onsdag, augusti 26, 2009

Tack Joanna Noëlle Blagden Levesque

Joanna gav mig verkligen avslutningen som jag letade efter idag. Nu så har de första kommentarerna kommit från den Moderata alliansens gällande höstens budget. Så här långt så har de tydligen börjat med de lätta sakerna, behovet av utbildning och insatser mot arbetslösheten. Att alltså försöka skifta från passivitet till aktivitet kring jobbfrågan. De kommer under 2010-2011 ge 4,5 miljarder kronor till fler utbildningsplatser och 3,9 miljarder till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Svårare nötter som skattesänkningar för de med jobb, satningar på pensionärerna och försvarets framtid kommer vi väl att kunna läsa om senare.

Fredrik Reinfeldt fick frågan om den Moderata alliansen inte nu gör precis som Socialdemokraterna, och gömmer undan arbetslösa i åtgärder, vilket man så kraftfullt kritiserat. Svaret från Reinfeldt på det påståendet tycker jag bidrar till en del funderingar. "– Det vi kritiserade Socialdemokraterna för var att de hade omfattande arbetsmarknadspolitiska åtgärder i högkonjunktur. De drog inte tillbaka insatserna när tiderna blev bättre, då satt folk kvar i skolbänkar och i åtgärder".
To little to late Reinfeldt........

Det kan tyckas att Fredrik Reinfeldt tror att arbetsmoralen i Sverige är så låg att varje man och kvinna hellre vill studera, eller vara en del av en arbetsmarknadspolitisk åtgärd än att ha ett jobb att gå till. Man kan få känslan av att Reinfeldt tror studier och åtgärder för arbetslösa inte är något som man skall hålla på med i högkonjunktur eftersom det hindrar människor från att arbeta. Ett synsätt som väl präglar hans politik och som nu gjort att Sverige sjunker djupare och snabbare ner i krisen än många andra länder. Att utbildning är det största garanten för att vara anställningsbar på en snabbt förändrande arbetsmarknad i en globaliserad värld är ett faktum. Att vi i Sverige skall konkurrera med kunskap och inte med låga löner är ett annat. Vi skall inte heller glömma en sådan sak som att den Moderata alliansen tog alla studenter som någon gång sökt ett jobb, men sedan studerade, till siffror i de som hamnat i utanförskapet.

Det är bra att dessa pengar vill satsas av borgerligheten, men att tro att detta skulle vara tillräckliga för ge Sverige utgångsläget vi behöver när konjunkturen vänder tror jag är är naivt.
Skattesänkningarna (10 miljarder) är fortfarande större än "satsningarna" på jobben och den borgerliga regeringen väljer konsekvent att nonchalera i KI:s rekommendationer. De
efterlyser en expansiv finanspolitik för att begränsa uppgången i arbetslösheten och rekommenderar ofinansierade reformer motsvarande 45 miljarder kronor för nästa år.
Enligt Reinfeldt framförs ofta önskemål om stora satsningar när det inte finns utrymme i statskassan. - Jag har ifrågasatt om det är politiskt realistiskt att dra ut 40-45 miljarder i satsningar med skattehöjningar och utgiftsminskningar som följd. Jag tror inte att det är realistiskt, säger Reinfeldt.

Varslen inom kommuner och landsting pågår för fullt och klyftorna som redan ökat kommer att ta ny fart. Det står utom allt tvivel att de som kommer drabbas hårdast är de som redan har det tuffast. Jag hoppas verkligen att Sverige slipper ta del av denna borgerliga budget som nu tar form. 2006 så släppte Jojo sin singel "to little to late" och dessa rader få summera denna borgerliga ansats att försöka lyfta Sverige från krisen. "It's just too little too late, a little too wrong and i can't wait but you know all the right things to say, you know it's just too little too late"

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Mr M sa...

Man börjar undra om det är gnällspiken Thomas Östros som döljer sig bakom denna blogg. I allt klagande på precis allt och lite till som regeringen gör, samt noll självkritik till S?