onsdag, januari 25, 2012

Blåljusjournalistik och ljusblå media

Inte helt oväntat så fortsätter vi Socialdemokrater att dominera kraftigt i media. Spekulationerna och gissningarna kring partiets interna utmaningar är i riksmedia det helt dominerade inslaget, återigen. Inget av de övriga partierna som sitter representerade i riksdagen gör något, eller vill göra, nämnvärt intrång på vår mer eller mindre totala dominans i mediatäckningen. Vilket får mig att osökt landa in tankar kring den borgerliga minoritetsregeringen som de facto styr Sverige.  


Allt från borgerliga ledarskribenter till SVT:s barnnyheter handlar om Håkan Juholt, ledarfrågan inom Socialdemokraterna och diverse interna spörsmål som nu anses ligga i nationens främsta intresse. Smickrande naturligtvis och det är ju glädande att vi för än gångs skull samlar en större hög pressklipp än hela det politiska etablissemanget. Men vad gör det med landets politiska landskap och på vilket sätt kommer det att förändras när vi rör oss närmare valet?

Kommer media då skapa balans i sin rapportering och skriva lika mycket om övriga partier? Blir Socialdemokraternas andel trycksvärta när det summeras i relation till övrigas? Detta misstänker jag skulle göra att mängden media som handlar om Socialdemokraterna kommer att varit helt dominerade de 1000 dagarna innan valet. Något som jag misstänker att den borgerliga tidningarna, som är de dominerade, kraftigt misstycker till. Trots att dom i allra högsta del bidragit till det rådande läget.

Oavsett vad som sker så har media knivigt läge till att verka opartiska för eller mot Socialdemokraterna i en kommande valrörelse. Ett Moderaterna och den övriga alliansen verkat trött och slut på idéer förstärks nu ytterligare av vår totala dominans i media. KD som haft en tuff tid med interna stridigheter vill inte tillbaka i rampljuset, och ingen av allianskollegorna verkar kunna, eller vilja, axla den politiska manteln.

Just nu är bild i media att politik är det som sker i bakgrunden och i kulisserna för de politiska partierna. Med tanke på den blåljus journalistik och ljusblå politik som nu är tongivande inom svensk media så skall det bli intressant att se vad som vänder den mediala granskningen från de politiska kulisserna till den faktiska politiken. Eller kommer även valrörelsen ha fokus på enskilda, sex skandaler och märkliga uttalanden, som republikanernas primärval i USA.

Politrixandet verkar sälja mer lösnummer än själva politiken, både där och här hemma. Jag kan se att valrörelsen 2014 har god potential att bjuda på ett av de sorgligaste kapitlen i modern tid, när det kommer till journalistik och dess objektivitet.  

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Aftonbladet5 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / SvD5 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / Second Opinion /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Alltid rött alltid rätt / Parkstugan / RADIKALEN / Peter Högberg / Tokmoderaten / Görans tankar och bagateller / Kulturbloggen / Jens tyckeriAnnarkia / Mikael Andersson / Mina Moderata karameller / Sideriska siktet / Kent Persson / Johan Westerholm / Röda Berget /


Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Anonym sa...

Journalistik idag är underhållning. En modern och trist del av denna underhållning är förnedring och smutskastning och rent skvaller. Smuts säljer.