onsdag, augusti 26, 2009

Tack Joanna Noëlle Blagden Levesque

Joanna gav mig verkligen avslutningen som jag letade efter idag. Nu så har de första kommentarerna kommit från den Moderata alliansens gällande höstens budget. Så här långt så har de tydligen börjat med de lätta sakerna, behovet av utbildning och insatser mot arbetslösheten. Att alltså försöka skifta från passivitet till aktivitet kring jobbfrågan. De kommer under 2010-2011 ge 4,5 miljarder kronor till fler utbildningsplatser och 3,9 miljarder till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Svårare nötter som skattesänkningar för de med jobb, satningar på pensionärerna och försvarets framtid kommer vi väl att kunna läsa om senare.

Fredrik Reinfeldt fick frågan om den Moderata alliansen inte nu gör precis som Socialdemokraterna, och gömmer undan arbetslösa i åtgärder, vilket man så kraftfullt kritiserat. Svaret från Reinfeldt på det påståendet tycker jag bidrar till en del funderingar. "– Det vi kritiserade Socialdemokraterna för var att de hade omfattande arbetsmarknadspolitiska åtgärder i högkonjunktur. De drog inte tillbaka insatserna när tiderna blev bättre, då satt folk kvar i skolbänkar och i åtgärder".
To little to late Reinfeldt........

Det kan tyckas att Fredrik Reinfeldt tror att arbetsmoralen i Sverige är så låg att varje man och kvinna hellre vill studera, eller vara en del av en arbetsmarknadspolitisk åtgärd än att ha ett jobb att gå till. Man kan få känslan av att Reinfeldt tror studier och åtgärder för arbetslösa inte är något som man skall hålla på med i högkonjunktur eftersom det hindrar människor från att arbeta. Ett synsätt som väl präglar hans politik och som nu gjort att Sverige sjunker djupare och snabbare ner i krisen än många andra länder. Att utbildning är det största garanten för att vara anställningsbar på en snabbt förändrande arbetsmarknad i en globaliserad värld är ett faktum. Att vi i Sverige skall konkurrera med kunskap och inte med låga löner är ett annat. Vi skall inte heller glömma en sådan sak som att den Moderata alliansen tog alla studenter som någon gång sökt ett jobb, men sedan studerade, till siffror i de som hamnat i utanförskapet.

Det är bra att dessa pengar vill satsas av borgerligheten, men att tro att detta skulle vara tillräckliga för ge Sverige utgångsläget vi behöver när konjunkturen vänder tror jag är är naivt.
Skattesänkningarna (10 miljarder) är fortfarande större än "satsningarna" på jobben och den borgerliga regeringen väljer konsekvent att nonchalera i KI:s rekommendationer. De
efterlyser en expansiv finanspolitik för att begränsa uppgången i arbetslösheten och rekommenderar ofinansierade reformer motsvarande 45 miljarder kronor för nästa år.
Enligt Reinfeldt framförs ofta önskemål om stora satsningar när det inte finns utrymme i statskassan. - Jag har ifrågasatt om det är politiskt realistiskt att dra ut 40-45 miljarder i satsningar med skattehöjningar och utgiftsminskningar som följd. Jag tror inte att det är realistiskt, säger Reinfeldt.

Varslen inom kommuner och landsting pågår för fullt och klyftorna som redan ökat kommer att ta ny fart. Det står utom allt tvivel att de som kommer drabbas hårdast är de som redan har det tuffast. Jag hoppas verkligen att Sverige slipper ta del av denna borgerliga budget som nu tar form. 2006 så släppte Jojo sin singel "to little to late" och dessa rader få summera denna borgerliga ansats att försöka lyfta Sverige från krisen. "It's just too little too late, a little too wrong and i can't wait but you know all the right things to say, you know it's just too little too late"

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

tisdag, augusti 25, 2009

Konspirationsteoriernas okrönte mästare

Att politiska partier och organisationer får klä skott för både ditt och datt är de flesta nog vana vid. Jag som själv läst 250 poäng i konspirationsteorier på Stockhloms universitet (not) är naturligtvis en stor tänkare och analytiker av dessa teorier. Jag har själv sett mig som konspirationsteoriernas okrönte mästare men nu har jag mött min överman. Det framstår för mig som att det är Israels tidigare ambassadör i Sverige, Zvi Mazel som innehar titeln.

Zvi Mazel, någonstans på bilden...

Mazel skriver i söndagens Jerusalem Post att Israel är utsatt för en demonisering av pressen i Europa, och Sverige går i täten för detta. Mazel anklagar svenska medier i allmänhet för att vara kopplade till socialdemokratin och fackföreningarna. Att Zvi kör en hård linje när det gäller anklagelser är ingen nyhet, men frågan är ju hur seriöst man skall se på hans återkommande angrepp. Ta som exempel hans syn på att Sverige inte har någon pressfrihet.

"Omkring 80 procent av tidningarna där, speciellt de fyra nationella tidningarna i Stockholm och hundratals tidningar på landsorten, vilka sätter agendan i Sverige, är på något sätt förknippade med den socialdemokratiska rörelsen och fackföreningarna, vilka båda är anti-Israel. Det finns ett slags diktatur av socialdemokrater i pressen i Sverige."

Som konspirationsteoretiker tycker jag det är viktigt att dosera sin antaganden med en nya salt och ironi för omvärlden, något som Metzel gång efter annan tycks missa. Han förklarar inte på vilket sätt socialdemokratin styr tidningarna, och går inte in på verkliga ägarförhållandena.
Zvi Mazel menar även att det publiceras anti-israeliska artiklar i tidningar varje dag i Sverige. Mazel kan ses som en frisk, men något märklig fläkt, i debatten. Det skall bli spännande och se om vi får några motreaktioner från gammelmedia på dessa huvudlösa anklagelser.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

fredag, augusti 21, 2009

Enkla hjärnor till Sverige

Sist jag såg dom var på Vattenfestivalen i Stockholm, minns dock inte vilket år det var. Frågan är om man skall återuppliva lite minnen och gå och se Simple Minds nu när dom gästar Stockholm igen. Den 23 november står bandet på scen i Solnahallen.

Gammelmedia på detta:
SvD, Aftonbladet

Krassman, In Your Face

torsdag, augusti 20, 2009

78% av kommunerna går back

Totalt så kommer Sveriges landsting och kommuner att gå back drygt 6 miljarder kronor för 2009. Siffrorna levererade Mats Odell idag när han besvarade en interpellation från Patrik Björk (S) i riksdagen. Interpellationen var först ställd till Anders Borg, men den lämnades över till Mats Odell. Siffrorna kommer från en enkät regeringen låtit göra med SCB:s hjälp.
Jag hoppas att du ber om mer casch till kommunerna

– Det är så illa att 225 av 286 tillfrågade ekonomichefer i landets kommuner prognostiserar ett negativt resultat i år, sade Odell. För kommunerna innebär det ett nettounderskott på cirka 3 miljarder kronor i år. För landstingen är siffran ungefär densamma. Totalt så handlar det om cirka 6,2 miljarder kronor back för kommuner och landsting. I maj bedömde SKL att kommunerna, för att klara av åtagandet gentemot en växande och åldrande befolkning skulle behöva fem miljarder kronor 2010 och åtta miljarder kronor 2011. Om nu Odell, Borg och de andra lyssnar på Thomas Idergard och Stefan Fölster för mycket så riskerar vi se dessa summor bli besparingar eller skattehöjningar. Åtgärder som direkt kommer att drabba de redan drabbade. Varselvågen inom kommuner och landsting har just börjat och den Moderata regeringen har inte ens har finansieringen av vaccinet mot Svininfluensan klar. Ont om handlingskraft är det gott om.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, SvD3, DN4 , SvD4, DN5, Aftonbladet, DN6

Nymedia på detta:
Jobbävningen, Magnus Johansson, Second Opinion, Johan Westerholm,
Peter Andersson, Veronica Palm, Kent Persson

Krassman, In Your Face

Platsjournalen snart större än kvällspressen

Arbetslösheten har ökat med 2,3 procent det senaste året. Nu ligger arbetslösheten enligt siffror från SCB på 9,1 procent. Dessa 9,1 procent motsvarar 454 000 personer som nu befinner sig i någon form av utanförskap där bidragsberoendet hägrar. Att arbetslösheten kommer att vara den viktigaste frågan i valet 2010 står väl utom alla tvivel vid det här laget. Samtidigt så har kampen om att få prioritera sina egna väljargrupper börjat inom den Moderata alliansen.
Platsjournalen, snart fler läsare än Aftonbladet och Expressen

Vi får väl se hur tydliga profiler som partierna kommer ha när slaget om kosingen är över och Anders Borg och Fredrik Reinfeldt fördelat slantarna. Kommer KD att hitta sin profil som gör att dom klarar 4 procent spärren till riksdagen? Kommer Centerpartiet att få det dom behöver för att verka trovärdiga i jobbfrågan? Kommer Folkpartiet att få sina pengar till kommuner och landsting? Kommer Moderaterna att få fortsätta med sina skattesäkningar för de redan rikaste. Många frågor hänger i luften och den Moderata alliansen har kniven på strupen att försöka ge bilden av att de klarar jobben, en fråga som dom enligt mätningarna tidigare haft störst trovärdighet i men nu tappat. En spännade höst är att vänta, för oss med ett jobb alltså.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Peter Andersson, Johan Westerholm, S-buzz, Jobbävningen, Peter Andersson 2, Utredarna


Krassman, In Your Face

onsdag, augusti 19, 2009

Gudmundson och Mauds 10-pack trosor

I SvD idag skriver Per Gudmundson av sig lite av sitt grundmurade sosseförakt. Den här gången handlar det om att Socialdemokraternas nya mötesplatser och arbetssätt är att tolka som en symptom på utebliven politik. Han gör en halsbrytande koppling, utan skyddsnät, mellan arbetssättet som Socialdemokraterna i nätverket Sq2540sthlm använder. Som enligt Gudmundson är hämtat från "Sex and the City" och är resultatet av bristen på ny politik. Jag kan bara tolka Gudmundson som att Socialdemokrater skall vara inlåsta på fackexpiditioner, studierum på ABF och sega S-föreningsmöten. Det är där den Socialdemokratiska politiken skall avhandlas. Inte på dinnerpartys, modevisningar eller på krogen. Ett resonemang som med all tydlighet haltar, om man försöker hålla jämna steg med verkligheten.

Att politiken skall finns där människor finns och erbjuda mötesplatser som attraherar kanske är nytt för en del inom politiken och Per Gudmundson, men inte för mig. Det är för mig uppenbart att vi som aktiva inom politiken konstant måste ompröva och utmana vårt arbetsätt och sättet vi kommunicerar på. Vi Socialdemokrater är en arbetarrörelse som måste göra detta själva, i varje liten kommun och i varje liten S-förening. Jag kan förstå att Gudmundson blir chockad när han ser dessa krafter inom Socialdemokratin, detta har väl endast varit borgerliga pr-byråer arrangerat tidigare.

