måndag, oktober 04, 2010

Alliansen ger SD plats utskotten

Den borgerliga alliansens har nu enats över hur man ställer sig till att ge de främlingsfientliga Sverigedemokraterna platser i riksdagens samtliga utskott. Detta kan ses som något förvånande eftersom Moderaterna tidigare meddelat att SD inte kommer att få några platser.

Så här sade Moderaternas tidigare gruppledare i Riksdagen, Lars Lindblad. – Vi har en policy att inte samarbeta med SD och att inte göra oss beroende av partiet. Det kräver ett samarbete att avstå utskottsplatser och vi har inga som helst avsikter att samarbeta med något annat parti än allianspartierna.

Detta var ju hela 25 dagar sedan och nu mer så är Lars Lindblad utbytt och andra vindar blåser inom Moderaterna. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har länge varit överens om att inte avstå utrymme åt Sverigedemokraterna i utskotten men nu har alltså den tidigare splittrade alliansen enats, enats föra att Sverigedemokraterna skall få vara med och bereda alla frågorna i utskotten. Så mycket alltså för att minimera SD:s inflytande i politiken.

Det är intressant att jämföra DN:s artikel med SvD:s rapportering på ämnet. I DN så meddelas det att De borgerliga har försökt få med Socialdemokraterna på en minskning av antalet platser i vissa utskott för att stänga ute, vilket alltså inte lyckats. Att den borgerliga alliansen inte varit överens i frågan själva nämns inte ens. Spännande tider på riksdagen och mer kommer, det är ju som sagt 1447 dagar kvar till valet i dag.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / DN2 / Aftonbladet / SvD2 /

Nymedia på detta:
Jinge / Ericas tillhåll / Röda Malmö /


Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Mariannes DigArt sa...

och vem eller vilka trodde på det? moderater hjärtar SD = perfekta Sadomasochistiska paret.

Mattias Lönnqvist sa...

Utskotten har 17 ledamöter vardera, varmed SD av egen kraft tar plats i utskotten.

Det är alltså ingen som "ger" SD platser, utan det speglar hur Sveriges befolkning röstade.

Nu är det givetvis tråkigt att så många röstade på SD, men när de nu sitter i riksdagen har de också rätt att sitta i utskotten.

Anonym sa...

Ja tänk Alliansen visar lite mogenhet. Du vet sånt där att tolerera andras åsikter.

Jag tycker SD har rätt. Så sätt igång och basha mig omogna nolla.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Men riktigt så enkelt kan det inte vara. Hur förklarar du då det faktum att det var en debatt om detta innan valet.

Saxat från SvD:
Det finns i dagsläget 17 platser per utskott och små partier får inga platser om inte de stora, Socialdemokraterna och Moderaterna, avstår. S har genom åren avstått platser till Miljöpartiet och Vänsterpartiet, M har avstått till Kristdemokraterna.

Stämmer inte det här alltså?
Kollade lite på vilken lagstiftning som gäller och har ännu inte hittat något om parlamentarisk representation och att varje parti som får över 4 procent per automatik skulle få plats i utskotten..se nedan.

Det skulle ju som ett exempel kunna betyda att om du har 10 partier som får 4 procent i valet skulle få majoritet i utskotten. Kan det verkligen vara möjligt?
Du brukar ju vara påläst, kan inte du kolla om du hittar något på detta Mattias?

Utskottens ledamotsantal
3 § Varje utskott skall bestå av ett udda antal ledamöter, lägst femton. Lag (2003:180).

Tilläggsbestämmelse 4.3.1
Antalet ledamöter i utskotten fastställs av riksdagen på förslag av valberedningen. Lag (1990:532).

@Anonym
Du syftar till att någon (vem är oklart) inte skulle tolerera andras åsikter. Vilka menar du?

Hur menar du att SD har rätt? Rätt till utskottsplatser eller rätt att uttrycka sig? Vem är det som säger att du är omogen? Varför skall någon basha dig?

Mattias Lönnqvist sa...

Förutsatt att jag inte missförstått så fördelas platserna i utskott på samma sätt som i nämnder i kommunen.

Största partiet (i mandat) får plats ett, dvs i fallet med riksdagen socialdemokraterna med 112 mandat. Sossarnas nya värde är ursprungsvärdet delat med 2, dvs 56. Efter att ha fördelat ett antal platser så har sossarna återigen störst jämförelsevärde, och de får då ett nytt jämförelsevärde som är ursprungsvärdet delat med 3, dvs 37,333...

Detta ger då M 5 utskottsplatser, FP 1, KD 1, C 1, S 6, V 1, MP 1, SD 1

Vid 17 utskottsplatser går gränsen för att plocka platser av egen kraft vid 18, dvs om man har 18 mandat får man en plats av egen kraft och har man 17 mandat får man inte plats av egen kraft.

I valet 1998, som jämförelse, så räckte FP:s 17 mandat till en plats av egen kraft, men inte MP:s 16 mandat, utan de fick då en plats av sossarna.

Hade vi däremot minskat utskotten till 15 ledamöter så hade SD fortfarande fått en plats av egen kraft, men det finns ett aber.

För att få platser av egen kraft krävs proportionella val. För att det ska bli proportionella val krävs att 20 ledamöter kräver det om man har 17 platser i utskottet, men det krävs att 22 ledamöter kräver det om man har 15 platser.

SD har just 20 ledamöter, och de kan alltså få igenom proportionella val om utskotten har 17 ledamöter men inte om utskottet har 15 platser.

Kräver man inte proportionella val fördelas hälften (avrundat uppåt) till majoriteten och hälften (avrundat nedåt) till minoriteten.

Detta då under förutsättning att platserna i utskotten fördelas på samma sätt som nämnderna i kommunerna. Vad jag kunnat läsa mig till är så fallet, men jag kan givetvis ha missat någonting.