tisdag, maj 03, 2011

Politikens ansvar, är att ta ansvar

Socialdemokraterna har i skuggan av Usama bin Ladins död presenterat sin skuggbudget. Föga förvånande så är borgerliga företrädare inte är imponerade, men vad väljarna tror och tycker kommer kommande mätningar med all säkerhet att uppvisa. Vad som dock är tydligt är att politik handlar om ambitioner, och vilka som levererar ambitioner när det gäller den sittande regeringen och oppositionen är uppenbar. Men för er som velar i valet av vilka som har dessa ambitioner så skall jag hjälpa er på traven.

Den borgerliga lösningen i kristider så väl som i efterkristider är skattesänkningar för de som jobbar. Trygghet och välfärd skapas enligt borgerlig modell genom att ge de som redan fått stora skattesänkningar ännu mer. Detta tror inte vi Socialdemokrater skapar ett bättre Sverige och det bygger inte en arbetslinje som omfattar alla. Vi har i dag 400 000 arbetslösa samtidigt som 7 av 10 företag uppger att rekryteringen varit svår. Detta har gjort att en femtedel av dessa företag har därför tvingats att tacka nej till order. Något som vittnar om för låga politiska ambitioner.

Men det är inte heller så konstigt. I den borgerliga världsordningen så skall markanden sköta allt, och klarar den inte sina egna problem, som i detta fall, så är politikens ansvar att inte ta ansvar. Inte helt märkligt att Anders Borg (M) muttrar över att Socialdemokraternas skuggbudget innebär mer stat, alltså politiskt ansvarstagande. Genom Sommarsatsningen på unga som Socialdemokraterna har i sin skuggbudget så blir kontrasterna mellan de jobbskapande åtgärderna ännu mer tydliga.

Vi vet alla hur viktigt det första steget in på arbetsmarknaden är. Den borgerliga regeringen har tidigare försökt att göra ett nummer av sina satsningar på sommarjobben men resultatet har varit allt annat än något för julgranen eller midsommarstången, för den delen. Gång på gång har man vänt ungdomarna ryggen och medvetet valt att subventionera alla unga på arbetsmarknaden, istället för att skapa möjligheter till att fler skall få ett arbete.

I vår budget så föreslår vi en omfattande satsning på sommarjobb. Jobbsatsningen beräknas kosta totalt 125 miljoner kronor och ska ge minst 15 000 sommarjobb. Kopplat till detta har man tagit fram seriöst program för att ta tag i den rådande mismatchen på arbetsmarknaden. En kompetenskommission ska möta den genom att föreslå insatser och upphandla utbildningar inom bristyrken. Kompetenskommisisonen ska bestå av företrädare för näringslivets organisationer, små och stora företag, kommuner, stat och fackföreningar och får redan för innevarande år 100 miljoner kronor.

Det är skillnad på ambitioner i politiken, skillnaden på hur just politiken skall ta sitt ansvar och göra Sverige bättre och starkare i de goda tider som nu väntar. Att den borgerliga alliansen inte har några nya tankar och idéer är ganska uppenbart. Men det är väl å andra sidan inte så kontigt, är man konservativ så går det väl mer eller mindre inte att tänka nytt.

Gammelmedia på detta:
DN / DN2 / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 /

Nymedia på detta:

Görans tankar och bagateller / Martin Moberg / (S)ebastians tankar / Roger Jönsson (S) / Kent Persson / Annie Johansson / Martin Moberg2 / Peter Högberg / Röda Berget / Johan Westerholm /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Inga-Lill sa...

Det ni skulle kunna vinna valet på är att ta bladet från munnen, visa vad som gått snett i samhället med allianspolitiken. Småföretag som de inte brytt sig det minsta om. Alla de som blivit utförsäkrade och hamnat i moment 22, utan egen förskyllan. De som är för sjuka för AF och för friska för FK, trots att de har läkarintyg som visar att de är väldigt sjuka, ändå har de inte fått det de har rätt till. Sjukpeng är till för sjuka, det finns ingen datumstämpel på sjukdomar och olycksfall och ändå har alliansen satt ett slutdatum. Sen har vi alla de som står utanför arbetsmarknaden, som inte lyckats få något jobb, trots att de sökt flera hundra. De som bara blir visade till gratisjobb, där de haft fas 3 och inte fått mera pengar än om de gått hemma. Det här med skyhöga priser på drivmedel som gör att varor och tjänster ökar i pris och att vi som bor på landsbygden utan möjlighet till kollektiva färdmedel, snart funderar på om vi ska ha råd att bo kvar. Gamla människor som inte får komma till särskilda boenden för det finns inga platser, de har tagits bort i denna spariver som råder. Sjuka som går år ut och år in och väntar på operationer, bara för att landstingen stängt hela avdelningar i jakten på att spara pengar. Hur denna fastighetskatt som togs bort verkligen blivit, när vi får betala mera till kommunerna i avgift än vad vi betalade i skatt, vi som har normala hus. Hur alla dessa skattesänkningar har underminerat hela samhället, med indragningar på skolor, inom äldreomsorgen, inom barn med särskilda behov osv. Listan kan göras hur lång som helst, tala om hur mycket socialbidragen har ökat i kommunerna, tala om hur många det är, som har blivit fattiga i detta sk välfärdsland. Så kanske ni har en chans att vinna valet men sluta hymla och tala ur skägget, tala om varför vi har fått så många fattiga barn här i Sverige och vad det beror på.

Hasse Huss sa...

Hymla och tala "i skägget" är ju det naturliga politiska språket. Att tala klarspråk vågar få politiker för då blir man även tvungen att i klarspråk tala om lösningen på problemet. Inte kul för en politiker ute på röstfiske. Visioner och fluffiga formuleringar om "innanförskap" och "kompetenskommision" låter bättre och är inte direkt nåt man behöver stå till svars för senare. Klarspråk i detta fall är ju "skattehöjningar" inget man vinner val på.

Krassman sa...

@Hasse Huss
Men snälla Hasse. Retorik används för att beskriva och exemplifiera det som den önskade politiken innebär. Utan politiska visioner inga visioner för framtidens samhälle. Inte kan människor ta ställning på dagsaktuella frågor för att bilda sig en uppfattning om framtiden heller.