torsdag, maj 19, 2011

Marknadsalliansen tappar

I dag presenterar "vi som frågar samma sak som alla andra" sin opinionsmätning för maj månad. I mätningen har nu oppositionen passerat den passiva borgerliga regeringen. Inte helt oväntat så gör Moderaterna det största tappet (-2,4 procentpluttar) i den folkliga opinionen, och Socialdemokraterna det största lyftet (+ 2,0 procentpluttar). Kontrasterna i politiken har allt sedan Håkan Juholt valdes till partiordförande för Socialdemokraterna gått från klarhet till klarhet.


Den Moderata förkärleken att försöka placera sig så nära (S) som möjligt i enskilda frågor har blivit en omöjlighet för Reinfeldt och de borgerliga ledarskribenterna som i dagsläget utgör alliansens viktigaste kugge i opinionsbildningen. Trots retorisktfokus på förändring och seminareidrillning i klimat och miljöfrågor under Moderaternas riksstämma i Karlstad så framstår Moderaterna som ytliga och försvarare av systemet och vars högsta målsättning är att konsekvent sätta marknaden före människan.

Mot denna marknadsallians som tappat det politiska initiativet står en Socialdemokrati som adresserar de orättvisor som skapas i ett samhällsbygge där ditt värde på en marknad är det avgörande. Ett samhälle där offentligt ägande och gemensamma lösningar är tärande. I marknadsalliansens Sverige så är de närande de som inte kräver samhällets gemensamma resurser, om det nu inte skulle råka vara privata företag som utmanar verksamheter som finansieras av våra skatter, för då blir även de som i ett trollslag närande.

Skillnaderna i politiken kommer fortsätta att förtydligas och jag är helt övertygad om att opinionen i Sverige vill se mer av en politik som är till för människorna som på valdagen avgör, än den politik som syftar till att göra rika rikare och alla andra fattigare. Jag är övertygad om att den borgerliga kartellens dagsnotering är början på deras värsta politiska lågkonjunktur på mycket länge.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen / TV4 /

Nymedia på detta:
Thomas Böhlmark / GP / Tokmoderaten / Martin Moberg / Peter Högberg / Annarkia /

Krassman / In Your Face

6 kommentarer:

PeO sa...

Exakt vad har S gjort förutom kommit med en massa tyckande? Innaförskap? Först skall vi vara i Libyen och hjäpa till sen skall vi inte vara där och sen skall vi skicka var det flottan? Kärnkraft gillar Juholt men inte partiet, eller? Skolan och vad man vill göra med den är en kopia av vad Folkpartiet talat om länge - återupprättandet av kunskapen. OCh skattehöjningar som skall finanseier allt detta innaförskap har än så länge inte talats om. Och samarbetet med VPK och MP, hur blir det egetligen? Jag tror att dessa positiva siffror är den naturliga rekylen och resultatet av att många tycker att S gjort ett bra jobb i och med att man till slut fått fram Snorbromsen som partiledare. INte för att S kommer med några nya ideer eller nytänkande eller ens några visioner bortanför de gamla nötta klyshorna som mest ekar 70 tal och en värld vi för länge sedan passerat. Om denna uppgång skall hålla i sig behövs det nog mer tror jag.

Krassman sa...

@PeO den vresige:
Nu vet ju inte jag vad du anser att politik är , men i min bok är det att ha åsikter. Inte helt oväntat så har undertecknad bättre koll på Socialdemokraternas politik så här kommer då en rättelse och facit på vad Håkan Juholt levererat, sedan han blev partiordförande för två månader sedan.

Libyen: S tog ställning före regeringen för att medverka på internationellt uppdrag, om FN så begärde. Bildt sa NEJ. Sedan går vi med på den TIDSBESTÄMDA insatsen som föreslogs av regeringen. Nu har vi även tagit ställning för att förlänga insatsen.

