tisdag, september 01, 2009

Nya blå dunster kontra verkligheten

I somras skrev Per Schlingmann boken "Framtidsvalet" och att Moderaterna efter sin nyligen avslutade stämma bara vill tala om framtiden är uppenbart. Vem vill tala om att man under de senare åren gjort katastrofala misslyckanden och felbedömningar när det gäller det man gick till val på. Utanförskapet ökar, arbetslösheten ökar och det politiska utrymmet inom den Moderata alliansen blir allt mindre för varje dag som går. Slitningarna inom alliansen tar på krafterna hos de "små blå". Lagen om anställningsskydd skall inte petas på enligt Moderaterna och retoriken riktar sig nu mot Socialdemokraternas kärnväljare. I söndags var det fem år sedan Olofsson, Leijonborg, Hägglund och Reinfeldt skulle bada i tunnan hemma hos Maud. Då gällde det att nå ett maktskifte, men hur kommer det se ut inför valet 2010?

Mauds tunna, men vad blir det den här gången?

Drömmar och visioner är viktiga men jag ställer mig tveksam till att den Moderata alliansen klarar att "slå blå dunster" i ögonen på en lika stor grupp väljare som de gjorde 2006. Vi ser repporter på att ekonomin sakta återhämtar sig, men jag tror inte det kommer att rädda den Moderata alliansen. Enligt SEB:s ekonomer stiger arbetslösheten till 8,4 procent i år till 10,5 procent nästa år och 10,7 procent 2011. Svåra tider väntar och oron hos mittenväljarna som kommer att avgör valet 2010 ökar. De kanske har tjänat på de borgerliga skattesänkningarna men de ser samtidigt de nedskärningar som sker i vården och skolan. De ser de ökande klyftorna mellan fattiga och rika, mellan sjuka och friska och mellan äldre och yngre och det skapar en ökad otrygghet. Även för den som har det bra i dagsläget. Vi Socialdemokrater måste visa på visionen för ett samhälle och en vardag som fungerar för alla.

En vardag där den moderna familjen hinner med jobb, handla och hämta barn på dagis eller skola utan att känna att man inte räcker till eller är en dålig förälder. En vardag där de sjuka och arbetslösa inte jagas med meningslösa piskslag och tvingas in i åtgärder som förvaltar utanförskap och ohälsa. Vi måste se till att små och microföretagen som finns vågar att ta nya projekt och att deras villkor förbättras, mindre krångel och mindre risker. En politik för de moderna familjerna i storstäderna kommer vara helt avgörande för valet 2010. Den Moderata alliansen kommer i samband med höstens budget tala om sina drömmar och att de behöver fyra år till, varje gång ni hör och läser det, minns då politiken och besluten de fattat som ligger bakom det Sverige vi har idag. Minns det och tro inte på dessa nya blå dunster. Det krävs förändring av politiken som styr Sverige, inte mer av samma. Aldrig tidigare har en borgerlig regering blivit omvald, och det skall det inte bli ändring på.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Jobbävningen, Högbergs tankar, Alliansfritt, Peter Andersson, Westerholm


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: