fredag, juni 17, 2011

Har Reinfeldt Åkesson i telefonboken?

Reinfeldt återkom ett antal gånger under den avslutande partiledaredebatten i riksdagen kring frågan om att motverka de främlingsfientliga krafternas inflytande. Mot bakgrund av det parlamentariska läget så finns det som jag ser det ett antal orsaker till detta. En av de viktigaste signalerna som Reinfeldt var tvungen prioritera under debatten var nämligen att Moderaterna inte söker uppgörelser med Sverigedemokraterna.


Orsaken till detta är naturligtvis det avslöjande som gjorts när det gäller Jan-Evert Rådhström (M), som är vice ordförande i trafikutskottet, och hans agerande i frågan kring beslutet om höjda avgifter på Öresundsbron, ett ärende som hela oppositionen stod emot. Rådhström förnekar inte att jag säkert ringt SD:s Wiklander, men vad samtalet skulle innehålla mins han inte, och SD har lovat Moderaterna att inte avslöja något. Det luktar samarbete lång väg, vilket Reinfeldt var tvungen att punktera med all tydlighet i debatten.

Under debatten så gav Reinfeldt ett blekt intryck, och riktigt orolig blev jag när jag i efterhand analyserat hans replikskifte med Jimmie Åkesson. Jag vet inte vad som skrämmer mig mest i detta replikskifte. Om det är det att Jimmie Åkesson som var bra som skrämmer mig mest, eller det faktum att Reinfeldt var så dålig i replikskiftet som skrämmer mest. SD har lovat att de till skillnad från andra sammanhang inte sitter i riksdagen för att ”röra om i grytan”, de tänker ta ansvar.

Hur nu den borgerliga alliansens skall klara att hålla fingrarna i styr och inte stoppa ner dom i SD:s kakburk är det som skrämmer mig. Vilka samtal kommer att hållas mellan dessa två och vilka är dessa samtal som kommer att kommenteras i efterhand. Det parlamentariska läget är turbulent och den borgerliga minoritetsregeringen har så här långt fått stryk i ett 15:tal frågor. Hur många fler motgångar man kommer klara vet jag inte, men sett till Moderaternas linje, makten framför allt, så misstänker jag att Reinfeldt redan lagt in Åkessons nummer i mobilen.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / SvD2 / Expressen /

Nymedia på detta:
Peter "The Brock" Högberg / Jinge / (S)ebastians tankar / Martin Moberg / Kent Persson / KLARTEXTEN / Jan Rume / Annarkia / Kaj Raving / Bloggo / Drömmer jag eller sova bara alla andra /
Verklighetens folk /

Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

När Reifeldt lärt sig skillnaden på främlingsfientlig och kritisk mot massinvandring kommer hans parti också att få majoritet i riksdagen.

Ma sa...

Reinfeldt har säkert haft Åkessons nummer i telefonboken och i mobilen länge. Annat skulle förvåna mig, så till vida Reinfeldt inte har lärt sig det utantill. (Det kanske är så enkelt att han inte behöver ha det där.)...

Chris S sa...

Hur kan det vara ett "avslöjande" att ett riksdagsparti talar med ett annat? Jag kan inte riktigt förstå det...

Krassman sa...

@Chris:
Att tala med och fråga om politiska ställningstaganden är det första steget till ett samarbete. Det som är anmärkningsvärt är när man har sagt att man inte skall göra det, och sedan gör det. Det är det som är avslöjandet.

Tommy sa...

du måste vara stolt över dig själv.
Men, faktum är att du har begåvning i orden. Fortsätt gärna så.