tisdag, januari 10, 2012

Slutet för KD som riksdagsparti?

Frågorna om Kristdemokraternas framtid hopar sig. Utvecklingen efter gårdagens krismöte tar sig allt märkligare uttryck. I dag så publicerar Aftonbladet en intressant artikel som målar bilden av fullt inbördeskrig i Kristdemokraterna och att de riskerar att falla sönder av infekterade falangstrider. Aftonbladet brukar aldrig pricka rätt i sina gissningar kring landets politiska partier, men en och annan poäng brukar de onekligen ta hem.  Jag är övertygad om att Göran Hägglund kommer få förnyat förtroende på partiets kommande riksting den 28 januari, det kommer vara med en förödande majoritet, och det kan bli början på slutet för Krisdemokraternas historia som riksdagsparti för den här gången. Hägglund och hans gelikar har hanterat sina meningsmotståndare i de interna striderna med allt för hårda nypor, för att svinhuggen som utdelats inte kommer gå igen.

Jag tror inte den kristna högern, som stärkt sina positioner efter valet 2010, kommer att lägga ner sina vapen. Med svärdet och korset kommer de att ge sig ut på ett korståg som kommer gå till historiebeskrivningen inom KD. Den kristna högern har uppenbart inte svalt Hägglunds lugnande piller i form av att partiet skall återgå till det kristna värderingarna under hans ledarskap. Att Hägglund nu bränner Mats Odell på det politiska bålet kommer inte skrämma Enochson, Skånberg, Sacrédeus och de övriga värdekonservativa till tystnad.

Under brinnande valrörelse kommer de interna striderna inom partiet att bli allt mer kostsamma, och erfarenheten från den pågående krisen inom partiet säger oss att vi kommer att få bevittna detta blodbad i det offentliga. Valrörelsen 2014 kan avgöras av det partiet som i de nuvarande mätningarna uppvisar det minsta stödet hos väljarkåren. Att KD klarar spärren till riksdagen genom stödröster tror jag att de själva väljer bort den 28:e januari, när man återväljer Göran Hägglund till partiordförande. 

Oavsett vem som leder Kristdemokraterna tror jag inte att den personen kan rädda partiet från sitt öde. Det är ett faktum att den nyans av fundamentalism som återfinns i en del av de värdekonservativa åsikter som partiet bär kommer att stöta bort stora grupper av väljare, precis som de gjort i de övriga skandinaviska länderna. Detta med resultatet att partiet faller ur människors medvetande och därmed även riksdagen.   

Gammelmedia på detta:


Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oooohhh, mediedrev! Plötsligt känns din vinkling inte som densamma som när Såssarna utsatts.

Krassman sa...

@Anonym: Ooohhh, känns som att detta handlar om en ledningskris inom KD och inte ett scoopp som inte håller måttet.

Anonym sa...

Javistt ja, glömde att det inte finns någon ledningskris i Såssarna. *slår ihop klackarna tre gånger*
-Det fiins ingen ledningskris
-Det finns ingen ledningskris!
-DET FINNS INGEN LEDNINGSKRIS!

Sådärja!

Krassman sa...

@Anonym: Visst så har vi våra problem, men det är knappast ett argument till varför man skall blunda för trasslet inom KD. Eller tycker du det? Tror ingen inom KD håller med dig om det i så fall.