måndag, maj 02, 2011

Början på slutet eller en pyrrhusseger

Amerikanska nyhetsmedier rapporterade i morse att Usama bin Ladin dödats av en specialstyrka och att USA har kroppen. 10 år efter det att bin Ladin blivit USA:s främsta måltavla så har arbetet givit resultat vilket naturligtvis är en viktig symbolisk händelse i kampen mot terrornätverket al Qaida. Att nu nätverkets skapare dödats kan inte ses som något annat än ett bakslag av gigantiska format. Men frågan blir ju då hur mycket detta kommer att påverka.


Den första och kanske viktigaste signalen som USA skickar är att ingen i terrornätverket går säker, även om det nu tagit sin lilla tid. Att detta nu skulle betyda början på slutet för nätverket har jag inte sett någon expert antyda i sina kommentarer. Däremot så riskerar detta att bli bensin på den redan brinnande brasan, för alla parter. Usama bin Ladin utropas nu som en martyr och att han dödats av de otrogna. Dödandet av bin Ladin berör inte det som är själva kärnan i att få stopp på terrorismen, nämligen att förhindra nyrekrytering.

Skall denna framgång inte förvandlas till en pyrrhusseger i kampen mot terrorismen så måste resurser och fokus läggas på att krossa nätverkens tillväxt. I Afghanistan så har Talibanerna just påbörjat sin våroffensiv och att dessa två nätverk har starka kopplingar är ett faktum. Här krävs det insatser eftersom kriget mot terrorn inte kommer vinnas genom att små specialförband genomför kirurgiska aktioner mot profiler inom nätverken. Usamas död kan vara ett steg på vägen att vinna kriget mot terrorismen, men det är först och främst en framgång för Barack Obama.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN / DN2 /DN3 /DN4 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten / Lasses blogg / Gunnar Hökmark / Svensson / Miniblogg / Jinge / Röda Berget / Peter Högberg / Peter Andersson / Johan Westerholm /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: