fredag, september 16, 2011

Danmarks sak är vår

Gårdagens valrysare i Danmark är långt från över i sin helhet, men väl i enskilda delar. I dag så skall alla röster räknas igen och enligt de senaste uppgifterna från Ekstrabladet skiljer det 800 röster mellan Radikale Venstre och Det Konservative Folkeparti när det gäller det sista mandatet och endast 500 röster mellan Konservative Folkeparti och Dansk Folkeparti när det gäller ett av tilläggsmandaten. Resultatet om valet i Danmark kommer jag återkomma till men jag vill börja med en del andra funderingar.

Kan de tio åren av borgerligt styre i Danmark gå samma öde till mötes här i Sverige i valet 2014? Jag tror att svaret på den frågan är ja. Den sittande statsministern Lökke Rasmussen från Venstre leder Danmarks största parti som stärkt sina kort med ett ökat antalet röster. I valet 2007 så fick Venstre 26,3 % av rösterna, dagens siffra visar på 26,7 %. Fokus på ekonomin och tal om ansvar har stärkt Lökkes ställning, men den borgerliga kannibalismen har medfört att man inte attraherat den viktigaste väljarna, nämligen valvinnarna. Därför tror jag vi nu ser en röd-grön valseger i Danmark.

Tydliga ideologiska skiljelinjer i politiken har medfört att Radikale Venstre och det röd-gröna Enhedslisten kraftigt ökat från valet 2007 med motsvarande 4,4 och 4,5 procentenheter. Man må tycka i Danmark att Lökke och hans eknomiska politik är bra, men att det skulle skapa en politik för hela Danmark tror man  inte. Att attrahera väljare över blockgränserna har varit avgörande och här har den sittande regeringen i Danmark misslyckats. Allt är som sagt inte klart än, men en sak som är det. Kristdemokraterna får inte något mandat i rikstinget det här valet heller, och sak som inte är allt för långt borta även i Sverige.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / DNDN2 / SvD / SvD2 / Expressen / Expressen2Aftonbladet3 /

Nymedia på detta:Opinionsbloggen / Kent Persson / Kildén&Åsman / Thomas Böhlmark / Svensson / JingeJajamens blogg / Peter Andersson / Johanrsjoberg / Snusidal Socken Veckoblad / Konservativa tankar / Nemokrati / HBT-Sossen / Annarkia / Jonas Sjöstedt /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: