måndag, augusti 22, 2011

Reinfeldts arbetslinje gör 8 ‰

Det borgerliga kommunikationsdepartementet (DN) levererar i dag en synnerligen onyanserad jämförelse mellan Håkan Juholts och Fredrik Reinfeldt genomförda sommartal. Som i tidigare kommunikéer från departementet är ambitionsnivån att försöka framstå som nyanserad och opartisk mer eller mindre frånvarande. En ambitionsnivå som är skrämmande likt den borgerliga regeringens, alltså departementets uppdragsgivare.

DN har som många gånger tidigare valt att helt bortse att politikens huvuduppgift är att förädla och utveckla det förtroende som man fått av väljarna. Departementets uppgift från regeringen är att förmedla att politikens uppgift är att förvalta. Genom att förstärka och tydliggöra sin statsministers oförmåga till initiativ och låga ambitionsnivå hoppas nu departementet att känslan av ambitioner och förändring skall skrämma väljarna. Politik och politiker skall vara grå och trist, precis som vädret var under Reinfeldts tal i Gustavsberg.


Departementet verkar leva med tron att man kan övertyga väljare genom att kräva att Juholt skall avlägga alla sina hur och vad innan den sittande regeringen lagt sin väntande budget. DN:s strategi är att man skall ge sken av att förändring alltid leder till försämring och att en opposition med ambitioner är ett tecken på okunskap och ovilja till ansvar. Märkligt kan tyckas, men politik är det omöjligas konst, och DN kan politik.

Jag förstår att departementet har tuffa tider när pressläggning skall ske av dessa kommunikéer. Att försöka få en grå politik med låga ambitioner att verka spännande, utmanande och nyfiken är ett uppdrag dömt att misslyckas, och det vet departementet mycket väl. Därför läggs fokus som så många gånger för på det som hotar departementets grå ledare. Allt annat än det egna ledarskapet och dess låga ambitioner är en del av nationens problembeskrivning, det visionslösa ledarskapet är enligt DN lösningen och räddningen för nationen.

Den låga ambitionsnivån och de magra reformerna är alla tecken på styrka enligt departementet. För skall man som DN gå marknaden och kapitalets ärenden så gör man som de andra departementen, men håller god min och applåderar ledarskapets konster. Även när ledarskapets inte ens förmår att levererar en krusning på ytan av människors vardag. I dag besår den borgerliga arbetslinjen av sänkt restaurangmoms. Den kostar skattebetalarna 5,4 miljarder och beräknas sänka arbetslösheten med 8 promille.

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN2 / DN3 /

Nymedia på detta:
(S)ebastians tankar / Bo Widegren / Roger Jönsson / Rolf Eriksson / Jinge / Lena Sommestad / Martin Moberg / (S)ebastians tankar2 / Politikerbloggen / Alexandra Einerstam / Jämlikhetsanden / Storstad / Lars Bäck /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

PeO sa...

Noterar att du inte direkt berör vad Juholt sade i talet utan mest gnäller på regeringens (utan tvivel..) något lama hållning. Kanske för att Juholt mest kommer med fluffiga ideer utan egentlig förankring? En svag opposition ger en svag regering i den demokratiska ordning vi har. Håller dock helt med dig om restaurangmomsen - jävla trams. Fredde och Håkan får gå ett par ronder till innan jag löser biljett till matchen.

Krassman sa...

@PeO: Ha ha ha, ja det noterade du allt. Störde mig så till den milda grad av DN:s trams så jag kom aldrig in på själva innehållet. Skall lyssna in mig ordentligt på talet och återkommer säkert om detta senare.

När det gäller svag opposition föder svag regering så köper jag inte riktigt den förklaringen. Oppositionen är allt jämt större än regeringen och regeringen har problem att styra i minoritet. Men det kanske inte är det du syftar till med att vara stark i opposition.

Skall bli spännande och se debatten om de två olika budget alternativen. Gasa eller bromsa Sverige ur krisen. Eller rättare sagt, Äta eller investera Sverige ur krisen =)

Paul von Born sa...

Den sänkta resturangmomsen var ju även Röd-Grönas vallöfte inför senaste valet, men jag antar att det är lätt att glömma bort. Eller så skulle resultatet av sänkningen blivit mycket bättre om de Röd-Gröna fått genomföra den, lite oklart hur. Men bättre.

Krassman sa...

@Paul von Born: Nja, nu var det ju inte riktigt så det låg till. Sänkningen av restaurangmomsen var inte ens finansierad i vårt förslag. Det var som det som Reinfeldt nu kallar det femte jobbskatteavdraget, en reform ambition.

Så här skrev vi i regeringsplattformen 2011 -2014 med V och Mp. "Vi har också som reformambition att under mandatperioden sänka restaurangmomsen,
givet att det finns ett varaktigt reformutrymme". En reformambition utan några öronmärktapengar, som vi alltså inte håller kvar. Det finns viktigare reformer att satsa på.

PeO sa...

Med svag opposition menar jag helt enkelt det faktum att S+V+MP spenderat ett år med att slicka sina sår, rensa ut i leden och fundera. Vad man än tycker har mycket lite hänt avseende att utmana och ev skaka liv i den sittande regeringen. Har inget med storlek att göra utan snarare förlamning över ännu en valförlust. Även om Juholt kanske börjar komma in lite i matchen är det fortfarande ganska vagt och trevande från hans sida. Vi väntar.

Krassman sa...

@PeO: Den beskrivningen av en "svag" opposition ger jag dig två tummar upp för. Mer kommer, knappt 150 dagar har gått sedan Juholt tog plats bakom ratten, och den här tanksen tar tid att svänga med. Reinfeldt tog 22 månader på sig innan han presenterade de "nya" Moderaterna, värt att tänka på, tycker jag alltså.