tisdag, oktober 26, 2010

Ett första steg är taget

Det Rödgröna samarbetet läggs på is, det första steg för att arbetarrörelsen skall göra sin hemläxa för de två senaste valförlusterna är taget. Detta första steg är en nödvändighet för Socialdemokraterna att klara en omvälvande förändring mot en modern folkrörelse, politiskt så väl som organisatoriskt.


Allianser kan man vinna val och krig på, men partiers enskilda förnyelse och förändring kommer alltid att vara en fråga som måste lösas och adresseras av de enskilda partierna själva. Det finns idag två partier som är rena vinnare av att vara medlemmar inom var sin allians. Det är Moderaterna och Miljöpartiet, resten är alla förlorare.

Nu ser vi alla kraven och behoven av förändringar hos samtliga av oss som tillhör förlorarna. Vi ser planer på namnbyte hos KD, ledarskapet inom flera partier prövas och en rad nya partisekreterare har sett dagens ljus. Till detta tillkommer kriskommissioner, extra kongresser och tvättande av politiska agendor.

Segern från årets val tillhör den borgerliga alliansen, men det är knappast fyra borgerliga partier som är vinnare. Inom det rödgröna är Miljöpartiet vinnare av framgång, men de är knappast att se som några segrare. Klimat och miljöfrågan hade inte alls den tyngd som båda jag och Miljöpartiet hade hoppats på.

Socialdemokraterna påbörjade ett förändringsarbete genom sina omfattande rådslag, men det rödgröna samarbetet tog kraft och engagemang från att kunna göra hemläxan från valet 2006. Den verkliga förändringen som skulle reformera i grunden kom av sig och vi Socialdemokrater orkade helt enkelt inte leverera både ny politik och ett rödgrönt samarbete värt namnet och värt väljarnas röster. Nu läggs det på is och det är bra, bra så att vi kan börja med att göra hemläxan ordentligt den här gången.

De rödgröna tar en paus, en paus för att komma tillbaka en annan gång...."Med blid och lidlig värma till allt som varit dött. Sig solens strålar närma och allt blir åter fött"

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / SvD2 / DN2 / DN3 / DN4 / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Martin Moberg / Svensson / Annarkia / Jens Holm / Jinge / Thomas Böhlmark / Röda Malmö / Veronica Palm / Peter Högberg / Lena Sommestad / Swedenmark / Röda berget / Kent Persson / Bloggarna / Johan Westerholm / Ulf Bjereld / Peter Andersson /


Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Alla smutsiga detaljer sa...

Jepp, eller - ur mörkret stiga vi mot ljuset...

PeO sa...

Det där satt långt inne eller hur? Till slut får ni erkänna att samarbetet med Ohlys kommunister var fel. Maria körde över Mona i media. Gör om gör rätt som man säger. Lycka till.

Men inget ont som inte för gott med sig. Nu kommer SD att hamna på bänken och åker ur med 100% säkerhet nästa val. Bra!