lördag, maj 07, 2011

Frys ingångslönerna i 100 år

Almega fortsätter trots bättre vetande att såga sitt eget förtroendekapital med fotknölarna. Det senaste utspelat från arbetsgivarorganisationen är föga oväntat och ligger i linje med deras tidigare undersökning som publicerades under 2010. Almega som är en av arbetsmarknadens parter hävdar nu på fullaste allvar att det som branshen behöver för tillväxt och sänkt arbetslöshet är frysta ingångslöner och ett stopp för garanterade löneökningar.

Mannen på bilden måste glömt en nolla, eller två...

Den nu mer helt onyanserade Jonas Milton tar i så det räcker och blir över när han nu pläderar för sitt case. – Alla har rätt till lön, men inte till löneökning, säger Almegas VD Milton till SvD, och förtydligar att medarbetare som inte fungerat inte ska ha löneökning. Vad nu Milton lägger i ordet "fungerat" skapar ju bara det en del frågetecken. Att tro att en anställd inte har utevcklats i sitt arbete under ett år och förtjänar en löneökning är ett resonemang som bara den mest feodala arbetsgivaren kan hävda. Arbetsgivarens ansvar för att se till att de anställda utvecklas och att företagets resurser utnyttjas på bästa sätt verkar inte vara något som ligger i Almegas intresse.

Återigen så öppnas blottorna i Milton och Almegas resonemang. Att den garanterade löneökningen som alla får när arbetsmarkandens parter gör uppvillkoren skulle vara ett problem för företagen, Almega och Sveriges utevckling är ju inget annat än ett skämt. Det skall bli intressant om Milton och hans gäng möter någon framgång i att nu slå på dom som har de lägsta lönerna i landet och står på lägsta trappsteget i lönetrappan. Sveriges ekonomi är på frammarsch och hjulen snurrar. Överskott i statens finanser och arbetslösheten sjunker, i detta klimat föreslår alltså Almega en frysning av ingångslönerna på 10 år, varför de inte gick ut och krävde 100 år måste bero på att Milton hade glömt en nolla, eller kanske två.

Almegas resonemang är en unken doft från en svunnen tid som inte hör hemma i ett kunskapsbaserat samhälle där individens utveckling på arbetsmarknaden står i fokus för tillväxt och utveckling. Det feodala arbetsgivarna som förväntar sig att de anställda lägger huvudet på hatthyllan när de kommer till jobbet och sedan sitter vid ett löpande band som inte bidrar till någon som helst utveckling är förvånansvärt få. Men att de får toppjobb inom arbetsgivarorganisationerna verkar vara mer vanligt.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Ankersjö / Martin Moberg / Progresiv blogg om solidaritet / Olas tankar / Arbetarprat / Peter Högberg / Martin Moberg2 / Silverstänk /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: