lördag, januari 28, 2012

Verkligheten ÄR utanför riksdagen!

Som jag misstänkte så lägger viss media fokus på att beskriva det som ett problem att Stefan Löfven inte sitter i riksdagen. Den tilltro som man nu tillskriver uppdraget, lokalerna och debatterna känns krystade och framtvingade. Dagens bästa uttryck för detta är onekligen SvD:s löpsedel som förkunnar att Löfven nu måste fixa sig ett passerkort. Vilken nyhetsvärderin man gjort för att detta skall bli en löpsedel kan vi bara gissa oss till.  Att KD i dag skall välja partiledare var väl inte lika intressant som ett passerkort.


Från SvD:s hemsida
"SvD flyttar fram de journalistiska positionerna och ger läsarna de sammanhang och perspektiv som hotar att försvinna i den allmänna snuttifieringen av nyhetsflödet. SvD vill fortsätta att utveckla den redaktionella produkten med inriktning på kvalitetsjournalistik och satsning på det fördjupande reportaget. "


Maud Olofsson blev partiordförande för Centerpartiet 2001, och var inte heller hon riksdagsledamot. Om det var löpsedlar på detta och om det intervjuades statsvetare utifrån att detta skulle vara ett problem vet jag inte. Skall undersöka saken närmare och återkommer till detta om jag hittar något, men misstänker att det inte finns något att finna. Det är nämligen inte ett problem att inte vara riksdagsledamot, det är en möjlighet. Det erbjuder nya arenor än partipolitikens redan uppkörda hjulspår.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att Löfven går miste om en viktig plattform för att nå ut till väljarna och det blir det svårare för honom att delta i förhandlingar och diskussioner med regeringen. Jag tror inte att förhandlingar med regeringen är avhängt av att han inte är riksdagsledamot eller saknar tillgång till riksdagsbyggnaden. Ser nu att det sensta scoopet kring Lövfen är att partiet självt får betala hela hans lön. Ytterligare en fördel jämfört med att vara riksdagsledamot, han får lön istället för bidrag.

Centerpartiet fick 6,1 % i valet 2002 och 7,8 % i valet 2006. Om det var Maud Olofssons debatter i kammaren som gjorde detta lyft på 1,7 % är oklart, men enligt Demkers modell så kanske så är fallet. Jag vill istället hävda att Stefan Löfvens kontakter och arenor utanför riksdagen kommer var till ett större värde än de som befinner sig på insidan. Det är utanför riksdagsbyggnaden verkligheten finns, och det är den Stefan Lövfen skall prioritera och fortsätta befinna sig i.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / Expressen2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Fyra nyanser av rött / Kent Persson / Alltid rött alltid rätt / Rasmus Lenefors / Thomas Böhlmark / Anybody´s place / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

M. E. sa...

Det viktigaste är att ingen majoritet med förnuftet i behåll vill rösta på ett sätt som ger regeringsställning åt ett parti med en ledare som hyllade Sahlins avskedstal, är för europakten och var med och ledde "Ja till EMU"-kampanjen.