torsdag, juni 23, 2011

Den svenska hederskulturen

Vurmandet för hederskulturer finns överallt, så även i Sverige. I den politiska debatten så är det SD och KD som tydligast företräder etablissemanget som driver den svenska hederskulturen framåt. Sverigedemokraterna med sitt romantiserande över en svunnen tid med forna ideal. Moraliserandet över andra kulturer, enligt deras sätt att se på det hela, vara avvikande. Kristdemokraterna driver på hederskulturen med sitt vurmande för kärnfamiljen, abortmotståndet, anti HBT och kvinnors och mäns bestämda roller. Värderingar som jag ser som

En tydlig signal på hur dessa hederskulturer tar sig uttryck kan vi nu se när det gäller en 13-årig flickas piercing i näsan. Efter hennes fruktansvärda tilltag så nekas hon nu tillträde till en religiös friskola i Örebro. Tack och lov så har nu flickans mamma anmält detta absurda agerande från skolan till Skolinspektionen som nu skall utreda om skolan brutit mot lagen. I våras ringde rektorn för den kristna Grenadjärskolan upp familjen och berättade att man hade en ledig plats. Men när pappren skulle skrivas på var det plötsligt ett helt annat läge. Rektorn förklarade att föräldrarna som hade sina barn på skolan kommit överens om att piercing inte var tillåtna.

– Vi önskar ett vårdat utseende på skolan, säger Yvonne Wirhall, rektor på Grenadjärskolan. Henne mammas vittnesmål tycker jag visat tydligt om hur vurmandet för den svenska hederskulturen tar sina uttryck. Så här säger hon till Aftonbladet: – Vi hade gått runt och tittat på skolan och sedan i slutet tar hon fram ett papper om regler och säger att min dotter är en dålig förebild om hon har sin piercing. – Molly hade länge önskat sig en piercing och fick den som belöning när hon hade varit duktig, ställt upp för mobbade i skolan. Jag förstår inte hur rektorn resonerade för hon hade själv hål i öronen, flera elever hade örhängen. Vad är skillnaden mellan en liten pärla i näsan och hål i öronen?

För kyrkan, och för politiska partier, så måste man gå i takt med samhällets utveckling. De som inte gör det kommer att tappa i sympati och förståelse från allmänheten och de som ansluter sig till dessa kommer att vara redan övertygande bokstavstroende. Jag misstänker att vissa grupper tycker att det är helt i sin ordning och att man inte har större ambitioner än så. Jag kan konstatera att dessa självutnämnda väktare av moralen finns, och att dessa gärna pekar finger mot andra kulturer och de som har annan syn på samhället. Frågan är dock vilka som kommer att överleva längst, de som kan anpassa sig eller de som förväntar sig att tiden skall stå still och att förändring alltid är till det sämre.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD / DN / Expressen /

Nymedia på detta:
Göran Elmertoft / Überseriöst, verkligen / Min klon är snyggare än din / Peter Harold / Kommunisternas blogg / Svensson /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

PeO sa...

Aamen hallå i midsommartider. Detta är religiösa tokdårar som bråkar i sin sandlåda med huvvet djupt ner i densamma. Molly verka vara en skarp ung dam som defintivt inte hör hemma på Grenadjärsskolan (j*vla namn förresten).

Krassman sa...

PeO: Hallå själv där grabben. Men helt galet vilken inställning det finns när man skarpar lite på ytan. Dussutom så är det skattepengar som betalar verksamheten, farliga saker det där. Trevlig midsommar på dig PeO och hoppas att du inte regnar bort.