Politiskt nätverkande kan se ut på många sätt, igår så jag exempel på ett väldigt lyckat sådant utfört i Lappländsk glesbyggd. På bästa sändningstid får vi höra om Maud Olofssons trosinköp. Detta inköp kan inte ses som något annat än ett lyckat nätverkande (medvetet eller ej). Vad Socialdemokraterna i nätverket Sq2540sthlm har gjort är att använda ett sätt som uppenbart fungerar i en mer urban miljö och en annan målgrupp. Reflexen hos vissa människor är att förändring är till det sämre, men inte hos mig. Jag misstänker att Per Gudmundson inte heller tror det utan att hans motiv är rent politiska. Han känner med all säkert rädsla inför den förändringen han sett inom Socialdemokratin.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

Den borgerliga politiken fungerar

En kanske något oväntad rubrik här på In Your Face, men nu skall sanningen fram, och den borgerliga politiken har faktiskt fungerat. Efter att regeringen ändrade förutsättningarna för a-kassan har de kraftigt höjda avgifterna lett till ett historiskt ras av fackförbundens medlemstal. Att minska det fackliga inflytandet genom att förändra a-kassans organisation och ersättning har länge varit en borgerlig dröm. Inspirationen är hämtad från som Norge, där a-kassan både är statlig och obligatorisk. Vilket självklart påverkat den fackliga organisationsgraden. I Norge ligger den cirka 20% under Sveriges.


Effekten av höjningen på avgiften till a-kassan har resulterat i att cirka 500.00 personer har valt att lämna A-kassan, det har dessutom fått en annan effekt. Alla som idag har ett arbete betalar gemensamt till a-kassan via arbetsgivaravgiften. Den förda politiken har gjort att arbetsgivaravgiften nu finansierar en större del än den som faktiskt betalas av de som är medlemmar i a-kassan. De som var först ut att lämna a-kassan var de som stog längts från arbetsmarknaden, de som inte såg sig beröras av den längre. Men i samband med förändringen av sjukförsäkringen så har ett antal av dessa fått ett bryskt uppvaknande. Att vi står sämre rustade inför den andra varselsågen som nu börjat i våra kommuner och landsting är ett faktum. Att Sverige måste stå väl förberett och rustat när konjukturen vänder vet vi alla, men den borgerliga politiken som förts, och förs har allt jämt försämrat Sveriges möjligheter att ta täten när vändningen kommer. När det väl sker är jag rädd för att Sveriges resultat kommer likna Mustafa Mohameds final på 3 000 meter hinder under VM i Berlin.

Gammelmedia på detta:
Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

måndag, augusti 17, 2009

Spara&Slösa med Fölster

På brännpunkt tar Stefan Fölster (Svenskt Näringsliv) och Nima Sanandaji (Captus) till tangentbordet för att ge sin syn på kommuners sätt att sköta sin ekonomi och verksamhet. Artikeln är för att sätta fokus på en ny rapport från Svensk Näringsliv som visar att "de kommuner som låter sina utgifter skena iväg paradoxalt nog inte satsar mer på vård, skola och omsorg". Summan är att de anser att man inte skall belöna slösaktiga kommuner.

"De mest slösaktiga kommunerna lät sina sammanlagda utgifter öka med mer än 50 procent under åren 1998–2008. De mest sparsamma däremot nöjde sig med mindre än 20 procents ökning. Ändå ökade de spar- samma kommuner resurserna till skolan betydligt mer än de slösaktiga. I de slösaktiga kommunerna har utgifterna i viss utsträckning gått till simhallar, campingplatser, bowlinghallar och liknande, som Timbro nyligen visat. I stor utsträckning har dock pengar gått till mer byråkrati*"

Att Svenskt Näringsliv inte vill att kommuner skall investera i sådant som kan drivas i privat regi är ju inget nytt men att kommunernas arbete skall värderas enligt hur slösaktiga dom är med att investera i sin verksamhet eller hur återhållsamma dom är tycker jag visar på ett allt för enkelspårigt resonemang. Det är som att alla dessa investeringar som gjorts är helt huvudlösa, saknar förankring och är slöseri med skattemedel. Jag tror inte att bilden är så enkel.

Resonemanget och resultatet av rapporten skapar i mitt huvud en del frågetecken. Vilka är dessa kommuner som "slösat" mest respektive minst. Hur ser deras politiska majoriteter ut? Vilka skattesatser har dom? Vilka verksamheter har man satsat mest på och hur ser åldersstrukturen ut? Förutom att jag motsätter mig författarnas syn på de offentliga verksamheterna så tycker jag att dom ändå berör ett intressant resonemang när det gäller att beskriva vad som händer i lågkonjunkturer. Så här skriver Fölster och Sanandaji.

"
Under krisåren 2009 och 2010 sammantaget minskar produktionsvolymen i näringslivet med 7 procent och sysselsättning med ungefär 200000 personer. Däremot ökar produktionen i kommuner och landsting, enligt SKL:s prognos, medan sysselsättning endast minskar marginellt. Trots detta har vi en debatt om stora nedskärningar i välfärden.

Att fördelningen ändras mellan privat till offentligt i kristider är ju inget nytt. Samhället får naturligtvis större utgifter när lågkonjunkturen slår. Ökade socialbidrag, ökad arbetslöshet och ökad ohälsa gör att produktionen inom det offentliga ökar. Men resonemanget pekar på ett bra sätt att man inte kan ha för mycket sparat från goda tider, för kunna använda i sämre. Den borgerliga regeringen vi har nu är ett levande bevis på detta. Först använder man ett statligt överskott till skattesänkningar för att det skall ge ökad tillväxt, vilket uteblivit. När sedan krisen är ett faktum så skall man använda man samma politik för att få fart på sysselsättningen. Mer av samma alltså, oavsett konjunktur.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Westerholm, JJ.n


Krassman, In Your Face

fredag, augusti 14, 2009

Kommer KD satsa på kommuner och landsting?

Först ut inför den kommande budgeten var Moderaterna. Där utlovades det skattesänkningar å ena sidan, och å andra sidan mer pengar till kommuner och landsting. Kristdemokraterna är på samma linje som Moderaterna och Folkpartiet, när det gäller pengar till kommuner och landsting. Centerpartiet är dock inte inne på den linjen, Maud Olofsson (C) menar att det är fel väg att gå och vill istället sänka arbetsgivaravgiften. Att det finns splittring i den Moderata alliansen är uppenbar. Men jag tycker mig även se detta i Kristdemokraternas prioritering Om det nu är kommuner och landsting som KD önskar att satsa på blir man ju lite fundersam över utspelet från folkhälsominister Maria Larsson.


Hon meddelar att staten inte kommer att skjuta till några extra pengar för massvaccinationerna mot svininfluensan i höst. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) beräknar att slutnotan kommer att uppgå till mellan 2—3 miljarder kronor. För landstinget i Stockholms län kommer kostnaderna för höstens vaccinering att landa på cirkus en miljard kronor. Vad nu KD:s satsning på Sveriges kommuner och landsting kommer att bestå av får vi väl se, att det inte kommer att vara kostnader för vaccin mot Svininfluensan är ju uppenbart. De kanske tror att det blir billigare att ta kostnaderna för influensan senare istället, vilket jag tror inte tror.

Enligt en prognos kommer över 400.000 svenskar att smittas av svininfluensa i höst även om vaccineringen kommer i gång snabbt. I värsta fall kan fler än fem miljoner svenskar drabbas. Att det finns länders regeringar som resonerar på ett annat sätt behöver man inte gå långt för att hitta. I Finland står staten för hela notan. - Sett till statsbudgeten så är det en liten utgift, säger Pekka Järvinen, direktör vid Social- och hälsovårdsministeriet i Finland.

Information om Svininfluensan
Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

torsdag, augusti 13, 2009

Hägglund försvarar omskärelse

Idag så svarade socialminister Göran Hägglund (KD) på en interpellation ställd av Centerpartiets Staffan Danielsson gällande omskärelse. Danielsson ställer en rad frågor i sin interpellation men summerar det hela i detta. "Överväger verkligen socialministern att ålägga landsting och läkare att utföra dessa operationer, eller avser han att i stället tillsätta en utredning för att i ett helhetsperspektiv utreda denna svåra fråga med beaktande av vad jag har anfört ovan om bland annat integritetsaspekterna?"

"Lite fakta som jag hämtat från Wikipedia"

Göran Hägglunds svar på interpellationen var väntad. Regeringen har inte någon avsikt att ändra lagen kring omskärelse på pojkar, eller för avsikt att tvinga landstingen att erbjuda ingreppen. Hägglund anser även att den utredning som nyligen gjorts räcker gott och väl. Hägglund tänker alltså inte att dra vapen mot rätten till omskärelse, men han meddelar att regeringen kommer att följa frågan noga. Som alla andra frågor med andra ord. Bästa kommentaren under interpellationsdebatten går oavkortat till Danielsson -Till sist, lite fakta som jag hämtat från Wikipedia. Det kanske inte var något fel på siffrorna han drog men hans uttalande kan ge sken av att att Wikipedia endast innehåller fakta, vilket kan vara farligt att torgföra.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia
på detta:
Peter Andersson, Politikerbloggen, Hannah Ström, Carina Hägg

Krassman, In Your Face

Kollegorna rusar till undsättning

Precis som tidigare så uppvisar kollegorna till den dråp misstänkta barnläkaren från Astrid Lindgrens barnsjukhus en grundmurad inställning till att läkaren är oskyldig Socialstyrelsens vetenskapliga råd har slagit fast att den tre månaders flickan, Linnea, fick en kraftig överdos av narkosmedlet tiopental kort innan hon dog. Detta tycker dock läkarens kollegor hävdar barnläkarens oskuld. - Vårt stöd till henne är oförändrat. Enligt min uppfattning så har hon inte gjort sig skylldig till felaktigheter, säger chefsläkaren Stefan Engqvist på Karolinska.
Vill man att sanningen skall komma fram?

I obduktionsrapporten uppgav att koncentrationen av Tiopental var tusen gånger högre än vid normal användning. - Den siffran är nu korrigerad vilket talar för hennes oskuld. Det kanske är frågan om en tio gånger högre dos. Jag tror inte barnet fått en överdos utan att hon var i så dåligt skick att kroppen inte kunde ta emot läkemedlet, säger en annan av barnläkarens kollegor. Frågan blir ju då vad dosen var till för? Vem som dock är ansvarig för den icke journalförda injektionen av Tiopental av alla de 21 personer som fanns i rummet där Linnea vårdades har dock ej framkommit. Att det råder brist på vittnen som sett vad hänt i det överbefolkade rummet ser jag som helt omöjligt. Någon har uppebart gjort det, och de som befann sig i rummet vet med all säkerhet vem det är.

Att Linnea fick er hjärnblödning när hon tidigare felbehandlades och att det misstänks ha resulterat i att hon drabbades av hjärnskador har Hälso- och sjukvårdens anvarsnämnd (HSAN) redan konstaterat. Detta resulterade i att ansvarig sjuksköterska varnades. Sjuksköterskan uppgav till HSAN att det var mycket stressigt på neonatalavdelningen den aktuella natten på grund av underbemanning. Något som det inte var tal om den 19:e september när alltså 21 personer var inblandade. Trots detta så har ingen erkänt att något misstag begåtts, och ingen har sett vem som givit den dödliga injektionen av Tiopental. Denna historia luktar bara värre och värre. Vem kunde tro att de skulle vara så svårt att få fram sanningen om vad som hände Linnea den 19:e september. Det är väl inte en outlaw MC-klubb man utreder heller.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, DN, SvD, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Heidbrik

Krassman, In Your Face

onsdag, augusti 12, 2009

Är det en slump att det skett i Vetlanda?

Debatten om att landstingen skall erbjuda omskärelse eller inte har rasat under ett par veckor och argumenten haglar från alla håll. En del grunda och onyanserade, andra med djupare insikt och nyans för frågan. Oavsett om man är för eller emot så fick jag idag skickat en nyhet skickad till mig från Carina Hägg (S) på Facebook. Det var från Sveriges Radio P4 i Jönköping som på ett bra sätt belyser problemet, och det som lagstiftningen är till för att motverka. Det är nämligen vårdpersonalen i Vetlanda som nu slår larm om att flera små pojkar, som omskurits av en kringresande läkare har drabbats av infektioner.

