måndag, augusti 03, 2009

Den talande tystnaden

Idag levererar ett av oppositionens starkaste utposter i bloggosfären, alliansfritt Sverige, en mycket intressant rapport som heter "Locket på". Rapporten gäller hur flitigt den största politiska frågan, arbetslösheten, omskrivs på borgerliga bloggar. Undersökningen är genomförd mellan den 28 juli och den 1 augusti 2009, och behandlar de 20 senast skrivna inläggen i mån av tillgång på sammanlagt 392 bloggar av regeringspartiernas bloggar. Resultatet är inget annat än beklämmande och visar verkligen hur viktig jobbfrågan är i den borgerliga bloggosfären. Endast i 1 av 100 inlägg (1,17%) omnämns den svenska arbetslösheten. Så mycket alltså ger de borgerliga bloggarna fokus på den så tidigare omtalade arbetslinjen.Att jobben kommer att bli den avgörande frågan i valet 2010 tror jag knappast det finns någon som tvivlar på. Dock kan vi konstatera genom denna rapport att de borgerliga bloggarna inte ens vågar ta i frågan. Jag ser två troliga anledningar till detta. Den första skulle kunna vara att de borgerliga bloggarna som tagits upp i rapporten är nöjda med den jobbpolitiken som den Moderata alliansen bedriver. Den andra skulle vara att de vet att det inte är möjligt att påverka sina egna partier längre och att de givit upp den viktiga opinionsbildande funktionen som de själva besitter, och väljer att skriva om andra frågor istället. Från min egen kommun så kan vi se att de mest framträdande borgerliga bloggarna inte är något undantag, trots att de båda är riksdagsledamöter. Inte ett inlägg om arbetslösheten från varken Göran Pettersson (M) eller Lennart Rohdin (Fp) under mätperioden.

Nymedia på detta:
Alliansfritt, Laakso
, jobbävningen, S-buzz, Peter Andersson, Johan Westerholm

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Björn Fridén sa...

Här måste jag nog ta Göran Pettersson och Lennart Rhodin i försvar - vi skriver i rapporten om att statistiken blir för osäker på inidividnivå att man inte kan dra slutsatser om enskilda bloggar utan bara om övergripande mönster.

Krassman sa...

@Björn Fridén
Har kollat deras bloggar 20 inlägg bakåt, och resultatet följer det övergripande mönstret mycket väl. Noll, zero, nada, är resultatet om bloggningar på arbetslösheten.

Björn Fridén sa...

ah, nu ökar du det statistiska urvalet, och då ökar också säkerheten. let me know how it works out.

PeO sa...

Vad brukar man säga. Lögn, förbannad dikt och statistik. Man ser vad man vill se, hör vad man vill höra och läser vad man vill läsa. Med S glasögon på och med S hörlurar på blir ju allt så
enkelt. Spelar några bloggares ämnesval nån större roll, egentligen?

Ni utgår från att jobben skall vara den allenarådande frågan inför valet. Återstår att se. Att satsa allt på ett kort kanske inte är den optimala valstrategin. Övervakningssamhället, IPRED och annat? (Bodströmsamhället!).
Sveriges roll i EU i framtiden? Valfriheten för medborgarna? Skall vi höja skatterna och i så fall vart skall pengarna gå? Skolan och utbildningen? Visionerna för framtiden - bortanför valfläsk och floskler? Skall vi ha en centralisering av makt och myndigheter eller skall vi minska ner på byråkratin? Osv.

PeO sa...

Läste förresten en inressant artikel på UNTs webb skriven av två SSUare, Jytte Guteland och Manuel Firpo. SSU kongressar just nu i Uppsala tydligen. Nåja, nån skall väl fylla 600 miljoners skrytbygget som S i Uppsala genomdrev under sin förra mandatperiod. Jag citerar:

"SSU kräver att regeringen tillsätter en nationell kriskommis­sion där regeringen, oppositionen, näringslivet, facken, ungdomsorganisationer samt högskolor och universitet samlas och arbetar fram en grundlig och långsiktig lösning på ungdomsarbetslösheten."

Detta låter ju fint och nobelt men i denna lilla text döljer sig anledningen till att jag tror S satsat fel när man lägger hela pengen på jobben i valrouletten 2010. Läser man detta inser man ju att S/SSU inte har en susning om HUR jobben skall trollas fram. Man tigger om hjälp. Man valfläskar på men har bakom fanorna som vajar bara tomhet. Här kanske SSUarna i sitt ungdomliga oförstånd avslöjar Monas svaghet. "Kriskommission" låter ju knappast som ett segervisst S som vänder Alliansen ryggen och gullar vidare med Kommunist-Stinsen (Ohly) och dom två reformerade yllkoftorna i MP!

Lennart sa...

Kul att Du ser mig som riksdagsledamot, Kristian! Det har väljarna inte gjort på 11 år.