tisdag, september 27, 2011

Vad består valfriheten av?

Enligt en studie som tre forskare på Karolinska institutet tagit fram så kan mer än hälften av befolkningen som är 77 år och äldre inte själva välja vilken äldreomsorg eller sjukvård de vill ha. Bara en av tio över 77 år motsvarade något så när bilden av en idealkonsument, det vill säga hade adekvat förmåga att hämta in och tolka information, såg och hörde bra, kunde ta sig fram utomhus och led inte av psykisk ohälsa, skriver de tre på Dagens Nyheters debattsida.


Privatiseringen inom omsorgen slår nya rekord och de politiska vinklingarna till att privatisera mer av offentlig verksamhet saknar motstycke. Det som kallas valfrihet har blivit en självuppfyllande profetia. Vinster prioriteras före verksamhetens kvalité och de som blir satta på undantag är de äldre, personalen, eller el-kunderna. Självklart finns det bra privata bolag som återinvesterar överskott i verksamheten och Non-profit bolag inom vård och omsorg, men dom är undantagen som bekräftar regeln. Regeln att våra skattepengar används till vinster åt privata aktörer och bolag.

Men detta inlägg handlar inte om driften, det handlar om övertron till det som i marknadsföringen av det borgerliga Sverige kallas för valfrihet. Det är nämligen inte reell valfrihet som vi som kunder på en marknad tillgår, det handlar om valfrihet som vi förväntas känna när vi gör våra val. Valfriheten är marknadens, och vi är kunder på denna marknad, oavsett om vi kan eller vill vara det. Avregleringar kan vara bra, men de som bara är bra för vissas plånböcker är jag villig att avstå från.

Gammelmedia på avregleringar:
DN / DN2 / DN3/ DN4 / DN5 / DN6 / SvD / DN7 / Aftonbladet /
 
Nymedia på detta:Anders W Jonsson / Roger Jönsson / Martin Moberg / Anybody´s place / Olas tankarEtt hjärta RÖTT / Rune Lenestrandsblogg /
 
Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fri marknad kan omöjligt fungera i Sverige inom en del sektorer, eftersom vi är för få invånare. Klart är att man tar sig vatten över huvudet när man avreglerar infrastruktur som solklart skall vara statlig i vårt lilla land (el, tunnelbana, tåg, sjukvård). Det handlar inte om att göra saker varken billigare eller bättre, utan om att omfördela pengar till enskildas fickor.

Krassman sa...

@Anonym: Amen till det.