Är det en slump, jag tror inte det.

Att det nu skett i Vetlanda kommun ser jag inte som en slump. Socialstyrelsen kommenterar i sin rapport (S2005/7490/SK) att det har betydelse för valet att gå till vården för ingreppet, att det inte kostar orimligt mycket. "En viss ökad kostnad jämfört med hälso- och sjukvårdsåtgärder som utförs på grund av sjukdom kan de flesta acceptera, men om kostnaden blir för hög ökar risken att människor vänder sig till illegala aktörer". Jönköpings landsting erbjuder omskärelse på pojkar, men det är det enda landstinget i Sverige som debiterat fullt pris (eller närmast fullt pris) för ingreppet. I Jönköping kostar en omskärelse allt från 7.966 kr till 21.312 kr. Enligt 2004 års siffror utfördes det cirka 15 omskärelser i Jönköpings landsting det året, vilket placerar landstinget i bottenskiktet över genomförda ingrepp. Bra eller dåligt avgör ni, men för de tre pojkarna som detta berör så tycker jag att Jönköpings landsting bör tänka om när det gäller kostnaden för ingreppet.

Gammelmedia på detta:
SR, SvD, DN


Krassman, In Your Face

Trovärdigheten i jobbfrågan

Brukar inte missa sifoundersökningar, men jag får väl helt enkelt skylla på att det var alldeles för fint väder förra veckan. Denna Sifo ger mig åter anledning att blogga om Moderaternas ekonomiska utspel, utan siffror som gjordes i veckan. Det är nämligen pr-byrån Westander som låtit göra en undersökning gällande trovärdigheten i jobbfrågan. Resultatet ger både glädjeyra och en del nagelbitande. Undersökningen visar att en av fyra svenskar, 25 procent, känner störst förtroende för Socialdemokraterna när det gäller jobben och arbetslösheten. Den genomfördes mellan den 27-30 juli 2009. Då fick 1 000 personer frågan "vilket politiskt parti känner du störst förtroende för när det gäller jobben och arbetslösheten?” och så här fördelades svaren.

Socialdemokraterna: 25 %
Moderaterna 24 %
Folkpartiet 5 %
Centerpartiet: 3 %
Miljöpartiet: 2 %
Vänsterpartiet: 2 %
Kristdemokraterna: 1 %
Tveksam/vet ej: 37 %

Westander kommer att presentera motsvarande undersökning en gång i kvartalet inför valet 2010 och med tanke på utgångsläget så kommer jag att återkomma till dessa undersökningar. Vi kan ju även se att Centerpartiets korståg mot unga på arbetsmarkanden och fackliga rättigheter inte verkar skapa mycket förtroende. Detta trots att Maud Olofsson är Sveriges näringsminister. Eller så kanske det är det som är just orsaken till det låga förtroendet som Centerpartiet har i frågan.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Westerholm, Jobbävningen, Peter Andersson, Rasmus Lenefors, S-buzz

Krassman, In Your Face

"Ingen rök utan eld" står sig ännu

Äntligen så har det kommit lite information kring barnläkaren som står under utredning för dråp. Brottsmisstankarna mot barnläkaren har dessutom stärkts. Linnea, som avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus i våras, fick en kraftig överdos av narkosmedlet tiopental kort innan hon dog. Det slår Socialstyrelsens vetenskapliga råd fast i ett yttrande. Inte var det 1 000 gånger mer än vid normalt användning som vi först kunna läsa om, men för mycket är det. – Det är en orimligt hög dos, säger säger Krister Nilsson, huvudansvarig i det vetenskapliga rådet, till Dagens Medicin.


Dessutom har ingen av vårdpersonalen medgett att de gett flickan tiopental och det står inget om det i journalerna. Jag har vid flera tillfällen skrivit om frågan kring den dråpmisstänkta barnläkaren och Linneas öde, och fått en massiv kritik. Hela tiden har jag hävdat att man måste låta utredning ha sin gång och att åklagaren måste avgöra om den misstänkta barnläkaren skall frias eller åtalas. Delar ni min uppfattning så kan ni ju gå med i Facebook gruppen jag skapade för att den dåvarande kammaråklagaren Elisabeth Brandt att hennes utredning skulle fortlöpa. Vi vet fortfarande inte hur det kommer att sluta, men uttrycket ingen rök utan eld tycker jag fortfarande känns klädsamt. Förundersökningen kring den misstänkta läkaren förväntas bli klar under augusti. - Jag vill inte kommentera Socialstyrelsens yttrande, men den kommer att ingå i förundersökningen. När den är klar kommer jag att fatta beslut om åtal ska väckas, säger chefsåklagare Peter Claesson till SvD.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet, DN, SvD, Dagen Medicin, DN2

Nymedia på detta:

tisdag, augusti 11, 2009

FP gör upp internt, på DN debatt

Att inte Stockholms läns landsting infört ett sprututbytesprogram för injektionsnarkomaner är en skam. 2007 gjorde Novus Opinion en undersökning på ämnet, på uppdrag av TV4 Nyheterna Stockholm. 65 procent tyckte då att ett sprutbytesprogram är en mycket bra eller ganska bra idé. Frågan blir ju då när styrande politiker tänker vakna. Ett försök till uppvaknande kan man ändå hitta på DN opinion idag. Författarna tycker att det nu är upp till Jan Björklund (FP) skall visa sig vara social­liberal och ge Stockholms missbrukare en chans att slippa bli hivsmittade. Det är enligt dom Björklund som bör peka med hela handen, och genomföra förändringar på nationell nivå.

Kommer Björklund att ta Rydberg eller Bardh i örat?

