onsdag, augusti 17, 2011

The darling is dead

Grötmyndigt stog Borg och Reinfeldt och talade om ansvar, det handlade om att INTE infria sina ambitioner. De talade om ansvar genom att inte låta genomföra reformen som Reinfeldt på fullaste allvar hävdat är/har varit den enskilt mest jobbskapande åtgärden. Reformen som han syftar till är jobbskatteavdraget. Alla dessa uttalanden och artiklar från alliansens alla företrädare om att sänkt skatt kommer lösa jobbkrisen krossades, och ryggraden på den borgerliga arbetslinjen bröts.


Grötmyndigheten som duon serverade genom att påstå att det krävs både hängslen och livrem för att klara statsfinanserna faller många på läppen, även min, om den hade varit med sanningen överrensstämmande. I det här fallet så verkar det dock som att duons grötmyndiga uppmaning om hängslen och livrem har samma låga sanningshalt som att jobbskatteavdraget är den enskilt mest jobbskapande åtgärden. Det har nämligen visat sig att duons bedömning av den annalkande undergången av nationens ekonomi är något, för att inte skriva kraftigt, överdriven.

Enligt KI (Konjunkturinstitutet) så skulle nationens finanser med redan föreslagna reformer på 30 miljarder från Regeringen, även med nuvarande svagare tillväxtprognos, visa ett litet överskott 2011-2013. Jobbskatteavdraget skulle enligt förslaget kosta 15 miljarder kronor. Detta påvisar att det grötmyndiga ansvarstagandet över reformen, som enligt Reinfeldt varit den enskilt mest jobbskapande åtgärden, är lika ihålig som analysen av själva reformen.

Agerandet från Borg och Reinfeldt kan förklaras enligt följande modell. Antingen så är detta beslut baserat på att man vill undanröja att regeringens budget faller i riksdagen, eller så kommer man att presentera en budget med andra typer av reformer. Oavsett modell så kvarstår följande faktum. Den borgerliga arbetslinjen, som byggts på jobbskatteavdraget, som tillskrivits vara den enskilt mest jobbskapande åtgärden, som finansierats av en förändrad sjukförsäkring, är död.

Vad vi har fått se från duon Reinfeldt och Borg är ett typexempel av det som kallas ”kill your darlings”. Det vill säga att den som står bakom ett koncept eller en idé måste kunna erkänna att ens personliga favoriter inte nödvändigtvis ligger i linje med lösningen eller konceptets mål i sig, och att beteendet blir kontraproduktivt. Med sanningen i vitögat har duon konstaterat att jobbskatteavdragets påstådda effekt uteblivit och är inte lösningen på jobbkrisen. Ett ytterligare steg är kontraproduktivt och därför dödas hon nu, Borgs och Reinfeldt främsta ”darling”.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / SvD / SvD2 / DN / DN2 / Expressen /Inga kommentarer: