måndag, maj 16, 2011

Valanalys, del ett

Omvalet är genomfört, och vi Socialdemokrater har all anledning att vara stolta. Vi ökar från 30,9 procent till 32,6 i Västra Götaland. Detta är inget annat än en enorm framgång sett till det historiskt låga valdeltagandet. Endast 43,1 procent valde att avlägga sin röst i omvalet vilket är en minskning med hela 33,9 procent 2010. Detta trots att Centerpartiets Maud Olofsson invrigt talade om skilda valdagar under slutspurten.Moderaterna tappar ett mandat, och backar jämfört med valet 2010 1,9 procentenheter. Hur än borgerliga megafoner och ledarskribenter vrider och vänder på valresultatet så är det ett fiasko för Moderaternas tidigare partisekreterare, Johnny Magnusson, och hans planerade utförsäljningspolitik av vården i regionen. Magnusson har ordentligt visat vilken dålig förlorare han är och gnällt över en smutsig valrörelse.


Detta skrivet samtidigt som vi väntar på att Moderaternas nuvarande partisekreterare skall ta avstånd från de direkta lögner som framförts när det gäller att en röst på Socialdemokraterna skulle medföra att 87 vårdcentraler kommer att stängas, eftersom man samarbetar med Vänsterpartiet. Jag tvivlar på att Magnusson kommer att sitta hela mandat perioden ut för Moderaterna, det vore att bädda för ytterligare ett fiasko.

Den borgerliga regeringen har fått sig en kraftig näsbränna och jag är helt övertygad om att detta lägger en bra grund inför en kommande valseger 2014. Trots det låga valdeltagandet, som bör gynna de borgerliga partierna, så får alliansens vårdpolitik tummen ner. Västra Götaland har inget att lära från fru Reinfeldt och jag är helt övertygad om att hennes make nu bittert ångrar sina besök till Göteborg och sina taffligt genomförda torgmöten. Det nu något problematisk läget med SD som vågmästare kommer jag återkomma till, precis som valresultatet från Örebros omval, var så säker på det Kent Persson!

Gammelmedia på detta:Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

brodeur sa...

Ni sossar framstår mer och mer som Bagdad Bob hela högen. På vilket sätt sänder menlösa omval med 43 % valdeltagande en "signal" på riksnivå när opinionen där ser lika dan ut som valresultatet 2010?

Det ända som detta val visar på är att SD kommer att fortsätta växa och växa och växa tills Alliansen eller S börjar lyssna och anpassa sig.

Krassman sa...

@Brodeur
Men snälla du, det faktum att Socialdemokraterna ökar, trots det låga valdeltagandet, verkar du helt och hållet missat. Vet inte vilka erfarneheter du har men ett lågt valdeltagande drabbar generellt Socialdemokraterna.

Vad detta val visar är att SD är ett litet marginaliserat parti och att små partier som dessa gangnas vid lågt valdeltagande vet vi, men kanske inte du.

PeO sa...

Det gäller att hitta glädjeämnen där man kan hitta dom. Grattis till det fina resultatet i, varvardetnu, eeh Örebro ja. Men 43,1 procent deltagande. Ca 50%lägre än normalt i val eller hur? Ganska skrämmande ur demokratisk synvinkel. Vi får se vart det leder.

Det mest uppseendeväckane är väl dock klantigheterna som begåtts av valförrättare. Var är svårigheten i att läsa ett personnummer och dar ett streck med linjal? Eller är alla valförrättare Sverigedemokrater hehe...