onsdag, maj 11, 2011

Valrörelse i GBG

Är den här veckan i Göteborg och följer det rafflande upploppet i regionens omval. Frågan om sjukvården står i fokus och i debatten som förs så är det tveklöst att detta val är ett sjukvårdsval. Som tidigare är konflikten klassisk mellan borgerlig och Socialdemokratisk sjukvårdspolitik. Borgerligheten vill sälja ut sjukhus och på så sätt skapa gräddfiler i vården för de som har råd med privata försäkringar medan Socialdemokraterna vill utveckla det gemensamt ägda och investera i framtiden.

Läser på ledarbloggen att läget är jämt, men att det rödgröna laget leder med en knapp majoritet. I Sifos lilla mätning från början av maj så uppskattas stödet för de Rödgröna och Sjukvårdspartiet till 47,5 procent och för Alliansen till 45,4 procent. I dag så är det fyra dagar kvar valet och den största oron som finns är valdeltagandet. Antalet förtidsröstande är lägre än valet 2010 och det är uppenbart att fler behöver få veta att deras röst är viktig i valet.

För att valdeltagandet skall öka så måste politiken ta sitt ansvar. Håkan Juholt har utmanat Fredrik Reinfeldt på debatt två gånger, och två gånger har Reinfeldt nekat. Juholt var tydlig på sitt torgmöte på Kungsportplatsen igår. Han lovade att Socialdemokraterna inte kommer att sälja några sjukhus i regionen bad Reinfeldt lämna besked på vilka sjukhus som skall säljas om de vinner valet i regionen. Reinfeldt kommer till Göteborg i morgon, med de andra ledarna från de små partierna. Vi får väl se om de svarar på Juholts fråga.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / GT / GT2 / DN / Aftonbladet2 / Expressen /

Nymedia på detta:
Henrik Ekengren Oscarsson / Tokmoderaten / Annarkia / Jinge / Ledarbloggen / Martin Moberg / Jämlikhetsanden /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: