torsdag, juni 30, 2011

Lättare att köpa vårtmedel imponerar inte

Så kom den, undersökning från Konsumentverket som tittat på kundernas nöjdhet före och efter avregleringen av apoteken. Det som den borgerliga alliansen haft som huvud argument har varit tillgängligheten, inte ett allt för dåligt argument, om det nu hade varit tillgänglighetens som hade varit problemet. Resultatet av undersökningen oroar, - Förtroendet för apoteksmarknaden har sjunkit dramatiskt. Det är allvarligt att det i konsumenternas perspektiv blivit en försämring framför allt inom de områden man upplever som viktiga, säger Gunnar Larsson, generaldirektör för Konsumentverket, till TT.

Medstop, vi är vad vi heter!

För tre år sedan gav 95 procent av de intervjuade apoteksmarknaden ett positivt betyg. I år har siffran sjunkit till 77 procent. Sämre stöd, dålig information och lång väntan på receptbelagda läkemedel är några av problemen som undersökningen visar på. Undersökningen visar att elva procent av dem som ska hämta ut medicin får vänta längre än 24 timmar. Dessutom anser många att man inte får de råd och det stöd man behöver när man handlar sitt läkemedel. En orsak kan enligt Larsson vara att med längre öppettider och flera nya apotek hinner inte apotekare med. I stället blir det fler farmaceuter utan tillräcklig utbildning som möter kunderna.

Vi ser alltså att frågan om tillgänglighet nu givet ett läge med överetablering av försäljningsställen med hudlotion, medel mot nagelsvamp och schampo flaskor. Men det som kunderna verkligen vill ha har uteblivit. Jag har varit kritisk till avregleringen av många anledningar. Det som jag sett som positivt har just varit frågan om ökad tillgänglighet, även om inte det heller är bra i alla lägen, överkonsumtion och prisökningar till följd. Gunnar Larssons recept på förbättring är dock ett slag i luften. Han säger att aktörerna på marknaden måste ta till sig det här och vi rekommenderar att de inleder en dialog med regeringen och vidtar åtgärder så att det blir en förbättring för konsumenterna, säger Larsson.

Aktörerna kanske tar till sig kritiken, men att den här regeringen skulle lägga två fingrar i kors för att marknaden skall ta sig i kragen kommer inte att ske, detta till skillnad mot vad Socialdemokraternas Håkan Juholt har för ambitioner. ”Om inte apoteken kan leverera efterfrågade mediciner inom 24 timmar är jag inte främmande för att vidta olika former av sanktioner. Exempelvis vite och som en sista åtgärd att dra in tillståndet att bedriva apoteksverksamhet”, säger Juholt enligt ett pressmeddelande.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / SvD /

Nymedia på detta:

Tankar i natten / Kommunisternas blogg / Sebastians tankar /


Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Öbon sa...

Jag röstar inte på s, men för det tycker jag inte att avregleringen av apoteket har varit en höjdare. I min hemkommun finns det fortfarande (bara) ett apotek och hittills är den enda skillnaden att de har möblerat om (sic).

Det är dock bra att vi som bor långt från detta apotek kan köpa våra alvedon i matbutikerna, men det har vi ju kunnat göra tidigare också.

Men, om det visar sig att de nya aktörerna kan ha samma service som "gamla" apoteket eller som apoteken fungerar som i t ex Kanada, där det finns utbildad personal i medicinavdelningen, då har jag inga särskilda synpunkter.