När det nu kommer till jobben så är det tydligt att Moderaterna kommer använda sig av den välkända retoriken att kräva oppositionen på svaren. Det blir extra tydligt när man som SvD intervjuar de två partisekreterarna. – Det finns bara en väg, och det är att jobba hårt och lägga fram politiska sakförslag, bland annat kring ungdomsarbetslösheten i Sverige. Men vi ska också berätta om de förslag på lösningar som regeringen har lagt fram som så här långt inte har löst problemen med bland annat ungdomsarbetslösheten, säger Socialdemokraternas Carin Jämtin.
Att tala om den egna politiken och samtidigt påvisa misslyckandet som regeringen levererat bidrar till att förtydliga bilden mellan de två partierna. Moderaternas partisekreterare har dock en annan strategi, för hon har suttit i skolbänken hos propagandaminster Schlingmann. – Socialdemokraterna har inte presenterat något nytt. De behöver lämna besked i många frågor: hur mycket ska de höja skatten, vilka andra partier vill de samarbeta med? Och hur ser deras regeringsalternativ ut?”. säger Moderaternas Sofia Arkelsten.
Moderaternas egna sakförslag kommer det dock att dröja med. Enligt Arkelsten så är det deras fem arbetsgrupper som skall ta fram skarpa förslag till nästa val och ordförande för gruppen om jobben är Anders Borg. När deras grupp tänker börja leverera politik för jobben är alltså inför valet. Arkelsten är däremot intresserad av att tala sakpolitik fram till dess. Hennes viktigaste frågor att driva är hur mycket Socialdemokraterna ska höja skatten, vilka andra partier de vill samarbeta med och hur deras regeringsalternativ ser ut. Det är väl det som nu enligt Schlingmann och Arkelsten är att ta ansvar för Sverige, det där med arbetslösheten kan ju vänta.
Gammelmedia på detta:
SvD /
Nymedia på detta:
Roger Jönsson / Jinge / DHE / Martin Moberg / Jämlikhetsanden /
Krassman / In Your Face
4 kommentarer:
”När det nu kommer till jobben så är det tydligt att Moderaterna kommer använda sig av den välkända retoriken att kräva oppositionen på svaren.”
Ja det kommer de att göra. Och då särskilt i valrörelsen. Och det finns risk för att dom lyckas med det. Särskilt nu när det verkar som om oppositionspartierna ska gå fram var för sig.
Innan Alliansen så kunde socialdemokraterna i valrörelse efter valrörelse använda budskapet om de borgerliga partiernas oenighet, och på goda grunder hävda att en röst på ett borgerligt parti var att "köpa grisen i säcken", eftersom väljarna inte visste vilket av partiernas politik som faktiskt skulle genomföras om det skulle bli borgerlig majoritet.
Självklart så kommer alliansen att använda exakt samma argument mot de rödgröna partierna i nästa valrörelse om de väljer att gå fram var för sig. Det rödgröna partiernas politik skiljer sig från varandra på flera viktiga punkter och givetvis så kommer moderaterna att begära att få veta vilken politik som gäller om det blir en rödgrön majoritet. Det vore tjänstefel av de moderata kampanjmakarna att inte göra det. De rödgröna tar alltså en betydande risk om man skjuter upp regeringsförhandlingarna till efter valet.
När (s) hade 40-45% så kunde man kunde man gå till val själv och man visste att de på något sätt snodde ihop en majoritet för sin politik efter valet utan att kompromissa alltför mycket. Och om Stefan Löfven kan lyfta (s) över 40% så förändras läget men där är vi inte än.
Den klassiska socialdemokratiska taktiken att betona oppositionspartiernas olikhet och oenighet och kräva svar på vad som ska gälla vid en borgerlig majoritet kan fungera för moderaterna 2014 om det vill sig illa. Moderaterna knycker inte bara värdeladdade ord utan även taktik från (s)
Lars Johansson
@Lars Johansson: Kloka tankar men frågan är om deras "försök" att skjuta ifrån sig regeringsansvaret kommer hålla två år till. De gick till val på utanförskapet och jobben 2006, så vad har hänt. Det är uppenbart att deras förtroende i frågan dyker lika snabbt som deras opinionssiffror.
Jag tro att våra förträdare hade valt att tala om den egna politiken kring jobben. Moderaterna knycker det som krävs för att behålla makten, Agenda från gårdagen gav en tydlig bild av det när Schlingmann medverkade. Valet kommer att bli jämt, och det är 938 dagar kvar tills det smäller, spännande. Tack för inlägget.
Tack för ditt svar.
Du skriver:
"Nu när det visat sig att Moderaternas drömmar om att bli ett 40% parti i väljarnas ögon inte kommer att förverkligas så går det inte ta miste på de slokande öronen".
Det stämmer delvis även om ingen moderat som jag känner någonsin trott på att partiet ska få 40% så dom är inte så ledsna för just det.
Skillnaden mot (s) är att (s) faktiskt var ett +40% parti för inte så länge sedan men har tappat det.
Den relevanta frågan lyder:
Om inte de socialdemokratiska drömmarna om att åter bli ett +40% parti slår in, vad ska man göra då?
Moderaternas svar är den frågan är den Allians som nu regerar Sverige men vilket är socialdemokraternas svar?
Det kommer såväl väljare, journalister och andra politiker att vilja veta innan valet 2014 om partiet inte lyckas ta sig upp över 40% så det är lika bra att börja planera för det redan nu.
Lars Johansson
@Lars Johansson: Om nu alliansen skulle klara att hålla ihop fram till valet och dessutom gå till val på en gemans plattform så blir den frågan i allra högsta grad aktuell.
I dag ser vi att alliansen gör gemensam sak med Mp i ett antal frågor, samtidigt som majoriteten av förtroendevalda Moderater vill se ett samarbete med Mp, fler än som vill se ett samarbete med Kd.
Med allstå två år kvar till valet.
Vi kanske inte har några allianser till valet 2014, men däremot så måste naturligtvis regeringalternativen publiceras. Vi har ju gått till val ensamma förr, och gjort det trovärdigt för väljarna. Säger inte att det kan bli så, men så kan det ju bli.
Skicka en kommentar