tisdag, augusti 23, 2011

Alliansens små biter ordentligt, varandra

Vi vet alla att den borgerliga alliansens styr Sverige i minoritet, vilket gör att det parlamentariska läget för denna borgerliga fyrkant är mins sagt snårigt. Detta gör även att de problem som alliansens drogs med i majoritet har blivit ännu mycket värre. Den borgerliga kannibalismen som medför att Moderaterna knaprar sina minde kopior i kanten när det gäller väljarna gunst blir ännu svårare att hantera än i majoritet.

Under de forna glansdagarna så kunde alliansens alla partier få var sitt kinderägg i budgettider. Alla fick något att överraska väljarna med, något interna att pyssla med och något smaskigt som skulle få deras politiska utrymme och legitimitet i politiken att öka. Men nu är det slut på det, och tonläget från alliansens små har höjts, mot oppositionen och mot varandra.

Här om veckan sågade Centerpartiets blivande ordförande, Ann-Karin Hatt, en av KD:s kärnfrågor. I en debattartikel deklarerade hon, det som alla andra utom KD tycker, att det är dags att skrota vårdnadsbidraget. Eftergiften till Kristdemokraterna var ett kraftigt kliv bakåt i svensk jämställdhetspolitik, enligt den blivande partiordföranden. Göran Hägglund kontrade direkt genom kalla sanningssägaren Hatt för att komma med ett förbluffande uttalande. Nu är det dock ett nytt ämne som är upp till debatt inom alliansen.

Centern drar nu blankt på ledarsidor och i artiklar för det som just nu utgör kärnan i den borgerliga arbetslinjen, sänkt restaurangmoms. Reformen som beräknas ge 3500 nya arbeten, till en kostnad av 5,4 miljarder, försvaras på ett sätt som att det skulle gälla livet av Centern. Men det är väl kanske just det denna reform gör. Det är precis som att Centern tror att det var kampanjen ”EU-priser på krogen” som avgjorde valet 1994. Nu försvaras reformen som innebär att varje nytt jobb inom branschen subventioneras med 600 000 till sista blodsdroppen.

Inte helt oväntat så säger nu KD nej till reformen. Jag läser i Restaurang världen Bengt Germundsson, som sitter i partistyrelsen, talar om "lägre pris på löjrom och champagne på krogen". Han framhåller bland annat att sänkt krogmoms kostar 5,4 miljarder medan sänkt skatt för pensionärer skulle kosta 2,3 miljarder kronor.

Samtliga partier har blivit utlovade sina egna kinderägg inför valet 2010. Centern fick sänkt restaurangmoms, Moderaterna det femte jobbskatteavdrag, Folkpartiet höjd gräns för statlig inkomstskatt och KD sänkt skatt för pensionärer. Nu är samtliga reformer lagda på is, utom sänkningen av restaurangmomsen som utgör huvudspåret i den borgerliga arbetslinjen.

För att inte kriga på två fronter försöker Centerpartiet nu göra poäng på att hänvisa till att även de rödgröna gick till val på sänkt restaurangmoms. Den argumentationen blir dock lite lös i kanterna när man tittar på vad som ingick i den rödgröna uppgörelsen. I dokumentet på 18 sidor så finner vi detta nämnt med en rad. ”Vi har också som reformambition att under mandatperioden sänka restaurangmomsen, givet att det finns ett varaktigt reformutrymme.”

Att hävda att denna obudgeterade reformambition skall ses som en inteckning till att alliansens reform delas av oss Socialdemokrater, och på så sätt innebär att man inte kan ifrågasätta den, är lika förbluffande som Hägglunds försvar av vårdnadsbidraget, om inte ännu märkligare. Subventionerad Toast Skagen eller tunnbrödsrulle kommer aldrig att garantera lägre priser eller fler anställda. Däremot så skulle de 5,4 miljarder som reformen kostar kunna användas till att anställa 9000 lärare på heltid, undrar vilket som kan vara viktigast att satsa på för Sveriges del?

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / NT / SvD / SvD2 / RV / DN / DN2 / SvD3 / Expressen / Expressen2 / SvD4 /

Nymedia på detta:
Jag kan, törs och vill / Anybody´s place / Annarkia / Parkstugan /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

KD har fel. Det blir ingen sänkt moms på champagne då alkoholdrycker kom exkluderas av sänkningen.

Krassman sa...

@Anonym: Helt rätt! Tror dock att det var en metafor. Visst så kan KD ha dålig koll i många frågor, men att de känner till själva förslaget utgår jag från.