torsdag, juni 30, 2011

SD/KD två sidor av samma mynt

Att säga sig företräda människovärdet är något som varje politiskt parti vill stoltsera med. Det är precis som att i detta fall så är människovärdet räkmackan in i det politiska etablissemanget och väljarnas medvetande. Motståndare till den Svenska aborträtten har kopierat den kristna högerns argumentation, främst från USA, och nu anslutet sig märkligt nog ett främlingsfientligt och rasistiskt parti till människovärde-linjen.

SD:s tynande grupp av aktiva kvinnor gör slag i saken i Aftonbladet och vips så har SD och KD återigen blivit två sidor, av samma mynt. Kampen om de konservativaste av väljarna kan börja, eller skall vi kalla det kampen över vilket av Sveriges mest illa omtyckta parti som skall klara fyraprocentsspärren till riksdagen kan börja. Sverigedemokraterna förnekar sig aldrig när det kommer till att särskilja på människors enskilda värde. I de politiska frågorna så tar SD avstamp i sin sortering av människor efter en rad olika kriterier. Det kan vara till exempel religion, kultur, etnicitet och sexuelläggning som är sorterings grunden för SD. Alla dessa exempel på att man från SD rent initialt inte delar alla människors lika värde, alltså människovärdet.

När det dock kommer till abortmotståndet så är det uppenbart att syftet är ett annat och att sorteringsgrunden går att finna i samma grund som KD använder sig av. Människovärdet skall här försvaras, oavsett etnicitet, religion, kultur eller sexuelläggning och genom art skuldbelägga de kvinnor som tar abort för att ha aborten som ett preventivmedel.

SD och KD:s gemensamma syn i att de som tar abort gör en aktiv handling, och inte en reaktiv handling utifrån en rad faktorer känner vi alla igen. Att tänka på att människors beslut fattas utifrån fler faktorer kräver analys och ett större tankearbete, något som aldrig återfinns i politik baserad på fördomar.

Man förutsätter helt enkelt att den enskilde fattar beslut utifrån den egna viljan uteslutande, och att kringliggande faktorer inte skulle ha något som helst att göra med en enskilds persons ställningstagande i frågan. Att dessa strömningar finns inom KD är ingen nyhet. Organisationen "Ja till livet" och andra krafter inom den kristna högern har representanter som driver deras linje i abortfrågan i partiets riksdagsgrupp. Nu har dom fått retoriskt sällskap av SD:s kvinnliga abortmotståndare, som inte delar alla människors lika värde, och troligtvis aldrig behövt fatta det svåra beslutet att själv genomföra en abort.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / SvD / DN /


Nymedia på detta:
Lasses blogg / Therese Borgs blogg / Elin Törnqvist blogg / Patriarkatet i blodet / Ja till livet / Varjager´s weblog /


Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Öbon sa...

Jag håller med dig i sak när det gäller SD:s och KD:s abortsyn. Men att förutsätta att ingen av SD-kvinnorna genomgått en abort, är fel. Du vet ju faktiskt ingenting om deras privatliv, eller hur?

Krassman sa...

@Öbon: Nej det har du ju helt rätt i. Därför skrev jag "och troligtvis aldrig behövt fatta det svåra beslutet att själv genomföra en abort". Men visst skulle jag kunna varit ännu mer svävande i min formulering, hoppas dock på respons från Therese Borg från SD som jag länkat till.