söndag, september 04, 2011

Politiken har ett ansvar!

I lördags så genomförde vi en manisfestation i Norrtälje för ett öppet och demokratiskt samhälle. Det som skett i Oslo och på Utøya är fruktansvärt och en tragedi för Norge, Arbeiderpartiet och dess ungdomsförbund. Men attacken var även riktad mot alla som står för ett öppet och demokratiska samhälle. Mot denna bakgrund ordnade Socialdemokraterna i Norrtälje stad manifestationen för att visa vår deltagande i vårt grannlands sorg och för att visa vårt engagemang för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Samtliga partier i kommunfullmäktige medverkade och för oss var det självklart att även erbjuda Sveridemokraterna att medverka på denna manifestation. Jag var moderator under manifestationen och hade även fått den stora förtroendet att företräda Socialdemokraterna som talare. Nedan finner ni det tal som jag höll och jag kan konstatera att samtliga partier i Norrtälje är villiga att arbeta för mer öppenhet och demokrati i vår kommun, nu är det med andra ord dags att kavla upp ärmarna och börja leverera politik för detta oxå.

---------------------------------------------------------------------------

Politiken har ett ansvar! Inte ett ansvar för att Brejvik valde att begå ett politiskt massmord, men för att det aldrig skall ske igen. Det hat han uttryckt delas nämligen av fler. På sajten Flashback finns en diskussion med rubriken ”varför Anders Behring Brejvik är en hjälte”. Diskussionen hade i går över 4000 inlägg. Som medlem på Flashback kan man rösta om man stödjer Brejviks handlingar, märk väl, hans handlingar. I går eftermiddag hade 467 registrerade medlemmar kryssat i att de delade hans handling.

Politiken har ett ansvar att motverka detta hat, för det är ett hat som föds i takt med att klyftorna i samhället ökar. Läste i veckan en intervju med Mijailo Mijailovic som mördade vår Socialdemokratiska utrikesminister Anna Lind 2003. Han har aldrig berättat om sitt motiv, tills nu. Han säger att hatet han kände mot politiker hade sin grund i hans egna misslyckanden. – Jag levde på A-kassa eller sjukbidrag, hade låg ersättning och ingen utbildning. Jag var en människa utan jobb, utan bil, utan vänner, utan chans, säger han.

Politiken har ett ansvar att motverka klyftorna som skapar detta hat. Arbetslöshet, bostadsbrist, barnfattigdom, utbildning, ohälsa och missbruk är exempel där ansvaret finns. Nu handlar det om politiken är villig att ta det ansvaret. Jens Stoltenberg har meddelat att Brejviks hat skall mötas med mer öppenhet och demokrati.

När kravallerna nyligen rasade som värst i Londons förorter meddelade konservative premiärministern David Cameron att detta inte var något annat än simpel kriminalitet. Hans fick massiv kritik, efter ett antal dagar backade han från sin analys och medgav att det fanns sociala problem som utgjort grunden. Dock backade han inte från uttalande att skyldiga till upploppen ska fråntas sina statliga hyreslägenheter och eventuella bidrag.

Ställ den konservativa David Camerons lösningar mot Socialdemokraternas Jens Stoltenbergs. Politiken har ett ansvar, frågan är bara vilka politiker som är villiga att ta det.

Tack för ordet.

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Jan Wiklund sa...

Suveränt. Sen gäller det att ha ett recept mot arbetslösheten också.

I all blygsamhet: Se till att vi får ett stopp för bubbelekonomin och kanaliserar in resurserna i produktion istället för spekulation. Socialdemokraterna var lysande på det på 30-talet, varför inte försöka en gång till?

Bubbel- och produktionsperioder går igenom hela den kapitalistiska epoken, säger Carlota Pérez. Här har hon ett förslag på vad som bör göras nu: http://wp.respublica.no/?p=1193

Respublica är för övrigt en jättebra inspirationskälla, av ett slag som saknas i Sverige. Finansieras av norska fackföreningar.

David N sa...

Nyckelordet i din kommentar Jan är just "30 talet". Det var ett tag sen eller hur? "Produktionen" såg lite annorlunda ut då, krväde lite mer människor som stod och utförde själsdödande idiotjobb vid löpande bandet. Människor som maskiner och produktionsmedel. Vi har lämnat detta samhälle för länge sen och jag tror inte de recept som gällde då är applicerbara idag.

Citerar Perez : "Hvert enkelt lands fremtid ligger i dets egne hender" - precis sånt snömos som leder till krig, nationalism och självgodhet. Behöver vi sånt år 2011?