Dagens 20-årsgräns och bosättningskrav i det aktuella landstinget är kontraproduktiva ur smittskyddssynpunkt och givetvis helt inhumana, vilket jag kan hålla med om. Initiativet är bra, däremot så vet jag inte om det är utbildningsminister Björklund som skall leverera ett nytt förslag på lagstiftning på området. Detta borde ligga på Göran Hägglunds bord kan jag tycka. Men det kanske är så att författarna menar att Jan Björklund skall tvinga samtliga Folkpartister att vara positivt inställda till sprututbytesprogram, knappast en särskilt liberal tanke eller handling för den delen. Två personer som nämns i artikeln som behöver tas i örat är landstingsorådet Birgitta Rydberg (FP) och Rolf Bromme (FP) som måste ändra inställning till sprutbyten.

Som sagt, ett bra initiativ men frågan är om man skall tvinga landstingspolitiker mot sin vilja att detta skall genomföras. Sedan 2006 så har landstingen möjlighet att ta beslut om sprututbyten skall införas, precis som omskärelse på pojkar, men det är fortfarande landstingen som avgör frågan. Om Alexander Bard och hans vänner ser DN opinion som en framkomlig väg till att förändra inställning hos sina partikamrater vet jag inte. Om inte så tycker jag att dom bör göra gemensam sak med oss Socialdemokrater i Stockholms läns landsting, eftersom samtliga av våra ledamöter är för att införa ett sprututbytesprogram. Precis som Moderaterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Stig Nyman (KD) som sitter i landstingsfullmäktige hälsar per telefon att det finns en majoriteten inom Kristdemokraterna i landstinget för ett sprututbytesprogram men även en och annan som är emot. Ni har väl inte missat radiodebatten på ämnet mellan de båda Folkpartisterna Bard och Bromme i P3.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, SvD2

Nymedia på detta:
Germania, Waldemar Ingdahl, Saved Monke, Stockholmsvänstern, Andreas blogg, Sjölander, Ankdammen (Ankersjö:)

Krassman, In Your Face

måndag, augusti 10, 2009

Att skjuta på pianisten

Idag så började Greenpeace lägga ut trålhinder i Kattegatt. Enligt gällande direktiv är det redan förbjudet att bottentråla i området Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt, men tydligen så genomförs det ändå. Därför har nu Greenpeace tagit tag i problemet, och med vilken bravur. Man lägger ut stenblock som väger mellan 500 kilo till tre ton. Blocken läggs på markerade platser för att förhindra just bottentrålning. Trots att länsstyrelsen i Halland vill förbjuda bottentrålning och överfiske kan den inte göra detta på grund av reglerna i EU:s gemensamma fiskepolitik. Redan förra sommaren inledde Greenpeace kampanjen med att dumpa stenblock utanför tyska Nordsjön Sylt och under vintern har de arbetat med att få fram en miljökonsekvensbeskrivning av området.


Trots att Greenpeace nu fått tillstånd för dumpningen så får den kritik från flera håll och kanter. Fiskebranschen (oväntat, not), jordbruksminister Eskil Erlandssson (oväntat på riktigt) och Fiskeriverket. Fiskeriverket tycker nämligen det är egenmäktigt förfarande. De anser att det är myndigheternas sak att skydda områdena. Hur väl det har fungerat går ej att utläsa av det jag hittat på nätet men jag misstänker att Greenpeace mycket väl vet varför de lägger så mycket resurser och engagemang på detta. Eskil Erlandesson (C) hävdar att aktionen kan hota den svensk-danska överenskommelsen om ett totalt fiskeförbud i områden i Kattegatt där torsken leker. Det låter på Eskil Erlandsson som om att en tredje part skall hållas annsvarig för ett avtal mellan två andra parter inte fullföljs. Känns lite väl långsökt men vad vet jag, han är ju minster, så han har väl aldrig fel.

Dom i de klagandes skara som i alla fall har något konkret att ta upp är yrkesfiskarna som är oroliga för sin redskap och båtar. Men med tanke på ekolod och liknande så borde det vara möjligt att undvika dessa bumlingar. Det är ju inte så att Greenpeace gör detta i hemlighet. De skulle säkert kunna ge fiskarna positionerna så de vet vart de skall fiska om de nu vill ha/eller slippa stenblock i håven. Själv blir jag alldeles varm i kroppen av initiativet och har idag beställt uppgifter för att bli "månadsgivare" via autogiro till Greenpeace. Gör det du med, om du vill vara riktigt PK och inte bli klassad som surpuppa, som Eskil och de övriga.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
The life of Avlo, Ekotänk, JJ.n

Krassman, In Your Face

Kom och köp konservativ gröt

Idag tog Moderaterna första steget att spola bort nyhetstorkan. Nu kommer regeringens övriga små borgerliga få hålla i vattenkannan ett par veckor innan regeringens nya budget presenteras. Förutom att Moderaterna nu uttrycker att de vaknat och insett att man nu måste investera i landets kommuner och landsting för att mildra effekterna av lågkonjunkturen så tog Fredrik Reinfeldt till ordentligt med brösttonerna och tog upp valvinnaren från -06. - Vi sätter jobben främst och måste vara rädda om den sysselsättning vi har.

trovärdigheten i detta kanske vi skall låta historien avgöra, det är ju inte första gången vi hör denna lovsång från statsminister Reinfeldt. Det var utanförskapet och jobben som skulle adresseras valet -06, och jag tror de flesta vet hur bra den Moderata regeringen arbetet med frågan sedan dess. Anders Borg sade att det skulle ta två år innan effekterna av den borgerliga politiken skulle ge effekt, och visst har vi fått se det. Den borgerliga passiviteten och oviljan att investera i välfärdens kärna före skattesänkningar till de som redan har bra har givit resultat. Klyftorna i samhället har ökat, arbetslösheten stiger i en takt som inte ens Svenskt näringsliv förutspått och varslen inom kommuner och landsting är rekordmånga.

Förutom att det lovas manna över kommuner och landstings skyar, målas stor osäkerhet för att klara leveransen. I dokumentet "Jobba Sverige ur krisen" kan vi hitta följande rader "Alliansregeringen har därför, med start i budgetpropositionen 2009 och med förstärkningar i den särskilda tilläggpropositionen i januari som i vårpropositionen presenterat förslag för att möta krisen och en dämpa uppgången i arbetslösheten (syftningsfel och allt). Man konstaterar även att osäkerheten kring den ekonomiska utvecklingen kvarstår och att erfarenheter från 1990-talet tydligt visar att behovet av tidiga insatser för att förhindra att arbetslösheten biter sig fast. Detta till trots så utlovas naturligtvis mer skattesänkningar. Min fråga blir ju då om vi anser att det regeringsbärande partiet Moderaterna gjort tillräckligt när de tidigare hade chansen, jag tycker inte det. Nu verkar det inte handla om vad som är rätt och riktigt för Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, nu handlar det om att sälja med mördande reklam, att den Moderata alliansen behöver fyra år till.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

fredag, augusti 07, 2009

Varför inte göra rätt från början?

Vi har i gammelmedia kunnat läsa om alla de tiotusentals människor som kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen vid årsskiftet, och under resten av nästa år. Debatten kring förändringen och införandet av den bortre parentesen i sjukförsäkringen som den Moderata regeringen införde har rasat under en lång tid. Kritiken har varit massiv och den Moderata regeringen har delvis backat en gång i frågan. Utförsäkrade ska inte behöva söka socialbidrag och sjukpenningen ska förbli 80 procent, utan tidsgräns, för de allra sjukaste, hette det då från regeringen (2008).

Eftersom det lackar mot jul, så utlovar nu Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson nya insatser för de utförsäkrade. – För de här personerna, som hade en tidsbegränsad tidsersättning förut, var det bara tre procent som någonsin kom tillbaka. Vi kommer i stället att komma med en åtgärd för de här personerna, med någon form av insats, med arbetsträning eller arbetsmarknadspolitisk åtgärd och någon form av ersättning. Det tycker vi är viktigt att erbjuda de här personerna, uppger hon till SR. När det sedan gäller vilken ersättning och vilka satsningar det blir så kommenterar hon det med - det en budgetfråga och det ber vi att få återkomma till".

Efter all kritik och den debatt som varit så kan jag bara undra vad det nu kommer att kosta att göra detta, och vad hade det kostat att göra rätt från början. Jag tror knappast detta "lappande" kommer att fånga upp de brister som det nya systemet har och alla de personer som nu drabbas. Om denna nya anstas, utan öronmärkta pengar kommer att minska tillflödet till Socialkontoren får vi allt se, och vi kommer att följa frågan noga Husmark Pehrsson.

Gammelmedia på detta:
DN, SR, SvD, Aftonbladet

Övrigt på detta:
Namninsamling för humanare sjukskrivningsregler


Krassman, In Your Face

onsdag, augusti 05, 2009

Skall Hägglund utmana religiös omskärelse?

Idag så kastar sig två Moderater in i debatten kring omskärelse som på gott under en tid. Det är landstingsledamoten Peder Drott och riksdagsledamoten Finn Bengtsson. På brännpunkt i SvD så skriver de båda att omskärelse på pojkar inte är riskfritt och att omskärelse av gossar beskrivs av förespråkarna som en komplikationsfri åtgärd. Vi kan väl för det första konstatera att ALLA kirurgiska ingrepp är förende med risker. Vi finner även detta resonemang på frågan om omskärelse från dessa två Moderatskribenter.

Vad vilja Finn och Moderatern egentligen?

"När barns och vuxnas intressen kolliderar vid exempelvis misshandel och pedofili tar vi med självklarhet barnets parti genom att kriminalisera dessa beteenden för barnens skydd. Att då betrakta föräldrarnas önskan om avlägsnande av kroppsdelar som en samhällelig rättighet utan intresse för barnets medgivande förefaller därför absurt"

Om Moderaterna nu skall bli det första partiet inom den Moderata alliansen som kommer att svänga i frågan skall blir spännande att se. Jag har haft det på känn att något av de borgerliga skulle ta upp detta men att Moderaterna skulle ta kommandot, som jag tycker att dom gör med artikeln, trodde jag inte.

2006 motionerade sju Vänsterpartister (2006/07:So374) att omskärelse utan medicinsk grund skulle förbjudas. Vid voteringen av motionen var det sju reservationer mot avslaget på motionen, alla från Vänsterpartiet. Inga reservationer från Moderaterna och Finn Bengtsson alltså (om han nu tjänstgjorde). Men det är klart man kan ändra sig, anser man nämligen att en lagstiftning förefaller absurd, och man själv är lagstiftare så bör ju ett annat förslag vara att vänta.

Att tro att Finn Bengtsson och Peder Drott är en duo av ensamvargar i frågan från Moderaterna ser jag inte som troligt. Denna artikel är som alla andra sanktionerade och publiceras med regeringens goda minne. Här kan jag se att vi kommer att få en spricka i den Moderata alliansen som kommer att få klart kännbara konsekvenser, frågeställningen om Socialminister Göran Hägglund (KD) att dra vapen mot muslimska och judiska omskärelser blir intressant att följa.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, Aftonbladet, DN

Nymedia på detta:
Nonicoclolasos, Morphei dräng, Wendt, Orsakverkan, Dresscode Black

Övrigt på detta:
Studier om risker med omskärelse från USA


Krassman, In Your Face

Varsel är varsel och varsel ger arbetslöshet

Antalet personer som lämnat A-kassan på grund av den borgerliga regeringens reform att höja dess avgift och förändra ersättningen har gjort att närmare 500 000 människor lämnat A-kassan. För den cyniske skulle detta kunna leda till att antalet som erhåller A-kassa skulle minska, något som säkert borgerliga politiker skulle vara noga med att påpeka, men inte ens det går hem har det visat sig. Vi har gång efter annan fått höra att vi Socialdemokrater är alldeles för pessimistiska och dramatiska när vi oroas över den varselvåg som gått genom tillverkningsindustrin i Sverige. Ny statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) visar juli månad var antalet personer som fick arbetslöshetsersättning i Sverige nära 30 procent fler än i juli förra året.


