det spekuleras kring vilka problem detta skulle innebära för partiet. Ett av de största som media beskrivit är att Löfven inte är riksdagsledamot. Problemet, enligt medialogiken som råder, är att han inte kan medverka på partiledardebatterna i riksdagen. Intressant , men mot bakgrund eget engagemang och kunskap så hopar sig frågorna kring detta. Vad vet media om dessa debatter som inte jag vet och är detta verkligen ett problem för Löfven och Socialdemokraterna, eller är det någon annans problem rent av.
Man får känslan av att de som tar upp detta i media tror att tv-programmet Debatt få opinioner att vända. Att debatterna i kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige avgör valen i respektive församling och att partiledardebatterna riksdagen har ett avgörande väljarna åsikter på valdagen. Om detta är bilden kan jag meddela att den är felaktig och kanske mer beskriver ett önsketänkande från journalister om debatternas vikt. Jag misstänker att man önskar tillskriva debatten i riksdagen samma vikt som man tillskriver debatterna i USA:s primärval för republikanerna. Deras jobb skulle nämligen bli så mycket enklare då.

Där kan man läsa att debatterna mellan kandidaterna tillskrivs det faktiska valresultaten, medan det intensiva kampanjandet som Romny, Gingrich, Santorum och Ron Paul genomför knappt nämns i förbifarten. Enligt beskrivningarna som lämnas så hänger tydligen valutgången på ett enda uttalande från dessa debatter, och helst då i formen av de som används i den allt pågående politiska "paj kastningen". Ni vet det där som ALLA väljare älskar, politiker som talar i munnen på varandra och inte håller sig till de politiska sakfrågorna.

Det är uppenbart att Stefan Löfven kommer vara föremål för en granskning från media som aldrig tidigare skådats, vilket kanske ligger i sin natur. Men kommer vi fortsättningsvis att få bevittna ett hysteriskt spekulerade och spinnande på rykten och uttalanden från S-kännare, S-källor, S-toppar, tidigare S-toppar och andra icke namngivna personer som tillskrivs insyn, kunskaper och möjligheten att se in i framtiden likt Nostradamus. Eller kommer vi nu se en mediabild som målas som är baserad på fakta och objektiv granskning?

Oavsett vilket så vill jag i alla fall deklarera att det faktum att Stefan Löfven inte behöver stå i riksdagens kammare och genomföra långa debatter som klipps ner till ett par sekunder där de lägsta uttalade slagen blir refererade, inte kommer vara en belastning för Socialdemokraternas nyblivne partiordförande. Han har mycket viktigare saker att göra och jag kan tänka mig att detta retar gallfeber på vissa politiker, och det är väl därför nu detta beskrivs som "ett problem" i media rapporteringen. Man vill nämligen att det skall vara det.


Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Aftonbladet5 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / Expressen5 /Nymedia på detta:
Monica Green / RADIKALEN / Jens tyckeri / Tokmoderaten / Badland Hyena / Johan Westerholm / Peter Högberg / Jonas Sjöstedt / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

Tobias "Radikalen" Cuthbert sa...

Jag tror han kommer upplevas som stabilare, och därmed inte lika flamsig som Juholt. Kanske var det hans humor eller personlighet? Juholt var en person som man tyckte om, men inte tog på allvar.

Jag tror att sättet Löfven talar om politik kan vara gynnsamt för Socialdemokraterna. Man har redan hört hur skadliga Sossarna tycker att Moderaterna har på inverkan av Sverige. Han gjorde rätt i att inte ens nämna Alliansen eller Moderaterna. Det flyttar omedelbart fokus från Socialdemokraterna.

När det gäller Riksdagsdebatterna, så tror jag att det blir marginellt. Enligt mig är det bara en massa partiledare som talar förbi varandra. Jag tycker inte debatter visar särskilt mycket vad ett parti tycker eller vill.

Jag tror att det värsta med att han inte sitter i Riksdagen är snarare att han inte får insynen i politiken rent praktiskt, och därför lättare kan uttala sig om skeenden i processen som inte sker öppet.

Men som sagt, jag spekulerar lika mycket som alla andra. :D

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Löven lär nog bli lite granskad men inte alls lika hårt som Juholt blev. Löven har ju redan blivit hyllad i höger-mono-media och han var ju sedan tidigare SN:s önskeval.

Håhåjaja sa...

Gingrich och Löfven.
Ja, säga vad man vill om Krassman men yvig och disparat är karlfan. Kan inte vara lätt att formulera sig om man inte fått ett färdigt manus från husse. För så är det. Krassman är ingen fritänkare utan en avlönad politruk utan egna tankar, eller rättare, han må ha egna tankar men skulle få kicken om han uttryckte dessa. Såvida de inte är klonade med den absolut senaste kappvändningen från socialisthögkvarteret. Tråkigt men sant. Att få betalt för att skriva vad andra bestämmer verkar lite anno dazumal. Lite brunt 30-tal. Men Krassman kan alltid "glädjas" sig åt att kasta sina politiska meningsmotståndare i Breiviks-gapet. Det är såå PK. Grattis Goebb.. förlåt Krassman, ska det vara. Suck. Och du. Det hjälper inte att du skiter i vasken. Det löser sig inte ändå. Men vi i Norrtälje är såå tacksamma att du fortsätter ditt bloggande här och i lokaltidningen. Det innebär (som jag skrev till dig redan inför valet 2010, ha!) en ny majoritet för alliansen i nästa val. Tack, tack, tack.

Krassman sa...

@Håhåjaja: Inte vet jag vem du är eller vad jag gjort dig för att förtjäna att bli kalla karlfan, men något berättar det i alla fall om dig. Att du inte har något bättre för dig än att skriva skit om andra när du är själv anonym berättar även det en del om dig som person.

Det säger att du är en bitter och fördomsfull människa som inte klarar att debattera politik utan hyser bara agg mot de som inte tycker som du själv. Jag hoppas att jag aldrig kommer bli lika bitter och besviken på mig själv som du. Tack för kommentaren du anonyma antagonist, det var din sista som publicerades.