söndag, januari 29, 2012

Inte Löfvens problem, det är Reinfeldts

Nu rapporteras det om ytterligare ett orosmoln på Stefan Löfvens himmel. Den här gången är det inte problemet med att inte vara riksdagsledamot och sakna passerkort till riksdagen . Nu är det att för mycket positiva omdömen i media om Löfven kan göra att väljare lämnar partiet. Måste i ärlighetens namn skriva att vinklingarna och spekulationerna kring Lövfen och Socialdemokraterna tar sig allt märkligare uttryck för varje dag som går.

SvD rapporterar att S-kännaren* och författaren Christer Isaksson menar att positiva ledarsidor från borgerliga media kan leda till spänningar inom partiet fram till den stora sammandrabbningen mellan blocken. Isaksson säger att det kan leda till att många i Socialdemokraterna slår bakut, eftersom Löfven har goda kontakter med näringslivet och direktörer*.

- Risken är att om Löfven får för mycket beröm och lägger förslag som drar åt mitten, då kan vänsterväljarna inom S gå över till Vänsterpartiet, samtidigt som antikärnkraftväljarna kan lockas över till Miljöpartiet, säger Isaksson. Intressant resonemang som Isaksson för fram, men inget nämns om vilka väljare som skulle attraheras av nya förslag som ”drar åt mitten”. Vi Socialdemokrater kommer nämligen INTE vinna val på att samma personer röstar på oss som i valet 2010.

Att få beröm från näringsliv och borgerliga ledarsidor kommer INTE vara vårt problem. Socialdemokraterna har genom tiderna haft goda kontakter med näringslivet och direktörer*.  Detta har lagt grunden för trovärdigheten inom jobbpolitiken, vilket Reinfeldt valt att lämna genom jobbskatteavdraget och att se fack och näringsliv som särintressen. Löfvens goda relationer till näringslivet och eventuellt beröm från borgerliga ledarsidor är inte Löfvens problem, det är Reinfeldts problem.   

* Vad är en S-kännare?
* Vad är skillnaden mellan direktörer och näringsliv?   

Gammelmedia på detta:SvD / SvD2 / Aftonbaldet / Expressen /

Nymedia på detta:Jinge / Kent Persson / Håkans blogg / Staffans blogg / Peter Andersson / Rolf Erikson /

Krassman / In Your Face

8 kommentarer:

M. E. sa...

Det viktigaste är att ingen majoritet med förnuftet i behåll vill rösta på ett sätt som ger regeringsställning åt ett parti (S) med en ledare som hyllade Sahlins avskedstal, är för europakten och var med och ledde "Ja till EMU"-kampanjen. Feldts, Perssons och Sahlins linje har slutgiltigt segrat i partiet.

PeO sa...

En S kännare? Antagligen kodnamn på nån som sitter på "insidan" och observerar och rapporterar - till Aftonbladets tipstelefon kanske? Har precis sett "Tinker Tailor Soldier Spy" så man är ju lite konspiratoriskt lagd!

VAD gäller Stefan Löfven är jag ganska nollställd ärligt talat. Han får nog visa vad han går för innan jag tar ställning på nåt sätt. Men magkänslan säger mig att han kommer att ( i det längre perspektivet) vara en hårdför städgubbe som styr upp och rättar till efter Juholts schabbel. Sen efter 2014 kommer det en långsiktig lösning. Vem det blir har jag ingen aning om.

Krassman sa...

@M.E.
Vi kan väl ta dina funderingar lita sakta och vackert så skall vi se hur det låter. Vilka hyllade inte Sahlins avskedstal, och vad spelar det för roll när partiet skall bilda sig en uppfattning?

Vilka är emot Europakten och vad har det för betydelse för Sveriges del? Socialdemokraternas linje i valet om Euron var för ett införande, men alla som vill fick engagera sig fritt. Vad är det för fel på det?

Jag känner inte till Feldts "linje" men att hävda att att det bara är partiledarna som avgör vår politik är inte med sanningen överensstämmande.

@PeO:
Jag kan lova dig att ingen vet vad en S-källa eller en S-kännare är för något, ändå verkar det vara dessa epitet som tillskriver trovärdighet till vem som helst....trams.

När det gäller Stefan så får vi vänta och se, det blir nya tag och nya omtag och det kommer kännas spännande att komma tillbaka till jobbet om en veck och se vad som gäller. Kommer ju själv från IF-metall och känner väl till hans progressiva tankar och det kan bli jävligt spännande detta.

Lars Flemström sa...

Hatkärlek är nog den rätta beskrivningen av förhållandet mellan arbetarklassen och kapitalistklassen i ett civliserat land som Sverige. Så länge båda ingredienserna fanns i lika stora proportioner, hade socialdemokraterna ett stort väljarstöd.

