söndag, oktober 03, 2010

Snart är dom döda, men till vems lycka?

I dag så dödade vargen i Roslagen en jakthund utanför Åkersberga. Bosse Jansson och hans jaktlag har valt att jaga i den södra delen av vargarnas revir och de berättar att de noga följer länsstyrelsens vargwebb, vilket uppenbarligen inte är en fungerade metod. - Jakt med lös hund inom vargreviret är ett stort risktagande, säger Eva Hedberg på länsstyrelsen. I oktober förra året så var en jakthund nära att bli tagen av vargen i Punskogen i Riala när de var ute och jagade rådjur vilket då skickade tydliga signaler om riskerna.


Tidigare så har en kalv blivit tagen av de vargar som finns här i roslagen och varghatet verkar växa för varje dag som går. Så sent som i juli kunde vi läsa om de falska skyltar med länsstyrelsens som avsändare där man varnades för att vargen sprider en dödlig masksjukdom. Svensk varg har aldrig haft sjukdomen och det är uppenbart att organiserade varghatare nu piskar upp stämningen, och jag kan med sorg i hjärtat konstatera att vargarna snart kommer att vara döda.

Rykten och rädsla är varghatarnas medel och metoder och tidigare i veckan så kunde jag läsa en artikel publicerad i Norrtelje Tidning på ämnet.
En orolig mamma uttryckt sån rädsla för gården och barnen eftersom man levde med "vargen in på knuten". Jag tar människors oro på allvar, dock är jag inte helt övertygad om att oron är helt befogad i alla fall. Dessa uttryck kan gott och väl vara syftade till något annat, precis som de falska skyltarna från länsstyrelsen.

Nu har varghatarna fått ytterligare argument för sin hetsjakt och mot bakgrund av hur de organiserar sig i andra delar av Sverige så är jag helt övertygad att vargarna i Roslagen går en onaturlig död tillmötes. Visst skall vargar som uppvisar ett farligt beteende skjutas eller flyttas, men det öde som dessa djur nu går mot är fastslagen av rykten och rädsla, och en stor portion okunnighet.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / SvD / SvD2 / Norrtelje Tidning /

Nymedia på detta:
Mina Moderata karameller / Ericas tillhåll / Jinge / Skäggmesens Atlas /


Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

MDAM sa...

ja vad ska jag säga...jakt på försvarslösa djur och djungelns lag som gäller när det kommer till familjens kelgrisar det ger stora rubriker...att människor svälter och förlorar sina anhöriga pga usel politik är det tyst om, Människan är helt rättslös och djuren tydligen försvarslösa vad har mest betydelse egentligen? Sorry jag pallar inte med detta!

Tobias Josefsson sa...

Heja! De fullständigt överdrivna och ovetenskapliga skrämseltaktikerna ska inte få gå segrande ur sånt här...