Nära 160.000 personer fick arbetslöshetsersättning i juli i år. I juli 2008 var siffran 123.500. Det är något fler män än kvinnor får ersättning, 80.500 män jämfört med 79.500 kvinnor och under juli betalades 1,7 miljarder kronor ut i arbetslöshetsersättning, en ökning med 200 miljoner kronor jämfört med månaden innan, enligt IAF. Samtidigt så knäns det som Sveriges Moderata regering fortfarande är på sommarlov, istället för att sitta i skolbänken och ta tag i problemen som finns. Det är inte passivitet som kommer att lösa jobbfrågan i Sverige, trots att borgerliga bloggare verkar tro detta. Jag vill citera Thomas Östros som avslutning. -Den ekonomiska krisen är global. Men det är ingen ursäkt för passivitet. Jobben måste sättas före stora skattesänkningar. Socialdemokraterna har ett brett program för fler jobb med bl.a. 50 000 fler utbildningsplatser, investeringar för att Sverige ska byggas mer klimatsmart, förbättrade villkor för entreprenörskap, resurser till kommunerna för att dämpa välfärdskrisen samt investeringar för att stärka tryggheten och därmed framtidstron hos svenska folket. Östros visar tydligt vilka som vågar tala om frågan, och dessutom vilka som har verktygen för att göra något åt det.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, GP, SvD2, DN2, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Jobbävningen
, Krantz, Peter Andersson, Tankar från roten

Krassman, In Your Face

måndag, augusti 03, 2009

Lågkonjunkturen i säkerhetskulturen

Då är det åter dags för lite säkerhets-hets. Ni som läst min blogg tidigare vet att jag inte är att se som någon direkt supporter till denna "strålande" energikälla generellt, och inte blir det bättre när jag följer säkerhetsarbetet som görs på reaktorerna. I mitten av juli var det Ringhals som Strålskyddsmyndigheten (SSM) beslutade skulle underkasta sig särskilda villkor, och senast det skedde i Sverige så var det Forsmark 2006. Nu är det åter dags för Forsmark att hamna i rullarna.

If you're looking for trouble. You are looking at the right place.

SSM har under våren
gjort en inspektion av hur Forsmarks Kraftgrupp AB har arbetat med utredning av händelser och hur den i sin tur ska leda till bättre erfarenheter kring säkerheten. Som av en händelse är myndigheten inte nöjd med resultatet. Bland annat skriver de i föreläggandet "att praxis för säkerhetsgranskning av händelser inte fullt ut lever upp till vare sig interna krav eller gällande myndighetskrav." En av anmärkningarna är att det inte finns en beskrivning över hur sådana utredningar ska göras. Inte heller framgår det av kraftverkets kvalitetssystem hur de åtgärder som vidtas efter en incident har fungerat.

SSM påpekar även att det saknas anvarsbeskrivning för de som jobbar med att utreda incidenter. Det fick man kritik för redan 2001, men ännu har man inte tagit fram några beskrivningar. Enligt SSM utgör säkerhetsgranskningen en väsentlig del av försvaret för att hindra att brister i säkerheten återkommer. Forsmarks Kraftgrupp AB har nu året på sig att åtgärda bristerna, vi får väl se om de hinner den här gången. Som sagt, jag blir inte imponerad i alla fall. Det som dock är imponerade är SSM:s tålamod, mitt är slut för länge sedan.

Gammelmedia på detta:
SvD
, DN, Aftonbladet, Unt


Krassman, In Your Face

Den talande tystnaden

Idag levererar ett av oppositionens starkaste utposter i bloggosfären, alliansfritt Sverige, en mycket intressant rapport som heter "Locket på". Rapporten gäller hur flitigt den största politiska frågan, arbetslösheten, omskrivs på borgerliga bloggar. Undersökningen är genomförd mellan den 28 juli och den 1 augusti 2009, och behandlar de 20 senast skrivna inläggen i mån av tillgång på sammanlagt 392 bloggar av regeringspartiernas bloggar. Resultatet är inget annat än beklämmande och visar verkligen hur viktig jobbfrågan är i den borgerliga bloggosfären. Endast i 1 av 100 inlägg (1,17%) omnämns den svenska arbetslösheten. Så mycket alltså ger de borgerliga bloggarna fokus på den så tidigare omtalade arbetslinjen.



Att jobben kommer att bli den avgörande frågan i valet 2010 tror jag knappast det finns någon som tvivlar på. Dock kan vi konstatera genom denna rapport att de borgerliga bloggarna inte ens vågar ta i frågan. Jag ser två troliga anledningar till detta. Den första skulle kunna vara att de borgerliga bloggarna som tagits upp i rapporten är nöjda med den jobbpolitiken som den Moderata alliansen bedriver. Den andra skulle vara att de vet att det inte är möjligt att påverka sina egna partier längre och att de givit upp den viktiga opinionsbildande funktionen som de själva besitter, och väljer att skriva om andra frågor istället. Från min egen kommun så kan vi se att de mest framträdande borgerliga bloggarna inte är något undantag, trots att de båda är riksdagsledamöter. Inte ett inlägg om arbetslösheten från varken Göran Pettersson (M) eller Lennart Rohdin (Fp) under mätperioden.

Nymedia på detta:
Alliansfritt, Laakso
, jobbävningen, S-buzz, Peter Andersson, Johan Westerholm

Krassman, In Your Face