måndag, januari 09, 2012

KD:s öde avgörs inte av Hägglund eller Odell

Sveriges minsta regeringsparti, Kristdemokraterna, skall om ett par veckor välja ny eller gammal partiordförande. Sett till de rubriker som nu kavlas ut så skulle man kunna sammanfatta det hela som att det råder mycket väsen för ingenting. Läget för detta parti är synnerligen bekymmersamt, även ställt mot mitt eget partis turbulenta tid så verkar den interna striden mellan den kristna högern och de kristna demokraterna inom KD finna nytt bränsle kontinuerligt.

KD som är försvinnande litet i opinionen, 2,9 procent enligt Demoskops mätning för december/januari, spelar ändå en nyckel roll för den borgerliga alliansen. Oavsett vem som kommer leda detta lilla parti i framtiden så sitter de i regeringen, och den lilla regeringsmakt som partiet har är hela dess livlina. Det verkar dock vara en livlina som de övriga partierna inom alliansen gärna vill klippa till förmån för egen framgång. Trots de risker som detta är förknippat med.

Ingen kan ha missat den kritik KD fått från Centerpartiet de senaste månaderna och sett till rådande opinionsläget så verkar landsfadern Reinfeldt vara mer intresserad av att svara på brev från barn, än att han skall skapa ro inom alliansen genom att ta två av sina egna i var sitt öra. Reinfeldts största problem är de små partierna, och något ökat politiskt utrymme kommer dom knappast få så länge dom inte kan hantera det lilla dom har.

De två mätningar som publicerats idag visar på att trenden håller sig. Moderaterna fortsätter attrahera, medan de små borgerliga tappar sympatier. Kristdemokraterna uppvisar i dagens två mätningar 3,6 respektive 2,9 procent. Jag tror, trots rubrikerna om KD:s ledarkris att räddningen för detta parti inför valet dikteras av någon helt annan än Göran Hägglund och Mats Odell, det kommer avgöras av Fredrik Reinfeldt och hans goda vilja.     

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / M etro / Aftonbladet / Aftonbladet2 / SvD2 / DN2 /

Nymedia på detta:
AnnarkiaMartin Moberg / Svensson / Peter Högberg / Jinge / Tokmoderaten / Pinglan /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Lars Flemström sa...

Det är väl inte den kristna högern mot de kristna demokraterna. Det är uttalanden av det slaget från socialdemokrater, som får kristna väljare att fly socialdemokratin. Det är en ordentlig kränkning att kalla någons TRO för "höger". Och hur har du kommit fram till att Hägglund är demokrat, men inte Odell?

Om det nu finns en kristen opinion, som tycker att de kristna värderingarna är viktigare än att rädda Reinfeldts regering, och denna opinion hindras komma till uttryck av Hägglunds manipulativa härskarfasoner, då tar du ställning för - Hägglund!

Därmed har du sagt att Hägglunds motståndare bland vanliga kd-medlemmar inte är välkomna till s! Vill du också ha kvar Reinfeldt?

Krassman sa...

@Lars Flemström: Men du som verkar påläst och insatt kanske kan ge mig den korrekta lydelsen på vad falangerna inom KD heter ?

Jag må vara novis på falangerna inom KD men att som dig mena, att jag menar att Odell inte skulle vara demokrat när jag skriver kristen höger är kränkande om något. Förklara dig!

Du skriver att JAG tar ställning för Hägglund, hur menar du då? Jag är Socialdemokrat och vill se den ledaren som presterar det sämsta tänkbara resultat som bara kan uppnås för KD:s räkning. Det talar mot ditt påstående, på ett antal sätt.

Dina tolkningar lämnar en hel del mer att önska Lars Flemström, så även i ditt sista försök. Alla troende, oavsett gud, är välkomna till Socialdemokraterna. Vilken partiledare man förordar för ett annat parti kan knappast vara en synpunkt som avgör för någon väljare.

Jag vill inte ha kvar Reinfeldt som statsminister, om det nu var det du syftade till. Lite svårt att avgöra eftersom det var partiledarskapet som var ämnet. Om han skall vara ledare för Moderaterna har jag ingen synpunkt på.