tisdag, mars 20, 2012

Näringslivet sågar jobbinsatserna

Den vanligaste åtgärden för den som är över 20 år och arbetslös är en praktikplats via Arbetsförmedlingen. Förra året var drygt 84 000 arbetslösa i praktik och AF:s egna utvärdering visar att 40 procent av de som gjort praktik tre månader senare har jobb, alltså mindre än hälften. Praktikanterna kostar inget för företagen utan ersättningen betalas ut från Försäkringskassan. Upplägget med praktikplatser sågas nu med fotknölarna från Svensk Handel.

Dess ordförande, Dag Klackenberg, levererar svidande kritik mot systemet. Praktikplatserna för arbetslösa är ineffektiva och är en åtgärd för att putsa Arbetsförmedlingens statistik. Det blir inte riktigt förhållandet arbetsgivare arbetstagare. Och den ungdom som kommer och vet att allt är betalt kanske känner att det är en obekväm situation, det här är någon form av exploatering. Det vore bättre om företagen fick någon form av ersättning för att handleda de här ungdomarna mot att Arbetsförmedlingen kunde ställa krav på de företagare som tar emot praktikanter, säger Klackenberg till TT.

Detta är återigen ett lysande exempel på den borgerliga regeregeringens håglösa inställning till arbetslösheten i landet. Moderaterna skrek om massarbetslöhet i valröelsen 2006, då den låg på fem procent, nu ligger den på närmare åtta procent. Dags att presentera lite lösningar istället för floskler och försöka ställa Stefan Löfven och Socialdemokraterna till svars. Moderaterna med Anders Borg i spetsen kanske skulle börja med att lyssna på Klackenberg och se till att insatserna som görs inte är till för att putsa statistiken, som Klackenberg anser.

Gammelmedia på detta:
SR / Aftonbladet /

Nymedia på detta:
Martin Moberg /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: