tisdag, mars 27, 2012

Regeringströtthet

DN publicerar i dag siffror kring det som alliansen kallar en av sina jobbskapande åtgärder, vid sidan av jobbskatteavdraget och den sänkta restaurangmomsen. Det gäller den sänkta arbetsgivaravgiften på anställda under 26 år. Den reform som Reinfeldt flitigast använder för att ropa ”vargen kommer”, alltså att vi Socialdemokrater vill höja skatten på ungas arbete eftersom vi anser att pengarna används till fel saker.   


Resultatet av reformen, som minskat statens intäkter med 51,5 miljarder kronor mot det av regeringen budgeterade 48,9 miljarder kronor, visar på ett utfall som ligger väl i linje med de övriga borgerliga insatserna på området. Det är med andra ord en kostsam och ineffektiv miljardreform som inte har skapat några mätbara jobb.

– Det är ungefär samma andel ungdomar som jobbar före och efter reformen. Det kan tyda på att de flesta av de jobb som vi ser efter halveringen av arbetsgivaravgiften skulle vi ha sett ändå, säger Anders Forslund, professor vid Uppsala universitet och biträdande chef vid IFAU. Han får även medhåll av Lars Calmfors, som bland annat är ordförande i regeringens Finanspolitiska råd.

 – Att sänka arbetsgivaravgifter är en dyr metod med osäkra effekter. En hel del tyder på att det inte har någon effekt alls. Dessutom är syftet att motverka ett problem som är mindre än de flesta tror, säger Lars till DN. Inte helt oväntat så visar DN:s rundringning visar att arbetsgivarna är mer positiva till den halverade avgiften än de fackliga organisationerna, en slutsats som ligger väl i linje med att företag skall tjäna pengar och facken tjäna dess medlemmar.

Borgerliga tidningar och debattörer försöker skjuta över frågan och ansvarsutkrävandet till oppositionen, det är tydligen Stefan Löfven och Socialdemokraterna som skall leverera svaren om jobben. Samtidigt så skall Anders Borg leda sin arbetsgrupp om jobben som lagom till valrörelsen 2014 skall presentera sina förslag. Fram tills valrörelsen så verkar arbetslinjen bestå av verkningslösa skattesänkningar och arbetsgrupper. Den borgerliga regeringströttheten tar sig många uttryck.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / SvD / NT / SvD2 / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 / DN3 / SvD3 /

Nymedia på detta: Alliansfritt Sverige / Peter Andersson / Olas tankar / Johan Westerholm / JingeA Lindberg på Aftonbladet / Martin Moberg / Kent Persson /  Peter Högberg / Röda Berget /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: