måndag, oktober 04, 2010

Första dagen, första gången

I dag är det 1447 dagar kvar till valet och jag kan knappt vänta på att börja med arbetet kring valanalyser för att sedan staka ut vägen för de kommande fyra åren av oppositionsarbete. Under valrörelsen så har vi tillsammans med Vänstepartiet och Miljöpartiet varit tydliga med att vi inte skulle regera med en minoritetetsregering om Sverigedemokraterna skulle komma in i riksdagen. Den borgerliga alliansens vann valet och nu är SD vågmästare.


Reinfeldt och Moderaternas nya gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, kan hävda att allinasens fått ett ökat stöd av Svenska folket hur många gånger som helst men det faktum att de inte längre styr Sverige med en majoritetsregering kvarstår. De frågor som tidgare varit blocköverskridande för att hitta långsiktiga lösningar är nu förpassade till blocken med något undantag.

Försvaret, energifrågan och utrikespolitiken har historiskt sett haft flera blockövergripande överrenskommelser. Den tiden är förbi och nu är det endast pensionsystemet som ligger som en ensam bro mellan blocken. Hur kommande voteringar i kammaren kommer att se ut kommer vi alla få bevittna men så här dag nummer ett av riksdagsarbete för mandatperioden kan vi konstatera att det främlingsfientliga SD röstade med den borgerliga alliansen kring valet av talman.

Grattis till uppdraget Per Westerberg, men samtidigt vill jag beklaga. Beklaga att ditt namn stöddes av SD vilket jag är övertygad om att du gärna hade sluppit. Första dagen i riksdagen sedan valet den 17:e september, och första gången SD stöttar alliansen. 1447 dagar kvar till valet, och det skall bli spännande och se hur många gånger SD kommer att stödja den borgerliga alliansens politik och hur många gånger de kommer rösta med oppositionen. 1447 dagar kvar och jag hoppas att dom går fort.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag vill mig minnas att valet var den 19:e sep och inte den 17:e sep som du skrev. Eller du kanske syftar på sista dagen som poströsterna i Halmstad fick vara med?

ngh sa...

SDs stöd eller icke-stöd var oviktigt eftersom en rödgrön hoppade block och två inte röstade. SD hade ingen vågmästarposition.

Det är intressant att riksdagsledamöterna inte är med på Monas linje om att ge SD så mycket inflytande som möjligt. Det krävs ju bara två ansvarsfulla rödgröna för att Alliansen skall vinna en votering.

Kanske blir det modellen för denna mandatperiod? När Mona vill agera ansvarslöst så kan hon kringgås av "sina" ledamöter

scaber nestor sa...

Iom att Bodström inte är i landet och Höj sprang på muggen så hade det som bäst blivit oavgjort.


Mitt råd är att helt enkelt låta en ersättare ta Bodströms plats, eftersom han väljer att ta semester framför att ta sitt ansvar som förtroendevald.

Ps.
Tack för länken.

Krassman sa...

@Anonym
Ha ha, du har naturligtvis helt rätt. Det var ett val 17:e september men det var ju fasen 2006.

@ngh
Nja, inte riktigt sant ngh. En rödgrön var på toaletten och en var frånvarande. Sedan kan jag inte låta bli att poängtera att du har fel när det gäller det som du kallar "Monas linje". Att SD inte skall ges något inflytande är alla partier utom just SD överens om.

Om inte den rödgröna oppositionen fortsätter att lägga egna förslag så kommer ju endast det vara SD som lägger motförslag och är opposition, något som knappast vi rödgröna har lovat 43,6 procent av väljarna som röstat på vår politik.

@Scaber Nestor
Slarvigt om något, nu om någonsin är voteringarna i kammaren viktigare än någonsin. Visst så kvittar man ledamöterna mot varandra men dagens klavertramp var under all kritik.

Bodström har redan en ersättare och det är Yilmaz Kerimo från Södertälje. Varför han inte var på plats är ju något märkligt.

Johan sa...

Faktum kvarstår att Alliansen har 173 mandat och vänstern endast 156. Reinfeldt bör därför helt tänka bort SD ur ekvationen och lägga förslag i riksdagen som om han hade egen majoritet.

Om vänstern då vill fälla förslaget så krävs ett aktivt eller passivt samarbete med SD för att få nödvändiga röster i riksdagen. Och väljarnas dom mot ett samarbete S och SD, om än passivt i meningen att man bara röstar på samma förslag, skulle bli mycket hårt med tanke på Mona Sahlins retorik innan valet.

Och om detta ändå sker så förlorar visserligen regeringen några omröstningar i riksdagen, men S är då ett 20% parti eller lägre efter valet 2014.