Det är kanske dags att göra upp med vänstersvängarna under 1970-talet och högersvängarna under 1990-talet och framåt, och återgå till den gamla ordningen, då kapitalisterna ansvarade för den konkurrensutsatta sektorn och politikerna ansvarade för välfärden och fördelningspolitiken?

Sälj ut kommunala bolag, som inte behöver drivas av det offentliga i socialt syfte! Förbjud ekonomisk diskriminering av bostadssökande hos kommunala bostadsbolat, eller säljs dem till privata fastighetsägare.

Att kommunala bostadsbolag, även i s-styrda kommuner, vägrar hyra ut till skötsamma personer med svag ekonomi (låg inomst eller skulder hos kronofogden), är en stor skamfläck på hela det socialdemokratiska partiet. Skäms, skäms, skäms! Och bluddra inte bort problemet som "barnfattigdom". Vuxna drabbas också.

Inför ebn kraftig begränsning av den tillåta vinstutdelningen inom privat skola, vård och omsorg, så att de inte längre framstår som lönsamma spekulationsobjekt.

Och sluta svassa efter mp i energifrågan. Det är dags att göra bokslut över kärnkraftmoståndet. Både sidor bör erkänna kärnkraftmotståndets stora betydelse som drivkraft till att vi har säker kärnkraft. Men nu är det dags att börja byta ut gamla nedkörda reaktorer mot nya och ännu säkrare.

M. E. sa...

Den nya ledaren "valdes" i samband med att (S)-ledningen plötsligt bestämde sig för att (S) och dess medlemmar skulle vara för europakten. Förvisso är jag nog inte ensam om att ha förlorat tålamodet med (S)-medlemmars tro på (S)-ledningen, men jag tvivlar inte på eran uppriktiga tro. Dock tror jag som utomstående att Europa gradvis kommer att präglas av riktigt kraftiga sociala spänningar framöver, och att europakten kommer att verka som bensin i förhållande till detta. Intressant att (S) väljer att ansluta sig till en elit som enligt allt fler inte begriper alls hur det förhåller sig i Europa. Europa är mycket stort, större än USA, inte så mycket mindre än Kina, ännu mer splittrat än Kina kan man nog säga, och det finns en elit som tror att man kan skapa ett land av detta med en ojämlik och odemokratisk plan kraftigt influerad av olika lobbies – jag tror denna elit svävar ganska högt uppe i luften, rentav långt borta i universum, och kanske till och med kan gå samma öde till mötes som tidigare eliter som i historien trott sig osårbara. Men detta kan man förstås inte tänka i ett parti med en ledning som vurmar för EMU och europakten.

Krassman sa...

@Lars Flemström
Kloka tankar Lars. Håller med om att det behöver styras upp, men att helt avfärda högersvängarna under 1990-talet är jag inte med på. Det behövs återregleringar av vissa marknader och hårdare lagstiftning. Men det finns även avregleringar som funkat.

Energifrågan är en nyckel och jag skall ta upp detta med Stefan, precis som jag gjorde med Håkan. Här behövs det ett nytt tänk och jag bifogar en länk till mitt bidrag på energifrågan.

Mitt eget bidrag till en lösning är att fasa ut de sex eller sju äldsta och minsta reaktorerna och bygga ut sol, vind och vattenkraften. Men att även överväga att bygga en eller två nya reaktorer. För skall det bli någon progressivitet i denna fråga behöver vi nå en blocköverskridande lösning, och då måste alla parter få var sin seger, för att vinna slaget om framtidens energiförsörjning.

Läs gärna artikeln och kom med synpunkter, dina kan mycket väl vara värda att ta med. http://norrteljetidning.se/nyheter/debatt/1.1151692-bryt-dodlaget-med-en-karnkraftskommission


@M.E.
Din insyn i ledningen förehavanden är skrämmande detaljrik, jobbar vi på samma jobb eller sitter du möjligtvis i ledningen för partiet? Känns som att du tittat lite väl djupt i flaskan som det står konspirationer om EU på.

Känns ändå som att jag behöver påminna dig om det faktum att Sverige inte har något formellt undantag från att införa Euron som valuta och att vi anslutit oss till de två första, av tre, stegen i EMU. Hur många partier är det nu igen som är emot EU och Euron?

Jag förstår inte riktigt vad dina inlägg handlar om egentligen. Försöker du debattera EMU frågan eller övertyga mig om att EU är fel väg för Sverige?

