måndag, juni 25, 2007

Zzzzenterpartiet och CSN

Zzzzenterpartiet vill nu lägga ner CSN. Idén om att allt som är privat är bättre fortsätter att råda inom de riktiga moderaterna (Zzzzenterpartiet). Det som har fått (Z) att diskutera nedläggning av CSN är de långa handläggningstiderna och den dåliga service uppger Anders Flanking, partisekreterare för (Z). Visst är det fantastiskt med denna iver att privatisera och göra sig av med det som ägs av vårt gemensamma. Statligabolag skall säljas för att den privata marknaden skall ta över. Socialförsäkringssystemet skall brytas upp och de privata alternativen skall beredas plats, trafikförsäkringen är först ut.


Visst kan CSN bli bättre men det kan alla företag, stiftelser och bolag. Otaliga är dom som har suttit i telefonkö på CSN men lika många är de som suttit fast i telefonväxlar på banker och försökringsbolag. Se istället till att CSN bereds möjlighet att förändra sina fel och brister som knappast är okända. Sedan kan vi ta upp (Z) förslag igen. Kolla Morgan Johansson inlägga på området. Går vi Finlands väg den här gången oxå, är vi illa ute igen (tafikförsäkringen nr1).

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Johan Sjöberg sa...

När jag söker lån till en bostad får jag svar inom fem minuter och lånet är handlagt och utbetalat på max en vecka. I CSN-världen är detta en blinkning.

CSN konstaterar stolt i sin senaste årsredovisning att 85 % av de sökande nu får sitt ärende handlagt på mindre än tre veckor. Wow! Det är ju verkligen jättefort...

Krassman sa...

Johan Sjöberg: Det finns säker banker som är snabbare än ditt exempel. Tar du ett SMS-lån så går det ju ännu fortare. Frågan som jag ställer är om man vill vara med att betala en högre adminkostnad och hamna i bamkernas system med sina ständiga erbjudanden. Kanske även en påverkad lånekostnad bara för att det skall vara en privat bank som sköter handläggningen.

Anders Kjellgren, Spånga sa...

Förslaget att lägga ner CSN och låta bankerna administrera studielånet är bra, förutsatt att alla som antagits till en utbildning får låna på samma villkor. CSN klarar inte av hanteringen av indrivning. Jag har fått en betalningsanmärkning som kommer att stå i tre år p g a ett felaktigt krav från CSN. Beloppet hade aldrig aviserats, jag hade inte fått inbetalningskort, senare visade det sig att kravet var felaktigt och uppgår numera till noll (0) kronor. Detta hindrar emellertid inte kronofogden och Skatteverket att anse att jag skall betala 500 kronor i indrivningsavgift för ett felaktigt krav. Hovrätten har hållit med Skatteverket att felaktigt påförda avgifter inte behöver rättas i en dom över min överklagan, men målet har gått vidare till högsta domstolen.

När man går in och granskar CSN:s ekonomiska redovisning avslöjas det att man klarar inte av att registrera olika förfallodagar eller vilken dag betalning har gjorts. Betalningar registreras upp till en vecka efter betalningsdagen. Frågan är hur många som har påförts felaktiga förseningsavgifter och vid en granskning skulle ha laglig rätt att få tillbaka felaktigt betalda förseningsavgifter från CSN ? MYCKET ALLVARLIGT, och man vill inte rätta till felen !

Anders Kjellgen, Spånga

Krassman sa...

Anders: Jag håller med dig. Det som du beskrivet är mycket allvarligt. Du är inte ensam om att bli drabbad, varken av CSN eller andra långivare. Dock är detta inte skäl nog för att lägga ner CSN tycker jag. I Finland sätter bankerna olika ränta beroende på vilken utbildning man går. Ingen bank i dagsläget kan klara CSN:s förmånliga återbetalningskrav, med ett återbetalningstak beroende på inkomst.

Om servicen är för dålig på CSN, så är det väl bättre att åtgärda det än att göra ett komplett systemskifte. Den socialdemokratiska regeringen gjorde en satsning för några år sedan, som nu tycks ha gett resultat. Centern verkar tydligen inte bara vara fel ute, utan också alldeles för sent. Tack Morgan Johansson för text raderna

Anonym sa...

gubben, CSN är inget bolag.. så de går inte att sälja, lite får du läsa på innan du skriver... eller är det så ni sossar gör, tur att man slutat rösta på er så man kan tänka igen!

Krassman sa...

Anonym: Sorry om jag skrivit att CSN är ett bolag men jag hittar det faktiskt inte. Du kanske tänker på privatiserings ivern jag beskriver och att allt kan bli bättre kanske. CSN vill Zzzzentern lägga ner som sagt.