fredag, november 16, 2007

Vindkraft för fullkraft

Vattenfall skall stå för den största satsningen på vindkraft hittills i Sverige. De planerar för 550 vindkraftverk i fem sydliga skogslän. Om alla byggs kommer de att stå för tre procent av landets energiproduktion, och ge el till 800.000 villor. Det får mig naturligtvis att lyfta min debattartikel som jag idag skickade till tidnigen hemma. Det visar sig nämligen att det borgerliga styret i kommunen ser vindkraft som ett problem och inte som en möjlighet, håll till godo.

I NT den 12 november så publicerades en mycket bra debattartikel av Mats Dannewitz Linder (mp) gällande vindkraft. Mats avslutar sin artikel med en fråga till oss Socialdemokrater om hur vi ser på vindkraft och hur en policy för etablering av vindkraft bör se ut.

Vi Socialdemokrater var lika förvånade som Mats Dannewitz Linder när Kent Lööf fick svaret om hans ansökta bygglov för sitt vindkraftverk. Majoritetens svar vittnar om att man ser detta med vindkraft mer som belastning än en möjlighet. Annars skulle man aldrig använda sig av de riktlinjer som länsstyrelsen har i sina beslut. Hade borgerligheten tyckt som vi Socialdemokrater, att vindkraft bör etableras och att de privatpersoner som tar initiativ till detta är goda förebilder. I så fall hade den borgerliga majoriteten i kommunen använt en kroppsdel istället för riktlinjer i detta ärende, nämligen huvudet.

Majoriteten vill använda sig av en skyddsgräns på 400 meter för vindkraft och orsaken till detta har jag inte funnit något vettigt svar på. Tog mig tid att söka information på området och hittade en bra och trovärdig källa, Centrum för Vindkraftsinformation som bedriver utbildning och forskning om vindkraft. När man läst deras faktablad om ljud från vindkraft och de riktvärden som användas så klarnar bilden, vilket den även borde ha gjort för den borgerliga majoriteten. Ser man på den modellen av vindkraftverk som Kent Lööf vill använda så skulle den vid en vind av 8 m/s lämna cirka 48 decibel (normalt tal har en ljudnivå på 65 decibel), detta uppmätt 12 meter från rotorn på vindkraftverket. Om det blåser mer än 8 m/s så överröstas vindkraftverket av vindbrus och annat bakgrundsljud. Ställ detta i jämförelse till de 400 meter som man hänvisar till i den borgerliga majoritetens svar.

Ljudet från större vindkraftverk brukar ligga på mellan 95-105 decibel och i dessa fall skall man självklart använda sig av naturvårdsverkets riktlinjer. Det finns två områden i Norrtälje kommun som utpekats som lämpliga platser för vindkraftparker i större skala, Stora Björn i vår ytterskärgård och ett område nordväst om Hallstavik. På samma fullmäktige som Kent Lööf fick sitt märkliga svar från den borgerliga majoriteten så lade vi socialdemokrater tillsammans med vänsterpartiet en motion om att kommunen skall ta initiativ och låta Norrtälje Energi göra ett program och en investeringsplan för att bygga vindkraftparker på dessa områden. Man bör även utreda möjligheten för kommunens innevånare att bli delägare i det vindkraftproducerande företaget.

Jag hoppas att Mats Dannewitz Linder känner sig nöjd över svaret och jag hoppas verkligen att miljöpartiet och kanske även centerpartiet stöttar vår lagda motion för att sätta igång med en kommunal vindkraftpark. Lika mycket som vi socialdemokrater stöttar Kent Lööf att han skall få bygglov för sitt vindkraftverk.

Kristian Krassman (s)

5 kommentarer:

Grävling sa...

Vindkraft är jättebra speciellt om man inte har någor verk nära där man bor. Jag tror nog att man måste ta hänsyn till att de bullrar ganska mycket, speciellt när de har blivit några år gamla (lagerförslitningen). Att bo eller vistas på höravstånd är inte speciellt bra. Vi har redan rätt mycket buller i vår omvärld, låt oss vara försiktiga med att öka på detta. Annars är vindkraft OK i väntan på bättre lösningar.

Krassman sa...

Grävling: Den mesta kraft produktionen är bra om man inte bor där skulle man väl kunna säga. Om man har vindkraftverk där man bor så får de låta max 30 db på natten som är lika mycket som ett tyst rum. På dagen för de ge ifrån sig max 45 db vid bebyggelse. Om ett vindkraftverk låter mycket så är det för just det du säger, att en del är trasig och måste bytas.
Moderna vindkraftverk kan programeras att leverera effekt efter ljud nivå istället för att enbart leverera max effekt, något som använd mycket nära bebyggelse.

Man skall ta hänsyn enligt de regler som finns om buller men att påstå att vindkraftverk bullrar ganska tycker jag är fel. De 95-105 db som ett vindkraftverk (de största, 100 meter höga med vingar på 90 meter i diameter) låter är uppmätt direkt vid dessa centrum och ingen hänsyn tagen till andra ljud som finns i dess omgivning.

Anonym sa...

Detta handlar väl om den vanliga svenska inställningen, oavsett politisk färg. Det är bra med vindkraft men inte just där jag bor. Man kan ju byta ut "vindkraft" mot nästan vad som helst - invandrare, nybyggnation av bostäder, hem för ungdomar med problem....

Krassman sa...

Anonym: Helt rätt, man brukar ju kalla det för N.I.M.B.Y.: Not In My Back Yard.

Catarina sa...

Vindkraftverk är vackra.