fredag, oktober 14, 2011

Vi vill alla ha en quickfix

I dag levererar Daniel Suhonen, chefredaktör för den socialdemokratiska tidskriften Tiden, sina tankar kring gatloppet mot Håkan Juholt. Suhonen målar en bild av den storm som Håkan Juholt står mitt i, en bild som har fler offer än Juholt och fler krafter som driver den framåt. Precis som Juholt själv sagt så är kritiken mot hans agerande befogad, men att hans förtroende som Socialdemokratisk ledare helt skulle vara förbrukat för all framtid anser jag kräver mer eftertanke än den sociala bevisbörda som nu lyfts fram. Suhonen skriver följande i SvD:

”Att rikta kritik mot dessa orimliga löneskillnader och känna aversion mot påståenden – återigen – om att ledande socialdemokrater skor sig eller myglar på medborgarnas bekostnad är inte bara mänskligt utan riktigt. Men när nu detta drev drar upp i tornadostyrka och kraven på Juholts avgång känns formulerade som i förväg, kombinerat med att en rad ”högt uppsatta socialdemokrater” anonymt riktar anklagelser mot sin partiledare luktar hela historien en ”set up” för att få Håkan Juholt avsatt och ersatt”.

Suhonen låter konspirationsteorierna flöda och fallar till föga för pajkastning om höger/vänster, men han tar även upp mer hårda fakta. Fakta som ett antal Socialdemokratiska bloggare noterat kring riksdagsförvaltningens agerande, något som media äntligen noterat. Förvaltningens hantering av ett outtalat regelverk – som första gången någonsin blev satt i text när förvaltningen ”råkade” uppdatera sin hemsida, efter det att drevet mot Juholt passerat storm till orkan på barometern. De tydliga reglerna, som aldrig tidigare uttalats utan bara varit underförstådda.

Intressant är även att man konsekvent väljer att lyfta fram frågan om Libyen, den interna debatten om skuggbudgeten, frågan om prövotid för medborgarskap och SVT:s vilja att koppla samman SD med den övriga oppositionen i en debatt på Agenda. Alla dessa ägg läggs nu i samma korg, korgen om Juholts ledarskap och hans moraliska ställningstaganden. Ett bra arbetssätt, om syftet är att ingen skall se skogen för all träden. Signalen som skickas är att alla frågor i allra högsta grad är aktuella och levande, men det finns en lösning, det finns en quickfix och det är Juholts avgång.

Även jag vill ha en quickfix på den situation som uppstått inom mitt älskade parti. Röster höjs att Juholts moraliska kompass är trasig efter alla aktiva år och det är tid att lämna. Jag ser inte hans avgång som en quickfix. Det är inte en quickfix i sakfrågan kring ledarskap, moral och slarv, eller en quickfix för den drivkraft som göra att media en ensklida driver på drevet med sin egen lilla piska. Oavsett avgång eller inte så finns ingen quickfix på detta, hur mycket vi än vill ha det, det finns bara hårt arbete för oss Socialdemokrater.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / Aftonbladet2 / Aftonbladet3 / Aftonbladet4 / Aftonbladet5 / SvD / SvD2 / SvD3 / SvD4 / DN / DN2 / DN3 / DN4 / DN5DN6Expressen / Expressen2 / Expressen3 / Expressen4 / Expressen5 /

Nymedia på detta:
SvenssonMartin Moberg / Roger Jönsson / Viktor Tullgren / Röda Berget / Jämlikhetsanden / Johanna Graf / Jinge / Johan Westerholm / Anybody´s place / Stefan Bergmark / SSV / Min politiska sida / Lasses blogg / Badlands Hyena / Jinge2 / Din morsa / Prärietankar / Fredman på kvarnberget / Ett hjärta RÖTT / Fredrik och hans Sollentuna / Magnihasa / Kulturbloggen /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

TC sa...

Paret Juholt, Juholt plus sambo, har ju uppenbarligen redan en bostad och bor i Stockholmsregionen så Juholt har väl egentligen ingen rätt alls till den bostadsersättning som är avsedd för de Riksdagsledamöter som inte har någon övernattningslägenhet alls i Stockholmsregionen?

PeO på Fredag sa...

Kanske man vill ha bort Juholt helt enkelt för att han var en "quickfix" från början och nu gjort sitt?

Kanske Juholt verkligen kuppade till sig partiledarposten och petade ut Mona och hennes förtrogna? Dessa som nu ger tillbaka när Juholt är i brygga?

Två konspirationsteorier att lägga på högen!

Ttrevlig helg förövrigt! Nåt Håkan Juholt inte lär ha, dessvärre.