onsdag, november 21, 2007

Vägar istället för välfärd

Regeringens trafikutredare för Stockholms län Carl Cederschiöld har begärt att få in svar om medfinansiering från kommuner i länet som har större vägprojekt planerade. Naturligtvis har han bara tillfrågat borgerligt styrda kommuner för att ge dessa en chans att kunna visa på handlingskraft och Norrtälje kommun är en av dom. Under märkliga former så har nu den borgerliga majoriteten i kommunen meddelat Cederschiöld att finasieringen av det planerade byggandet Västra vägen. Här nedan ser ni min debatt artikel på ämnet

Cederschiöld pressar kommunerna på pengar till vägar istället för välfärd

Den borgerliga majoriteten, under ledning av Kjell Jansson tror sig nu hittat frågan som skall befästa deras valseger i kommunen 2010. För att visa på handlingskraft så ger Kjell Jansson i ett brev ekonomiska utfästelser för Västra Vägen till regeringens trafikutredare som kan komma kosta vår kommuns innevånare allt från 160 till 270 miljoner kronor, detta för att väg bygget skall komma igång ett år innan valet.

Kjell Jansson har många gånger riktat kritik mot den tidigare Socialdemokratiska regeringen och beskyllt den för att vältrat över kostnader på kommunen. När det nu är en borgerlig regering som styr så är det tyst från Kjell Jansson och han öppnar gladeligen kommunens plånbok för ett kraftigt statligtbidrag. Detta samtidigt som kommunens verksamheter är svårt eftersatta på en rad områden. Kjell Jansson och den borgerliga majoriteten i kommunen satsar hellre på att ge av kommunens pengar till staten än att göra behövda satsningar på vår gemensamma välfärd.

Västra vägen viktig men att den skulle vara så viktig att kommunen skall betala hela eller delar av den istället för att prioritera skolan, förskolan och våra äldres situation är helt oacceptabelt. Vi vet att regeringens trafikutredare riktat sin fråga om medfinanisiering för statliga vägprojekt till borgerliga kommuner i första hand. Detta för att ge dessa kommuner en chans att visa på handlingskraft, för att vänd den dåliga opinionen. Oavsett motiv så kan vi aldrig medverka till att denna typ av utpressning skall accepteras. Vi Socialdemokrater har medverkat till att förskottera upprättandet av vägverkets arbetsplan men att som borgerligheten vilja betala 30 % av hela bygget och sedan förskottera det resterande utan nämna några garantier för återbetalning är absurt.

Skolorna i Norrtälje är sämst i länet hamnar på plats 289 av 290 i lärarförbundets undersökning. Personaltätheten inom förskolan är bland de lägsta i Sverige och äldre står i kö för ett enskilt boende. Nämnderna i kommunen kompenseras inte fullt ut för löneavtalen vilket betyder att personalens ofinansierade löneökningar skall tas från verksamheten. Detta samtidigt som nämndernas kostnader inte räknas upp med den inflation som sker under året. Det skall bli spännande och få en förklaring från de ”nya” moderaterna som skall vinna valet på att ställa bidrag mot välfärd. Då har ju Kjell Jansson en del att förklara med sitt bidrag till staten från vår kommunala välfärd.

Kristian Krassman (s)

2 kommentarer:

Unknown sa...

Går det att göra affischer av artikeln och affischera runt i Norrtälje kommun?

Krassman sa...

Mona: Du är ju för härlig du. Drick nu inte upp all julmust på en gång.