M. E. sa...

Stämmer att allt flera inte tror på EU. USA och Kina har en flagga - i EU är det inte ovanligt med minst tre, regionens, landets och "unionens". I en tid när Belgien ser ut att delas upp och Skottland gå ur Storbritannien, kan man fråga sig hur mycket kontakt EU-eliten egentligen har med hur det står till. Känner inte till flaskan du berättar om, men någon vidare insyn i olika eliter har man väl inte som vanlig (försumbar?) medborgare - annat än att man från utsidan kan betrakta vilka konsekvenser deras beslut har och vilka intressen dessa beslut gynnar.

Jag tror den där EU-flaggan inte betyder så mycket för så många i dag - och framför allt för allt färre. Sedan får du som en av dem som fortfarande är EU-anhängare gärna säga att det inte har något med avsaknaden av demokrati och folkligt inflytande och att den representativa demokratin inte är i kris när parlament efter parlament går emot egen befolkning. I slutändan är politiker envisa, och historien visar att man kan vara hur envis man vill i vissa lägen - ibland är verkligheten sådan att saker går till historien, vare sig det är kungar, unioner, konstitutioner eller annat.

Lars Flemström sa...

Svar till Krassman.
1) Jag anser att BÅDE vänstersvängarna under 1970-talet (som alltjämt är en belastning för socialdemokratin) och högersvängarna under 1990-talet och framåt måste rättas till. Precis som du tycker jag att det behövs återregleringar av vissa marknader och en hårdare lagstiftning.

2)Du kommenterade inte min kritik mot lössen i den röda fanans veck, d.v.s de socialdemokratiska ledamöterna i de kommunala bostadsbolagens styrelser, dessa bolag som bedriver ekonomisk diskriminering och klassuppdelning av bostadslösa, för att visa politiker är lika goda kålsupare som privatkapitalister.

Här har man ju staplat höveravvikelserna ovanpå vänsteravvikelserna. Det behövs en lag som förbjuder ekonomisk diskriminering på bostadsmarknaden, men i s-styrda kommuner behöver man ju inte vänta på lagstiftning. Kicka ut högersossarna ur de kommunala bolagen. Låt dem leka kapitalister med sina egna pengar i stället för med våra gemensamma tillgångar!

De kommunala bostadsbolagen startades väl en gång i tiden för att fattiga och skuldsatta människor, som inte kunde få en dräglig bostad hos privata fastighetsägare ändå skulle få någonstans att bo?

Tycker du ska ta upp bostadsfrågan också, om du ändå ska träffa Stefan. Det handlar alltså om skötsamma personer, som trots låga disponibla inkomster har pengar över till hyran för en mindre lägenhet, men ändå inte får hyra i de kommunala bostadsbolagen. Som alltså är värre än privata fastighetsägare.

Detta är den yttersta konsekvensn av socialdemorkatins hövervridning och vurm för den s.k. medelklassen. Den är ju bara den som de politikerstyrda bostadsbolagen vill ha som hyresgäster. Läs mer: http://larsflemstroms.blogg.se/2012/january/bostadsanvisningslagen.html

3) Din tidningsartikel var väl Ok. Men om vi nu ska bygga nya reaktorer, vilket jag tycker vi ska, behövs ingen vindrkaft. I stället bör vi resolut sätta stopp för de ekonomiska bedrägerierna i vindkraftbranschen och ett stopp för arbetsfria inkomster till passiva marknägare, som arrenderar ut mark till vindkraftverken.

Någon utbyggnad av fler älvar vill jag inte ha. De mest lönsamma älvarna är redan utbyggda.

Och dessutom ligger de fyra orörda älvarna längst i norr, medan medan behovet av ny el finns längst i söder. Det blir alltså stora överföringsförluster längs vägen från kraftverk till konsument, vilket ytterligare försämrar det ekonomiska utbytet av en utbyggnad av de älvarna.

I motsvarande mån förbättras kalkylen för ett nytt kärnkraftverk i norra Skåne. Vi kan kanske hålla med om att Barsebäcksverket var felplacerat, åtminstone ur opinionssynpunkt.

Men hörnet mellan Skåne, Blekinge och Småland ligger lika långt från Malmö /Köpenhamn som Forsmark från Stockholm. Och det finns ingen opinion i Stockholm som kräver nedläggning av Forsmark, om priset är skånska elpriser.

Ekonomiskt hållbara kalkyler kräver att kostnaderna för reglerkraften bokförs på vindkraftskontot. Dessutom bör det sättas en prislapp på de iofs oskattbara miljövärden som går till spillo vid utbyggnad av vindkraft och vattenkraft.

Jag förstår inte riktigt vitsen med att bara bygga en eller två nya reaktorer, om det ändå ska byggas nya reaktorer.