torsdag, juni 02, 2011

Vad ligger höger om höger?

Under helgen så väljer ett förbund med 4 388 medlemmar ny ordförande. Nej det är inte fibromyalgiförbundet eller Samlarförbundet Nordstjärnan som är föreningen för samlare av alla kategorier. Det är inte heller Sveriges Informationsförening eller Motorcykelhistoriska klubben som skall byta ordförande till helgen, alla dessa har nämligen 4 500 medlemmar i sina organisationer. I helgen är det Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) som skall välja ny ordförande.

Under parollen "Vi skäms inte för att vara borgerliga" så tycker jag KDU fört en mer eller mindre tynande tillvaro bland de politiska ungdomsförbunden. Högt tonläge må vara en sak men att försöka hitta sliskigare liberala floskler, tokborgerliga poem och en tydligare lovsång till den kristna högern än det som KDU bjuder är i det närmaste omöjligt. Vilken framtid väntas då KDU kan man undra? I dag så har i alla fall Daniel Sturesson, tidigare förbundsstyrelseledamot i organisationen, lättat sitt hjärta över vad som håller på att ske inom KDU.

Det finns bara en kandidat till posten är det tydligt att det saknas engagemang och bredd. Högerfalangen inom KDU har tagit över och det blir en stor utmaning för nye ordföranden att ge mer utrymme för fler oliktänkande i KDU, skriver Sturesson. Men är då detta möjligt kan man fråga sig. Sett till nuvarande ordföranden, Charlie Weimers, politiska inriktning och det som Sturesson flaggar för är att det finns risk för att KDU nu går från att stå till höger om KD, och ta ännu ett kliv till höger. Min fråga blir ju då vart foten hamnar i den politiska myllan?

De små borgerliga ungdomsförbunden brottas med samma problematik som de borgerliga små partierna. Vem är mest borgerlig och vilken skatt och vilken fråga skall göra att man får en plats i solen som garanterar att moderpartiet inte åker ur riksdagen. Men kommer nu Aron Modig som föreslås till ordförande bidra med att bredda och vitalisera det KDU han kommer att väljas till att leda? Modig har de senaste två åren varit andre vice förbundsordförande och om han drivit på stäppvandingen till höger kommer vi snabbt att märka. Återigen, det skall bli intressant att se vad som ligger höger om höger i den politiska myllan, om nu Modig har mod nog att ta det steget.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN /

Nymedia på detta:


Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Peter Nicklasson sa...

Intressant och rolig läsning, tack :)

Du skriver initierat och välformulerat om KD och KDU.

Frågan du ställer var man riskerar att hamna om man tar ett steg höger om höger tror jag att jag kan hjälpa till med.
Gissar att man hamnar lite höger om gamla Folpartiet. För övriga partier vänstrar med mittens rike.
Det är ödsligt på högerflygeln just nu.
KD kan om de vågar ta steget säkert plocka bortglömda halmhattar och renläriga konservativa röster.
Säkert en smart positionering.

Folkpartisten sa...

Höger och höger. Den politiska skalan är inte relevant och förljugen. Bara för att man är främlingsfientlig eller är abortmotståndare så är det fel att kallas höger. För om man tittar på SD och V har dessa en hel del gemensamt: Båda är populister och har rasister i sitt parti. Det är nämligen rasism att hata dem med gott ställt, amerikaner och poliser. Skillnaden är att våran kompetenta regering inte tar i SD med tång, men att S hade bildat regering med systerpartie V om olyckan var framme. Det kallas hyckleri!

Krassman sa...

@Folkpartisten:
Den politiska skalan höger-vänster är inte linjär, utan sfärisk. Tänkte ta upp detta men valde att skriva höger. Rasism har sitt usprung när det gäller ras, där av ordet rasism.

Att påstå att förakt för rika eller klasskamp skulle vara rasistiskt är inte en korrekt beskrivning av ordet rasism utan en feltokning. Ordet rasism används alldeles för mycket felaktigt som det är redan så tänk på det i framtiden.

När det sedan gäller hur SD röstar i riksdagen, och röstar med regeringen i 98 procent av fallen avgör gansak mycket vart det partiet ligger på den politiska skalan. I Riksdagen så är det INGET parti som har något samarbete med SD.

Vad du sedan skriver om att Vänsterpartiet skulle ingått i en rödgrön regering är ju knappast någon nyhet, men att du sedan anser att SD och Vänsterpartiet står för samma saker och skulle ha samma ideologiska syn på varje människas värde är ju bara för sorgligt.

Men att Folkpartister gärna tar till fula knep när det närmar sig valdagen är ju inte heller något nytt. Burkaförbud, svenska test och hårdare krav på invandrare. Finns lite likheter mellan SD och Fp kan jag se.