Håkan Juholt har meddelat att han står bakom Socialdemokraternas energipolitik som är beslutad på kongress.

Att stå för en skola där alla som läser på gymnasiet får behörighet till högskola och universitet är inte FP:s politik. Begränsa privatskolors vinster är INTE en slogan som FP kommit på.

Socialdemokraterna har INTE aviserat några skattehöjningar i den budget som Tommy W och Håkan Juholt presenterat. Man vill fördela det överskott som finns på ett annat sätt genom att investera i framtiden istället för att fortsätta med ett nytt jobbskatteavdrag.

Socialdemokraterna kommer söka mandat för en Socialdemokratisk regering, det är i alla fall besked som ges, så här 1243 dagar innan valet. Resten av ditt resonemang kommer kommande undersökningar att visa om du har rätt eller inte. Men annars så verkar ju Reinfeldt sprudla av nya uppslag och staka ut en spännande framtid för nationen, NOT...

PeO sa...

Fastighetskatt? RUT som skall bort till glädje - NOT - för alla som har fåmansföretag inom tjänstesektorn. Ville han inte höja den redan löjligt höga bensinkaktten? Och sen, snälla, förklara "innanförskap" för en som inte fattar :D.

Krassman sa...

@PeO: Var lugn, du kommer få all dina svar om Skatten A, avdraget B, och avgiften C. Helt otroligt att få bevittna en person som helt fallit för den borgerliga retoriken att politik handlar om enskilda skatter eller sakfrågor. Helheten, ideologin och kritiken mot samhällets orättvisor är helt borta.

Innanförskapet står i kontrast mot de utanförskap som den borgerliga regeringen gick till val på 2006. Klyftorna öka, besparingar inom skola och sjukvård samtidigt som privata bolag skär skattepengar med täljkniv och placerar utomlands. Barnfattigdomen skenar och Anders Borg tycker att det största problemet är lägstalönerna inom kommunal.

I det samhälle vi vill bygga inkluderas fler av de som exkluderas idag. A-kassan skall ge 80-procent för 80 procent av de som jobbar. Du skall inte behöva betala en privat sjukförsäkring för att få den bästa vården och elever skall inte behöva välja om de skall läsa på universitet i mellanstadiet. Men allt det där visst du redan, du vill väl bara spela lite Allan och försöka spela ovetande om vad ett innanförskap i ett samhälle kan betyda.

Trevlig helg på dig du med...

Anonym sa...

Kan bara hålla med dig om alla sakfrågor, för mig är de "detaljer detaljer".
Det första jag vill veta om ett politiskt parti är vilket samhälle vill de ha för medborgarna och i det inkluderar jag globala frågor också.
Sedan kan jag börja diskutera ev sakfrågor men att gå ner i nanodetaljer är mig totalt egalt. om jag röstar på ett parti så har jag gjort den bedömningen att de klarar av att ta nödvändiga beslut om det så är att höja eller sänka skatten med 20% är totalt ointressant.

Därmed inte sagt att jag inte anser att det ska diskuteras hur och vilken riktning men även om S vill det så vågar ju M numera inte möta S i en debatt. Tex FF vägrade att möta Juholt i en debatt som t.o.m en moderat insåg att FF hade förlorat.
Gydvan

PeO sa...

Alla kan ha visioner men det jag röstar på är förmågan att realisera dessa. Så länge inte Snorbromsen ger klara besked avseende hur långt ner i min plånbok han tänker sticka sina labbar håller jag mig avvaktande.

20% upp eller ner är f*n inte ointressant för nån i detta land. Hand upp ni som klarar en höjning på 20%...jasså inte det!

Det är ju precis detta som skiljer dagen samhälle från gårdagens. Jag vill inte bara överlåta åt politikernas godtycke oavsett vilka gradiosa innaförskapsvisioner dom har! Tala om för mig var ni tänker göra i realpolitiken och kan ni inte det - byt jobb! Varför skall det vara så svårt att fatta?